Ένας μύθος γεννιέται – Οι νυχτερίδες τρώνε τα κουνούπια

8
Ένας μύθος γεννιέται – Οι νυχτερίδες τρώνε τα κουνούπια

Είμαι βέβαιος ότι έχετε ακούσει τις ιστορίες· ένα μικρό ρόπαλο μπορεί να φάει 1.000 κουνούπια τη νύχτα. Αυτή η ιδέα είναι τόσο γνωστή που πολλοί άνθρωποι έχουν βάλει σπίτια νυχτερίδων για να προσελκύσουν αυτό το ζώο, παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι μισούν τις νυχτερίδες. Υποθέτω ότι μισούν τα κουνούπια ακόμα χειρότερα.

Όλα βγάζουν νόημα. Οι νυχτερίδες πετούν τη νύχτα τρώγοντας έντομα. Τα κουνούπια βγαίνουν τη νύχτα για να μας κυνηγήσουν. Γιατί οι νυχτερίδες να μην τρώνε αυτό το άφθονο φαγητό; Και υπάρχει και η επιστήμη. Οι επιστήμονες μελέτησαν νυχτερίδες και διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να τρώνε 1.000 κουνούπια τη νύχτα.

Σε αυτή την ανάρτηση θα κοιτάξω αυτόν τον μύθο και θα εξηγήσω πώς προήλθε ο μύθος. Είναι αρκετά σπάνιο για μένα να μπορώ να ξέρω πώς ξεκινά ένας μύθος, αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι αρκετά σαφές.

Ένας μύθος γεννιέται - Οι νυχτερίδες τρώνε τα κουνούπια

Ένας μύθος γεννιέται – Οι νυχτερίδες τρώνε κουνούπια, μικρό καφέ ρόπαλο, φωτογραφία από SMBishop

Επιστήμη, Νυχτερίδες και Κουνούπια

Το 1960 δημοσιεύθηκε μια εργασία με τίτλο, Η ηχοεντοπισμός των ιπτάμενων εντόμων από νυχτερίδες. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι μια νυχτερίδα θα μπορούσε να φάει 10 κουνούπια ανά λεπτό ή 600 την ώρα, τα οποία τελικά αναφέρθηκαν ως 1.000 ανά νυχτερίδα, κάθε βράδυ.

Αυτή η επιστήμη φάνηκε να αποδεικνύει ότι οι νυχτερίδες τρώνε πολλά κουνούπια κάθε βράδυ, αλλά το συμπέρασμα ήταν ελαττωματικό.

Πρώτα απ ‚όλα, οι νυχτερίδες απελευθερώθηκαν σε ένα κλειστό δωμάτιο και τους δόθηκαν μόνο κουνούπια για φαγητό. Λοιπόν, κάθε μισό έξυπνο ρόπαλο θα φάει ό,τι του δοθεί.

Κανένα μέρος αυτής της μελέτης δεν εξέτασε τι κάνουν οι νυχτερίδες έξω από το εργαστήριο.

Οι μεμονωμένες νυχτερίδες επιλέχθηκαν επειδή ήταν αποδεδειγμένοι κυνηγοί. Θυμηθείτε ότι οι επιστήμονες ενδιαφέρθηκαν να καταλάβουν πώς οι νυχτερίδες βρίσκουν το φαγητό τους. Είχε να κάνει με τη διατροφή τους.

Βιβλίο μύθοι κήπων από robert Pavlis

Μόνο ένα ρόπαλο κατέλαβε 10 ανά λεπτό. Άλλοι ήταν τόσο χαμηλοί όσο 2 ανά λεπτό. Αυτό είναι ένα κοινό λάθος που γίνεται από τους δημοσιογράφους των επιστημονικών ειδήσεων – αναφέρθηκε η καλύτερη τιμή περίπτωσης, όχι η πιο ρεαλιστική αξία.

Αυτά τα λάθη οδήγησαν το ευρύ κοινό να αρχίσει να αναφέρει ότι οι νυχτερίδες τρώνε πολλά κουνούπια, έως και 1.000 τη νύχτα, και ότι είναι καλές στον έλεγχο των πληθυσμών. Τίποτα σε αυτή τη δήλωση δεν υποστηρίζεται από την προαναφερθείσα μελέτη, ούτε η μελέτη κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα. Ήταν οι συγγραφείς που ανέφεραν τη μελέτη που έκανε αυτούς τους ισχυρισμούς – όχι οι επιστήμονες.

Περισσότερη Επιστήμη

Δεν έχει γίνει μεγάλη έρευνα για το θέμα αυτό, αλλά έχουν γίνει κάποιες καλές μελέτες.

Μια μελέτη εξέτασε το „ταξινομικός πλούτος κουνουπιών στη διατροφή των μικρών καφέ και μεγάλων καφέ νυχτερίδων„, τα οποία είναι κοινά στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Εξέτασαν το DNA του υλικού κοπράνων νυχτερίδων για να καθορίσουν ποια είδη κουνουπιών καταναλώθηκαν. Τα κουνούπια εντοπίστηκαν στο 72% των δειγμάτων από μικρές καφέ νυχτερίδες και στο 33% των δειγμάτων από μεγάλες καφέ νυχτερίδες. Ο αριθμός των ειδών κουνουπιών που τρώγονται από μικρές καφέ νυχτερίδες ήταν επίσης υψηλότερος από ό, τι για τις μεγάλες καφέ νυχτερίδες.

Βιβλίο επιστήμης εδάφους για κηπουρούς από τον Robert Pavlis

Εν ολίγοις, οι καφέ νυχτερίδες τρώνε κουνούπια, αλλά δεν τρώνε όλες οι αποικίες κουνούπια. Οι μικρές νυχτερίδες είναι πιο πιθανό να τρώνε κουνούπια και τείνουν να γιορτάζουν σε μεγαλύτερο αριθμό ειδών.

Ένας Αυστραλός μελέτη εξέτασε κοπράνων mater από πέντε τοπικά είδη νυχτερίδων. Συνολικά εντοπίστηκαν 40 είδη εντόμων και οι σκώροι ήταν οι πιο προεξέχοντες. Τα κουνούπια εντοπίστηκαν μόνο για δύο από τα πέντε είδη. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μικρότερα είδη νυχτερίδων είναι πιο πιθανό να τρώνε κουνούπια και ότι δεν τρώνε όλα τα είδη νυχτερίδων κουνούπια. „Υπάρχει μια συγκεκριμένη σχέση μεταξύ των νυχτερίδων και του γεύματός τους που προτιμούν.“

Μικρές καφέ νυχτερίδες που παρατηρήθηκαν σε έναν αχυρώνα στην Αλάσκα έδειξαν ότι οι νυχτερίδες χρησιμοποιούν ηχοεντοπισμό για να βρουν κουνούπια και ότι τα κουνούπια „δεν έδειξε καμία αμυντική συμπεριφορά ως απάντηση στην προσέγγιση νυχτερίδων.“ Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι συσκευές που μιμούνται τους ήχους νυχτερίδων δεν λειτουργούν για τη διατήρηση των κουνουπιών έξω από την πίσω αυλή.

Βιβλίο

Μια άλλη μελέτη που εξετάζει μικρές καφέ νυχτερίδες σε Αλάσκα φουνd ότι μόνο το 2% της διατροφής τους ήταν κουνούπια.

Μια μελέτη του μικρού καφέ ρόπαλο στο Νιου Χάμσαϊρ διαπίστωσε ότι όταν τα κουνούπια ήταν πολύ άφθονες, οι νυχτερίδες κατανάλωναν σημαντικούς αριθμούς.

Σπίτι νυχτερίδων

Σπίτι νυχτερίδων

Μια μελέτη σε Η Σουηδία κοίταξε το βόρειο ρόπαλο και βρήκε ότι, „Το καλοκαίρι, οι βόρειες νυχτερίδες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα κουνούπια και άλλα διπτερανικά έντομα, ιδιαίτερα στο βορρά όπου οι καλοκαιρινές νύχτες παραμένουν ελαφριές και οι περισσότερες ζωοτροφές λαμβάνουν χώρα σε δασικές περιοχές. Στο νότο, τα ίδια είδη νυχτερίδων τρέφονται πάνω από λίμνες και γεωργικές εκτάσεις και η διατροφή τους ποικίλλει ανάλογα, συμπεριλαμβανομένων των σκαθάρια κοπριάς, των σκώρων και των μύγες caddis.“

Οι νυχτερίδες τρώνε κουνούπια;

Υπάρχουν 1.000 είδη νυχτερίδων στον κόσμο και πολύ λίγα έχουν δοκιμαστεί για να δουν τι τρώνε. Μερικοί δεν τρώνε καθόλου έντομα, αλλά ακόμη και αυτά που τρώνε, έχουν δίαιτες που σχετίζονται με είδη. Δεν μπορείτε να καταλήτε σε κανένα συμπέρασμα σχετικά με όλες οι νυχτερίδες. Η σωστή απάντηση είναι, μερικοί το κάνουν και μερικοί όχι, και αυτό αλλάζει με βάση το περιβάλλον.

Οι μικρότερες νυχτερίδες είναι πιο πιθανό να τρώνε κουνούπια από τα μεγαλύτερα.

Οι νυχτερίδες είναι ευκαιριακές. Όταν πεινάνε, τρώνε ό, τι είναι διαθέσιμο. Τα κουνούπια δεν λαμβάνουν μέτρα αποφυγής όπως άλλα έντομα, οπότε τα κουνούπια είναι εύκολο να πιαχτούν. Δυστυχώς, είναι πολύ μικρά και έτσι μια νυχτερίδα μπορεί να κυνηγήσει ένα μεγαλύτερο πιο δύσκολο θήραμα για να πάρει ένα αξιοπρεπές γεύμα.

Όταν τα κουνούπια είναι άφθονα, όπως συμβαίνει στη Βόρεια Σουηδία, οι νυχτερίδες τρώνε περισσότερα κουνούπια. Όταν τα κουνούπια είναι λιγότερο άφθονα τρώνε λιγότερα και βασίζονται κυρίως σε σκαθάρια, σφήκες και σκώρους.

Μπορούμε να πούμε ότι ορισμένες νυχτερίδες τρώνε κουνούπια και σε ορισμένες περιπτώσεις τα κουνούπια αποτελούν ένα καλό μέρος της διατροφής τους. Οι συχνά αναφερόμενες „νυχτερίδες τρώνε 1.000 κουνούπια τη νύχτα“, δεν βασίζεται στην επιστήμη του πραγματικού κόσμου και είναι μύθος – στις περισσότερες περιπτώσεις.

Οι νυχτερίδες ελέγχουν τους πληθυσμούς κουνουπιών

Πύργος νυχτερίδων στη Φλόριντα, κατασκευασμένος για τον έλεγχο των κουνουπιών, φωτογραφία από τον Ebyabe

Πύργος νυχτερίδων στη Φλόριντα, χτισμένος για τον έλεγχο των κουνουπιών, φωτογραφία από Εμπιάμπε

Οι κηπουροί δεν νοιάζονται πραγματικά αν οι νυχτερίδες τρώνε κουνούπια. Αυτό που θέλουν να μάθουν είναι, μπορούν οι νυχτερίδες να ελέγξουν τον πληθυσμό των κουνουπιών; Είναι τα σπίτια νυχτερίδων ένας καλός τρόπος για να τα κρατήσετε έξω από τον κήπο;

Ο Η Αμερικανική Ένωση Ελέγχου Κουνουπιών αναφέρει την ακόλουθη ιστορία, „Κατά τη διάρκεια της δεκαετία του 1920 κατασκευάστηκαν αρκετοί πύργοι νυχτερίδων κοντά στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, προκειμένου να βοηθήσουν στον έλεγχο των ελονοσίας κουνουπιών. Οι πληθυσμοί κουνουπιών δεν επηρεάστηκαν και το έργο διακόπηκε.“

Ομάδα Facebook θεμελιωδών αρχών κήπων

Σέλι Ρεντοβάν, επικεφαλής του Η Ένωση Ελέγχου Κουνουπιών της Φλόριντα, λέει, „η πολιτεία της Φλόριντα προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ρόπαλοs για τον έλεγχο των κουνουπιών. Δοκίμασαν πύργους νυχτερίδων, σπίτια νυχτερίδων, και ήταν μια θλιβερή αποτυχία.“

Ο πύργος νυχτερίδων που απεικονίζεται εδώ χτίστηκε στη Φλόριντα για τον έλεγχο του προβλήματος των κουνουπιών. Ωστόσο, όταν οι νυχτερίδες τοποθετήθηκαν, υποτίθεται ότι πέταξαν μακριά, χωρίς να επιστρέψουν ποτέ.

Κος. Ο Τατλ, ειδικός και υπέρμαχος της διατήρησης νυχτερίδων, παραδέχεται ότι, „η απλή παροχή πρόσθετων roosts δεν πρέπει να προωθείται ως περισσότερο από ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση προς την επίλυση προβλημάτων κουνουπιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα σπίτια νυχτερίδων μπορεί να βοηθήσουν και σε άλλες, μπορεί και όχι.“ Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι τα σπίτια νυχτερίδων μειώνουν τον τοπικό πληθυσμό κουνουπιών κατά κάποιο σημαντικό ποσό. Τυχόν κουνούπια που τρώγονται πιθανότατα αντικαθίστανται από γειτονικούς κήπους.

Πριν από τη δημιουργία ενός σπιτιού νυχτερίδων για τον έλεγχο των κουνουπιών θα πρέπει να επιβεβαιώσετε ότι έχετε μερικές από τις μικρότερες νυχτερίδες στην περιοχή και ότι τρώνε κουνούπια. Είναι πολύ πιο δύσκολο να πάρετε νυχτερίδες για να κατοικήσετε ένα αγορασμένο σπίτι νυχτερίδων από ό, τι προτείνεται από τους κατασκευαστές αυτών των σπιτιών. Η τοποθέτηση ενός σπιτιού νυχτερίδων είναι μια καλή ιδέα. οι νυχτερίδες χρειάζονται όλη τη βοήθεια που μπορούν να πάρουν. Απλά μην περιμένεις ανακούφιση από τους τσιγκούνηδες.

Ομάδα Facebook θεμελιωδών αρχών κήπων

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar