Είναι τα Marigolds καλά για φύτευση συντρόφων;

14
Είναι τα Marigolds καλά για φύτευση συντρόφων;

Υπάρχει πολλή συζήτηση για τη φύτευση συντρόφων, ειδικά για τον λαχανόκηπο, και τα κατιφέ φαίνεται να βρίσκονται στην κορυφή των περισσότερων λιστών φυτών. Κάνουν άλλα φυτά να μεγαλώνουν καλύτερα και η έντονη μυρωδιά τους κρατά τα παράσιτα μακριά. Σταματούν ακόμη και τα νηματώδη του ριζικού κόμπου.

Πολλές από αυτές τις πληροφορίες είναι ανέκδοτες και υποψιάζομαι ότι μερικές από αυτές είναι φτιαγμένες για να πουλήσουν μερικά δημοφιλή βιβλία. Τι κάνουν πραγματικά τα κατιφέ στον κήπο;

Είναι η Μάριγκολντς ένα καλό φυτό συντροφιάς;

Είναι η Μάριγκολντς ένα καλό φυτό συντροφιάς;

Κατανοήστε τη φύτευση συνοδών

Έχω διαβάσει αρκετά για τη φύτευση συντρόφων σε κύκλους κηπουρική και είμαι εντυπωσιασμένος με ένα κραυγαλέο γεγονός. Πολλοί ισχυρισμοί διατυπώθηκαν, αλλά σχεδόν κανένας δεν παρέχει αποδεικτικά στοιχεία. Το διάσημο βιβλίο „Roses Love Garlic“, στο οποίο γίνεται συνήθως αναφορά, δεν περιέχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Είναι μια συλλογή από ιδέες κάποιου, οι οποίες τώρα παρακολουθούνται και προωθούνται ιδιαίτερα.

Λέγοντας ότι κάτι λειτουργεί σε ένα βιβλίο δεν το κάνει έτσι.

‚ρχισα να ψάχνω για συνοδευτική φύτευση πέρυσι και έγραψα, Συνοδευτική φύτευση: Αλήθεια ή Μύθος; Ίσως το πιο σημαντικό συμπέρασμα σε αυτή την αναθεώρηση είναι ότι κάθε αξίωση πρέπει να διερευνηθεί μεμονωμένα. Ένας ισχυρισμός όπως „τα κατιφέ κάνουν καλά συνοδευτικά φυτά“ είναι εντελώς άχρηστος επειδή δεν προσδιορίζει το είδος του οφέλους που προωθείται, ούτε προσδιορίζει τα είδη του συνοδευτικού φυτού.

Για παράδειγμα. Τα κατιφέ θα μπορούσαν να προσελκύσουν αφίδες και να τις κρατήσουν μακριά από τις ντομάτες όντας μια καλλιέργεια παγίδας, αλλά το άρωμά τους μπορεί να μην εμποδίζει τα νηματώδη να συνδέουν καρότα. Εάν αυτό ήταν αλήθεια, θα ήταν και οι δύο ένα καλό συνοδευτικό φυτό στη μία κατάσταση και θα αποτύγχαναν ως συνοδευτικό φυτό στην άλλη.

Δεδομένου αυτού του γεγονότος, η ερώτηση που τίθεται σε αυτή την ανάρτηση, „είναι τα κατιφέα καλά για φύτευση συντρόφων“ δεν μπορούν να απαντηθούν και τέτοιες γενικές δηλώσεις δεν πρέπει ποτέ να γίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή δεν έχουν κανένα νόημα.

Βιβλίο μύθοι κήπων από robert Pavlis

Σε αυτή τη θέση θα εξετάσω ορισμένους κοινούς ισχυρισμούς και θα προσπαθήσω να βρω υποστηρικτικά επιστημονικά στοιχεία για αυτούς.

Τι είναι οι Μάριγκολντς;

Καλέντουλα, το κατιφέ κατσαρόλας

Καλέντουλα, το κατιφέ κατσαρόλας

Οι κηπουροί μιλούν για κατιφέδες σαν να είναι ένας ενιαίος τύπος φυτού, αλλά στην πραγματικότητα μπορούν να ανήκουν σε διάφορα είδη.

Ο όρος κατιφέ είναι ένα κοινό όνομα για τα φυτά στο γένος Ταγέτες, αλλά χρησιμοποιείται επίσης για ένα εντελώς διαφορετικό είδος, Καλέντουλα officinalis. Ο Γένος Tagetes έχει τουλάχιστον 50 διαφορετικά είδη και τα κοινά περιλαμβάνουν το αφρικανικό κατιφέ (Τ. Στούντα), το γαλλικό κατιφέ (Τ. Πατούλα) και το κατιφέ της πινακίδας (Θ. Τενουιφολιά).

Πότε ήταν η τελευταία φορά που μια συζήτηση για την συνοδευτική επένδυση περιελάμβανε το όνομα του είδους του κατιφέ;

Οι κατάλογοι των συνοδευτικών φυτών συχνά συγχέουν τις ταγέτες και την καλέντουλα, κάνοντας τις συζητήσεις ακόμα πιο συγκεχυμένες. Αυτή η θέση θα ασχοληθεί με tagetes εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά.

Βιβλίο επιστήμης εδάφους για κηπουρούς από τον Robert Pavlis

Αξιώσεις για φυτά συντροφιάς Marigold

Εδώ είναι μόνο μερικοί από τους ισχυρισμούς που βρήκα στο διαδίκτυο.

 • Ενισχύστε την ανάπτυξη του βασιλικού, του μπρόκολου, του λάχανου, των αγγουριών, των μελιτζάνων, των κολοκύθων, του λάχανου, των πατατών, της κολοκύθας και των ντοματών. Αλλά ο όρος „ενισχυμένη ανάπτυξη“ δεν ορίζεται.
 • Τα κατιφέ αποτρέπουν τα σκαθάρια από τα πεπόνια. Τι είδους σκαθάρια; Γιατί μόνο πεπόνια και τι είδους πεπόνια είναι;
 • Αποτρέπουν τις αφίδες.
 • Τα γαλλικά κατιφέ παράγουν χημικές ουσίες που απωθούν τη λευκή μύγα.
 • Η βλάβη των νηματωδών είναι κοινή στις ντομάτες και τα κατιφέ είναι συχνά αποτελεσματικά στην καταστολή των νηματωδών. Ωστόσο, υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικά είδη νηματωδών και τα περισσότερα είναι ευεργετικά. Ποια είναι καταπιεσμένη;
 • Απωθεί το λάχανο που επιτίθεται στα φυτά στην οικογένεια λάχανου. Αμφιβάλλω ότι ο εκκολαφθείς λαχανόκηπος απωθήθηκε αφού δεν έχει πού να πάει – πιθανότατα εννοούσαν την πεταλούδα λάχανου.
 • Βοηθούν επίσης την in επικονίαση προσελκύοντας μέλισσες στον κήπο σας.

Σχεδόν νόμιζα ότι είχα βρει μια ιστοσελίδα που θα ήταν ειλικρινής για τα κατιφέ, όταν είπαν, „Αν και τα στοιχεία για τα οφέλη της φύτευσης συντρόφων είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπίσημα“, αλλά στη συνέχεια κατέληξαν με, „πολλοί συνδυασμοί έχουν νόημα και μπορούν να βοηθήσουν στη μεγιστοποίηση της χρήσης του χώρου σας“. Ναι, είναι σχεδόν όλα ανέκδοτα, αλλά πώς μπορεί η φύτευση μη λαχανικών σε έναν κήπο να „μεγιστοποιήσει“ το χώρο“; Η φύτευση συνοδευτικών φυτών που δεν λειτουργούν, είναι χάσιμο χρόνου και χώρου κήπου και ακόμα και αν λειτουργούν – εξαντλούν το χώρο.

Θα σταματήσει η Μάριγκολντς τα νηματώδη του Κόμπου Ρίζας;

Έχω ξαναγράψει γι‘ αυτό. Η απάντηση είναι κάπως – αλλά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Πρέπει να επιλέξετε τα σωστά είδη κατιφέ με βάση τα νηματώδη που έχετε και πρέπει να καλλιεργήσετε τα κατιφέ στο ίδιο σημείο με την ακόλουθη καλλιέργεια. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε μια καλλιεργητική περίοδο που είναι αρκετά μεγάλη για να καλλιεργήσετε και τις δύο καλλιέργειες σε μία εποχή. Αυτό δεν θα λειτουργήσει για τους περισσότερους κηπουρούς.

Η φύτευση κατιφέ εκτός από τις καλλιέργειες δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει τα νηματώδη των ριζών.

Πολλά νηματώδη είναι ευεργετικά. Τι επίδραση έχουν τα κατιφέ πάνω τους;

Οι Μάριγκολντ απωθούν τα παράσιτα;

Ο Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αναφέρει ότι τουλάχιστον 15 παράσιτα προσελκύονται από κατιφέδες, συμπεριλαμβανομένων των αφιδών, του ασιατικού σκαθαριού κήπων, του ακάρεως, της χοάνης φύλλων, των ιαπωνικών σκαθαριών και των ακάρεων αράχνης.

Βιβλίο

Η πιο κοινή εξήγηση για το γιατί τα κατιφέ απωθούν τα παράσιτα είναι ότι είναι έντονα αρωματισμένα. Μια μελέτη που εξέτασε διάφορα αρωματικά φυτά, συμπεριλαμβανομένων των κατιφέ, μέντα, φασκόμηλο κήπου και θυμάρι, για να δούμε αν απωθούν τις πεταλούδες λάχανου, διαπίστωσαν ότι δεν λειτουργούσαν.

Ο κατιφέ, Τ. Ταμπάσι, δεν απώθησε τη μύγα καρότου όταν διασταυρωθεί με καρότα.

Ομοίως, έρευνες έχουν αποδείξει ότι κατιφέδες (Ταγέτες Στίμα) δεν απώθησε τη μύγα του κρεμμύδι ή τη μύγα ρίζας λάχανου.

Όταν ένα φυτό απωθεί ένα έντομο είναι συνήθως ένα συγκεκριμένο έντομο και ο λόγος για την απώθηση μπορεί να μην οφείλεται στη μυρωδιά ενός φυτού. Επειδή εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να μυρίσουμε κάτι δεν σημαίνει ότι ένα έντομο μπορεί να το μυρίσει. Η ιδέα ότι τα αρωματικά φυτά αποτρέπουν τα παράσιτα και ακόμη και τα κουνούπια είναι ένας πλήρης μύθος!

Τι μπορούμε να συμπεράνουμε; Οι περισσότεροι ισχυρισμοί που γίνονται από κηπουρούς και συγγραφείς κήπων δεν είναι σωστοί. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό ότι τα κατιφέ απωθούν ορισμένα έντομα – απλά δεν έχουμε αρκετή έρευνα για να γνωρίζουμε ποια είναι.

Η Μάριγκολντς απωθεί το Γουάιτφλαϊ;

Είδα αυτόν τον συγκεκριμένο ισχυρισμό αρκετά. „Τα γαλλικά κατιφέ παράγουν χημικές ουσίες που απωθούν τη λευκή μύγα“.

Μια απλή αναζήτηση σας λέει γρήγορα ότι η λευκή μύγα είναι ένα γνωστό παράσιτο κατιφέ. Τα γαλλικά κατιφέ παράγουν ένα χημική ουσία, που ονομάζεται λιμονένιο, η οποία Προσελκύει λευκή μύφη. Αυτό εξηγεί γιατί τα κατιφέ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα περιβάλλον θερμοκηπίου για την προστασία άλλων καλλιεργειών όπως οι ντομάτες. η λευκή μύγα έλκεται περισσότερο από το κατιφέ.

Πώς μπορεί η λευκή μύγα να είναι ταυτόχρονα ένα παράσιτο κατιφέ και να τους απωθεί; Γιατί οι κοινές συμβουλές κηπουρική είναι τόσο λανθασμένες;

Η Μάριγκολντς απωθεί τα φασόλια;

Πάω στοίχημα ότι αυτός ο τίτλος σου πήρε την προσοχή.

Μια μελέτη διασταυρώθηκε κατιφέδες με μια πράσινη καλλιέργεια φασολιές για να δούμε αν θα απωθήσουν τα μεξικάνικα σκαθάρια φασολάκια και λειτούργησε. Τα φασόλια που καλλιεργούνταν με κατιφέ είχαν λιγότερα σκαθάρια, αλλά τα κατιφέ επίσης καθυήλωσαν την ανάπτυξη των φασολιών, με αποτέλεσμα χαμηλότερη συγκομιδή φασολιών. Mτα arigolds παράγουν εκ των υστέρων ρίζες όπως άλφα-τερθιενύλιο, τερπένια και θειοπένες, που εμποδίζουν την ανάπτυξη των φασολιών.

Για να είμαστε δίκαιοι, ορισμένες δημοφιλείς εκθέσεις σχετικά με τη φύτευση συντρόφων αναφέρουν το γεγονός ότι τα κατιφέ και τα φασόλια δεν πρέπει να φυτεύονται μαζί.

Η Μάριγκολντς απωθεί τις αφίδες;

Βρήκα ότι πολλές περιπτώσεις ήταν κατιφέ που προσέλκυσαν αφίδες και σε ορισμένες περιπτώσεις τα κατιφέ χρησιμοποιήθηκαν ως καλλιέργεια παγίδας για αυτούς. Προφανώς δεν απωθούν τις αφίδες.

Ομάδα Facebook θεμελιωδών αρχών κήπων

Σκέψου αυτό. Ένας κοινός ισχυρισμός από τους συγγραφείς κήπων είναι ότι μπορείτε να ελέγξετε τις αφίδες στα φυτά με κολλώδεις κίτρινες κάρτες. Οι αφίδες έλκονται από το κίτρινο χρώμα στις κάρτες, κατευθύνονται προς αυτές, προσγειώνονται πάνω τους και κολλάνε. Αλλά πολλά κατιφέ είναι κίτρινα! Αν ένα κίτρινο τους ελκύει, γιατί ένα διαφορετικό κίτρινο να τους απωθεί;

Λάβετε υπόψη σας tΚαπέλο οι περισσότερες αφίδες δεν πετούν στον κανονικό κύκλο ζωής τους, έτσι δεν θα βρουν ούτε τις κάρτες ούτε τα κατιφέ. Οι ιπτάμενες αφίδες θα βρουν και τα δύο.

Κατιφέδες ως καλλιέργεια παγίδας

Μια καλλιέργεια παγίδας είναι ένα φυτό που διαπλανάται με κύρια καλλιέργεια. Σκοπός του είναι να προσελκύσει έντομα μακριά από την κύρια καλλιέργεια.

Τα κατιφέ έχουν χρησιμοποιηθεί εμπορικά για να προσελκύσει το σκαθάρι ανθών βιασμού μακριά από κουνουπίδι.

Οι ισχυρισμοί γίνονται ότι Τα ιαπωνικά σκαθάρια προσελκύονται από κατιφέδες, σώζοντας άλλα φυτά από ζημιές. Είναι αλήθεια ότι τα ιαπωνικά σκαθάρια προσελκύονται από κατιφέδες. προσελκύονται επίσης από περίπου 300 άλλα φυτά. Για να είναι επωφελής αυτή η καλλιέργεια παγίδας, πρέπει να συμβούν δύο πράγματα.

 • Τα σκαθάρια πρέπει να προτιμούν κατιφέδες από τα προστατευόμενα φυτά.
 • Τα κατιφέ δεν μπορούν να είναι τόσο ελκυστικά ώστε περισσότερα ιαπωνικά σκαθάρια εισέρχονται στην περιοχή, το οποίο είναι το πρόβλημα με τις χημικές παγίδες.

Δεν φαίνεται να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι πληρούνται αυτές οι δύο προϋποθέσεις. Το δεύτερο σημείο είναι ένα κοινό πρόβλημα με πολλές προτεινόμενες καλλιέργειες παγίδευσης.

Τα κατιφέ δεν είναι ούτε ένα «πιο ευνοημένο», ούτε ένα «λιγότερο ευνοημένο» φαγητό ιαπωνικών σκαθαριών, οπότε είναι απίθανο να λειτουργούν καλά ως καλλιέργεια παγίδας για το ιαπωνικό σκαθάρι.

Εάν χρησιμοποιείτε κατιφέδες ως καλλιέργεια παγίδας, μην τα φυτέψετε πολύ κοντά στην κύρια καλλιέργεια.

Οι Μάριγκολντ προσελκύουν παρασιτοειδή;

Τα παρασιτοειδή είναι μικρά έντομα των οποίων τα ανώριμα στάδια αναπτύσσονται είτε εντός είτε προσαρτημένα στο εξωτερικό άλλων εντόμων, που αναφέρονται ως ξενιστές. Τα παρασιτοειδή τελικά σκοτώνουν τον ξενιστή στον οποίο τρέφονται, σε αντίθεση με παράσιτα όπως ψύλλοι και κρότωνες, τα οποία συνήθως τρέφονται με ξενιστές χωρίς να τους σκοτώνουν.“ Η παρουσία τους μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στα παράσιτα.

Όταν τα κατιφέ καλλιεργούνταν μαζί με γλυκές πιπεριές, στο χωράφι, ο αριθμός των παρασιτοειδών διπλασιάστηκε. Τα κατιφέ που φυτεύονται δίπλα σε κρεμμύδια προάγουν μεγαλύτερο πλούτο και αφθονία παρασιτοειδών σε σύγκριση με τις μονοκροπράκτες του κρεμμύδι. Το Marigolds αποδείχθηκε επίσης καλή πηγή τροφής για το αφιδοειδές παρασιτοειδές, Αφιδίας, παρατείνοντας τη ζωή αυτών των αρπακτικών.

Αυτά τα παρασιτοειδή τείνουν να είναι μικρά και δεν συναθροίζονται σε μεγάλους αριθμούς. Εξαιτίας αυτού, οι περισσότεροι κηπουροί δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους και σπάνια αναφέρονται σε συζητήσεις σχετικά με τη φύτευση συντρόφων. Αυτή μπορεί να είναι η καλύτερη χρήση κατιφέ στον κήπο.

Προσελκύουν μέλισσες οι Μάριγκολντς;

Τα κατιφέ είναι ένα καλή πηγή νέκταρ και γύρης για τις μέλισσες και το λουλούδι τους είναι ελκυστικό γι‘ αυτούς. Όντας ετήσια, τα κατιφέ έχουν επίσης μια μακρά εποχή άνθισης που τα καθιστά καλύτερη πηγή τροφής από τα πολυετή.

Τα κατιφέ προσελκύουν τις μέλισσες

Τα κατιφέ προσελκύουν τις μέλισσες

Αλλά….. υπάρχει ένα πρόβλημα. Πολλές σύγχρονες ποικιλίες έχουν εκτραφεί για μεγάλα κεφάλια λουλουδιών με πολλά πέταλα. Σε αυτά τα φυτά, τα όργανα που μεταφέρουν τη γύρη και το νέκταρ δεν είναι πλέον προσβάσιμα στις μέλισσες. Αυτή η υβριδαλοποίηση έχει επίσης μειώσει τη βάση της γύρης και του νέκταρ σε σημείο που Τα κατιφέ δεν περιλαμβάνονται σε ορισμένους καταλόγους φιλικών προς τις μέλισσες ετήσιων. Το κατιφέ κατσαρόλας, καλέντουλα, είναι πολύ καλύτερο για τις μέλισσες.

Τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ισχυρίζονται ότι τα κατιφέ προσελκύουν μέλισσες έχουν μικρή αξία εάν δεν προσδιορίζονται τα είδη και η ποικιλία του φυτού. Υποψιάζομαι ότι οι περισσότερες λίστες των φιλικών προς τις μέλισσες φυτών που αναφέρουν „κατιφέδες“ στην πραγματικότητα μιλούν για καλέντουλα, όχι για tagetes.

Τα Marigolds εργάζονται για τη φύτευση συντρόφων;

Υπάρχουν ορισμένες σαφείς περιπτώσεις όπου λειτουργεί.

 • Εάν καλλιεργήσετε κατιφέδες με απλά λουλούδια που βρίσκονται κοντά στα αυτόχθονα είδη, θα προσελκύσει επικονιαστές, όπως οι μέλισσες.
 • Πολλά παράσιτα όπως τα κατιφέ, οπότε σε ορισμένες περιπτώσεις θα λειτουργήσουν ως καλλιέργεια παγίδας.
 • Τα κατιφέ ελέγχουν τα νηματώδη στο έδαφος, αλλά μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις και μόνο εάν τα φυτά χρησιμοποιούνται σωστά.

Ωστόσο, τα κατιφέ φαίνεται να είναι μια κακή επιλογή για την απώθηση παρασίτων, αν και υπάρχουν πιθανώς μερικά που απωθούν. Το δυνατό τους άρωμα φαίνεται να έχει ελάχιστη σχέση με αυτό. Επίσης, η ανάπτυξή τους κοντά σε άλλα φυτά μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των άλλων φυτών. Αμφιβάλλω αν τα φασόλια είναι τα μόνα που επηρεάζονται.

Οι περισσότερες από τις κοινές συμβουλές που δίνονται στους κύκλους κηπουρικής σχετικά με τη φύτευση συντρόφων πρέπει να αγνοηθούν. Σπάνια αναφέρει ένα είδος ή ποικιλία κατιφέ ή το παράσιτο που εμπλέκεται, οπότε οι πληροφορίες δεν έχουν μεγάλη αξία. Εάν μια συγκεκριμένη περίπτωση συζητηθεί, χρειάζεται πραγματικά μια επιστημονική αναφορά πριν από την αξίωσηθα πρέπει να πιστεύεται. οι κηπουροί σπάνια κάνουν ελέγχους.

Ομάδα Facebook θεμελιωδών αρχών κήπων

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar