Καλύτερος τρόπος για να διορθώσετε τα δεσμευμένα με ρίζες φυτά, πριν από τη φύτευση

8
Καλύτερος τρόπος για να διορθώσετε τα δεσμευμένα με ρίζες φυτά, πριν από τη φύτευση

Πολλά φυτά που αγοράζονται από φυτώρια είναι ριζωμένα, ονομάζονται επίσης δεσμευμένα σε γλάστρες και το διαδίκτυο παρέχει μια ποικιλία προτάσεων για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Κόβουμε τις πλευρές, κόβουμε τον πάτο, τις πεταλούδα ή δεν κάνουμε τίποτα. Ποια μέθοδος είναι η καλύτερη;

Είναι η καλύτερη λύση για αυτό το πρόβλημα διαφορετική για διαφορετικά είδη φυτών; Πρέπει τα δέντρα να υποβάλλονται σε επεξεργασία με τα ίδια πολυετή ή ετήσια;

Ας δούμε τι λέει η επιστήμη.

Καλύτερος τρόπος για να διορθώσετε τα δεσμευμένα με ρίζες φυτά, πριν από τη φύτευση

Καλύτερος τρόπος για να διορθώσετε τα δεσμευμένα με ρίζες φυτά, πριν από τη φύτευση

Τι είναι ένα ριζικό δεσμευμένο φυτό;

Οι ρίζες των φυτών σε γλάστρες αναπτύσσονται με ακτινικό τρόπο, παρόμοιο με τις ακτίνες σε ένα ποδήλατο. Όταν αυτές οι ρίζες φτάνουν στην άκρη του δοχείου, τείνουν να αναπτύσσονται γύρω και γύρω μεταξύ της ριζικής μπάλας και της κατσαρόλας. Μετά από λίγο η επιφάνεια της ριζικής σφαίρας καλύπτεται με ρίζες και αν αφεθεί σε αυτή την κατάσταση το πάχος του στρώματος ρίζας απλά αυξάνεται.

Πόσο γρήγορα συμβαίνει αυτό; Εξαρτάται από τις συνθήκες καλλιέργειας, το μέγεθος του φυτού και το μέγεθος της κατσαρόλας. Δοκιμάστε να καλλιεργηθεί ένα δενδρύλλια ντομάτας σε μια μικρή κατσαρόλα και θα αρχίσει να δεσμεύεται ριζοβολίας σε λίγες εβδομάδες. Βάλτε το ίδιο δενδρύλλια σε μια κατσαρόλα 6 “ και δεν θα είναι ριζωμένη δεμένη μέχρι τη στιγμή που πρέπει να φυτευτεί έξω.

Γιατί τα φυτά που δεσμεύονται από τη ρίζα είναι πρόβλημα;

Όλοι φαίνεται να γνωρίζουν ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα, αλλά εκτός από τα δέντρα υπάρχουν πολύ λίγες μελέτες για να κατανοήσουν το πρόβλημα. Κάποια θέματα είναι γνωστά.

Ρίζες δέντρων

Οι ξυλώδεις ρίζες είναι διαφορετικές από τις περισσότερες ποώδεις ρίζες στο ότι συνεχίζουν να γίνονται παχύτερες σε όλη τους τη ζωή – παρόμοιες με την πάχυνση του κορμού. Εάν οι κυκλοφορούντες ρίζες αναπτύσσονται γύρω από έναν κορμό και στη συνέχεια τόσο οι ρίζες όσο και ο κορμός αυξάνονται σε πάχος με την πάροδο του χρόνου, οι ρίζες μπορούν να στραγγαλίσουν τον κορμό, κόβοντας τη σύνδεση φλοιού και ξυλέμ μεταξύ ριζών και φύλλων, σκοτώνοντας τελικά το δέντρο. Αυτό είναι ένα γνωστό πρόβλημα στην κηπουρική που σκοτώνει πολλά δέντρα τοπίου.

Βιβλίο μύθοι κήπων από robert Pavlis

Μπορείτε να δείτε τις ρίζες που περιβάλλονται πολύ καθαρά σε αυτή την εικόνα. Το δέντρο σύντομα θα πεθάνει αν δεν ληφθούν διορθωτικά μέτρα, και γι ‚αυτό, μπορεί να είναι πολύ αργά.

Ρίζες δέντρων έτοιμες να πνίξουν τον κορμό

Ρίζες δέντρων έτοιμες να πνίξουν τον κορμό, πίστωση Κάθι Καβασάλη

Κακή εγκατάσταση στο νέο έδαφος

Τα φυτά που συνδέονται με τις ρίζες δυσκολεύονται να αναπτυχθούν ρίζες στο νέο έδαφος μετά τη φύτευση. Νέα ανάπτυξη ρίζας τείνει να παραμείνει σε μια μπάλα του ίδιου μεγέθους με την αρχική μπάλα ρίζας. Μπορείτε εύκολα να το δείτε αυτό αν ξεθάψετε τα ετήσια σας στο τέλος της σεζόν.

Είναι αυτό το πρόβλημα αποτέλεσμα του να είναι ριζωμένο ή οφείλεται στο γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης στην κατσαρόλα είναι τόσο διαφορετικά από το νέο έδαφος κήπου; Οι ρίζες δυσκολεύονται να περάσουν από το ένα είδος εδάφους στο άλλο.

Βιβλίο επιστήμης εδάφους για κηπουρούς από τον Robert Pavlis

Μια άλλη σημαντική ερώτηση που πρέπει να κάνετε, είναι πραγματικά ένα πρόβλημα; Τα πολυετή φυτά φαίνεται να αναπτύσσουν τελικά ρίζες στο νέο έδαφος, οπότε ίσως είναι μόνο ένα βραχυπρόθεσμο ζήτημα που διορθώνεται.

Οι κυκλοφορούντες ρίζες συνεχίζουν να αναπτύσσονται σε κυκλική κατεύθυνση

Αυτή είναι μια κοινή πεποίθηση, αλλά είναι μύθος.

Οι παλιές υπάρχουσες κυκλοφορικές ρίζες δεν θα «ισιώσουν» τον εαυτό τους. Αλλά υποθέτοντας ότι η φύτευση γίνεται σε κατάλληλο έδαφος, η νέα ανάπτυξη των ριζών δεν θα ακολουθεί πλέον την καμπυλότητα της ριζικής σφαίρας. Εάν κοπεί μια ρίζα, όπως σε μερικές από τις θεραπείες που θα συζητήσω παρακάτω, οι νέες συμβουλές ρίζας θα αναπτυχθούν προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι ρίζες ΔΕΝ απομνημονεύουν την κυκλική διαδρομή.

Ωστόσο, το νέο έδαφος μπορεί να προκαλέσει τις ρίζες να συνεχίσουν να κυκλοφορούν. Εάν, για παράδειγμα, η τρύπα φύτευσης βρίσκεται σε βαρύ έδαφος αργίλου και το εσωτερικό της τρύπας είναι ομαλό, οι ρίζες θα έχουν δύσκολο να αναπτυχθούν στο εγγενές έδαφος και θα τείνουν να συνεχίσουν να κάνουν κύκλους.

Βιβλίο

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η δημιουργία μιας τετράγωνης τρύπας φύτευσης θα αποτρέψει αυτό, αλλά αυτό είναι επίσης ένας μύθος.

Διαφορές στον τύπο εδάφους

Το έδαφος στον κήπο σας είναι πιθανώς πολύ διαφορετικό από τα μέσα στην κατσαρόλα, η οποία είναι συνήθως κατασκευασμένη από βρύα τύρφης, coir ή λιπασματικά προϊόντα ξύλου. Η ικανότητα συγκράτησης πορώδες και νερού αυτών των δύο μέσων μπορεί να είναι πολύ διαφορετική. Σε βαριά ριζωμένα φυτά, σχεδόν κανένα νερό δεν απορροφά στη ριζική σφαίρα. Ακόμη και όταν φυτεύονται δεν απορροφούν νερό και παραμένουν στεγνά οστά ενώ το γύρω έδαφος είναι αρκετά υγρό που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο του φυτού.

Ακόμα και αν δεν αντιμετωπίζετε τις ρίζες, προσπαθήστε να αφαιρέσετε τουλάχιστον μερικά από τα μέσα μέσα μέσα στη ριζική μπάλα και να πάρετε όσο το δυνατόν λιγότερες ρίζες που αγγίζουν το έδαφος του κήπου.

Καθορισμός φυτών που δεσμεύονται από τη ρίζα

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Μην κάνετε τίποτα

Αγνοήστε το πρόβλημα και φυτέψτε. Εκτός από τις περιμειρμένες ρίζες σε ξυλώδη φυτά, αυτή η μέθοδος συνήθως λειτουργεί, αλλά μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για το φυτό.

Πειράζοντας τις ρίζες

Σε αυτή τη μέθοδο οι ρίζες διαχωρίζονται απαλά από τη ριζική σφαίρα έτσι ώστε μερικές να είναι ελεύθερες να καλυφθούν από το τοπικό έδαφος. Αυτό είναι εύκολο να γίνει εκτός αν το φυτό είναι βαριά ριζωμένο και είναι ο λιγότερο επεμβατικός τρόπος για τη θεραπεία των φυτών.

Κόβοντας τις πλευρές

Αυτή είναι η πιο κοινή συμβουλή. Πάρτε ένα μαχαίρι, ένα πριόνι κλαδέματος δέντρων ή ένα ξηρό πριόνι τοίχου και κάντε τέσσερις κάθετες φέτες, κόβοντας τις ρίζες σε βάθος περίπου 1/2″ (1-2 cm). Οι κομμένες ρίζες σχηματίζουν νέες ριζοβολία συμβουλές που θα αναπτυχθούν σε διάφορες κατευθύνσεις. Σημείωση: μην χρησιμοποιείτε ένα καλό πριόνι για αυτό.

Αυτή η μέθοδος αποδεικνύεται σε αυτό το βίντεο.

Το κόψιμο πεταλούδας

Αυτό είναι λίγο πιο επιθετικό από το να κόβεις τις πλευρές. Ξεκινήστε κόβοντας τις πλευρές, αλλά συνεχίστε τις περικοπές κατά μήκος του πυθμένα, κόβοντας τη ριζική μπάλα περίπου στα μισά του δρόμου. Πάρτε τα χέρια σας και απλώστε τα τέσσερα τμήματα. Αυτή η μέθοδος κόβει περισσότερες ρίζες από την παραπάνω μέθοδο κοπής και όταν φυτεύεται, τα κομμένα άκρα ρίζας θα είναι πιο κοντά στην επιφάνεια του εδάφους.

Αποκοπή από το κάτω μέρος

Οι περισσότερες ρίζες είναι στο κάτω μέρος της κατσαρόλας, οπότε απλά κόψτε την κάτω ίντσα. Αυτό αφαιρεί πολλές ρίζες και είναι εύκολο να γίνει, αλλά δεν λύνει τις κυκλοφορούντες ρίζες που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους. Πολλοί άνθρωποι θα συνδυάσουν αυτή τη μέθοδο με μία από τις άλλες μεθόδους ξυρίσματος.

Πυγμαχία η μπάλα ρίζας

Όλες οι επιφανειακές ρίζες αφαιρούνται κάνοντας κάθετες φέτες. Μερικοί κάνουν αρκετές φέτες με αποτέλεσμα μια στρογγυλή μπάλα ρίζας (στρογγυλή πυγμαχία) και άλλοι κάνουν 4 κάθετες περικοπές που προκύπτουν είναι μια «συσκευασμένη» μπάλα ρίζας. Τα μικρότερα φυτά είναι πιο εύκολο να τα κάνετε, καθώς τα κουτιά και τα μεγαλύτερα δέντρα είναι πιο εύκολο να κοπούν. Οι κάτω ρίζες είναι επίσης αποκομμένες.

Ομάδα Facebook θεμελιωδών αρχών κήπων
Συσκευασμένη σφαίρα ρίζας, πιστωτικό πανεπιστήμιο της Μινεσότα

Συσκευασμένη σφαίρα ρίζας, πίστωση Πανεπιστήμιο της Μινεσότα

Ρίζες πλυσίματος και κλαδέματος

Έχω περιγράψει αυτή τη διαδικασία σε διαφορετική θέση. Χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον για ξυλώδη φυτά για να προσπαθήσει να αποτρέψει μελλοντικές ρίζες.

Αυτή είναι μια αμφιλεγόμενη μέθοδος με πολύ μικρή επιστημονική υποστήριξη. Το μέρος πλύσης ρίζας έχει νόημα, καθώς αφαιρεί τα μέσα γλάστρας. Το σοβαρό κλάδεμα των ριζών έχει λιγότερο νόημα και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο των φυτών.

Εάν τα ξυλώδη φυτά φυτεύονται στο σωστό ύψος (που αναλύεται παρακάτω), οι περιμεσιωμένες ρίζες είναι πολύ λιγότερο πιθανό να είναι πρόβλημα, καθιστώντας το σοβαρό κλάδεμα ρίζας μια κακή επιλογή.

Σύμφωνα με την Επιστήμη – Ποια μέθοδος είναι η καλύτερη για τα δέντρα;

Έχουν υπάρξει αρκετές επιστημονικές μελέτες που εξέτασαν διάφορες μεθόδους για τη θεραπεία των δέντρων πριν από τη φύτευση. Υπάρχουν δύο στόχοι για μια τέτοια θεραπεία. σταματώντας τις ρίζες και βελτιώνοντας την ανάπτυξη των ριζών στο νέο έδαφος.

Σταματώντας τις ρίζες girdling

Η μέθοδος πλύσης και κλαδέματος και η πυγμαχία μέθοδος θα σταματήσει girdling ρίζες, επειδή τέτοιες ρίζες αφαιρούνται πριν από τη φύτευση, υπό την προϋπόθεση ότι τα δέντρα φυτεύονται στο σωστό ύψος. Κατά τη διάρκεια της έρευνας σχετικά με αυτό, οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης βάθος φύτευσης και διαπίστωσε ότι όταν τα δέντρα φυτεύονται στο σωστό ύψος, οι ρίζες δεν αποτελούν πλέον σημαντικό πρόβλημα με οποιαδήποτε σχετικά με τις μεθόδους παρασκευής. Όταν η η φωτοβολίδα ρίζας είναι στο ή ακόμα και ακριβώς πάνω από το επίπεδο του εδάφους, οι ρίζες δεν αναπτύσσονται πάνω από το έδαφος, αποτρέποντας τις περιμειγμένες ρίζες.

Το κλειδί είναι να φυτέψω σωστά όπως έχω detaάουτ σε Φύτευση δέντρων με τον σωστό τρόπο. Αφαιρούμε το χώμα στην κορυφή της κατσαρόλας μέχρι να δούμε καθαρά την έκλαμψη της ρίζας. Στη συνέχεια φυτέψτε έτσι ώστε η φωτοβολίδα ρίζας να βρίσκεται στην ή ακόμα και πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Εάν το κάνετε αυτό με οποιαδήποτε από τις παραπάνω θεραπείες, εξαλείφετε τα περισσότερα προβλήματα περιμεταγών.

Καλύτερη ανάπτυξη ρίζας

Ποια μέθοδος προετοιμασίας παράγει την καλύτερη ανάπτυξη ρίζας;

Τέσσερις διαφορετικές είδη (δύο σφενδάμνους, ένα δενδρόβι και ένα καβούρι) καλλιεργήθηκαν για 5 χρόνια μετά από να μην κάνει τίποτα, χρησιμοποιώντας 4 κάθετα κοψίματα και πυγμαχία. Και οι τρεις μέθοδοι παρήγαγαν περίπου την ίδια ανάπτυξη ρίζας, αλλά η πυγμαχία είχε τον μικρότερο αριθμό περιμετριών ριζών.

Κάθετος κόβοντας και ξύρισμα (στρογγυλή πυγμαχία) χρησιμοποιήθηκαν για τη μετακίνηση δύο ειδών δέντρων από 1 γλάστρες μέχρι 6 γλάστρες. Το ξύρισμα παρήγαγε καλύτερες ρίζες. Σε ένα δεύτερο πείραμα, από τον Ed Gilman, οι βελανιδιές μετακινήθηκαν από 1 γλάστρες σε 15 δοχεία κοριτσιών και μετά από ένα χρόνο, το ξύρισμα και τα πειράγματα παρήγαγαν καλύτερες ρίζες από το να μην κλαδεύονται ρίζες.

Τα κοψίματα πεταλούδων, ο κάθετος κόβοντας και πειράγματα δοκιμάστηκαν επάνω σοβαρά ριζωμένα είδη Salix και Tilia, φυτεμένα στο έδαφος. Μετά από 2 χρόνια, καμία από τις τεχνικές δεν παρήγαγε καλύτερα ριζικά συστήματα από το να μην κάνει τίποτα.

Λονδίνο πλανητάριοι που πειράχτηκαν ή ξύρισαν τις εξωτερικές τους ρίζες off (στρογγυλή πυγμαχία) έκανε καλύτερα από καμία θεραπεία.

Ξύρισμα οι ρίζες δρυός κατέληξαν σε λιγότερες ρίζες περικύκλωσης και καλύτερη αγκύρωση στο έδαφος πεδίου, δύο χρόνια μετά τη φύτευση. Η δαγκάνα κορμού δεν επηρεάστηκε.

Αρκετές από τις παραπάνω μελέτες εξέτασαν επίσης την κορυφαία ανάπτυξη και δεν διαπίστωσαν σημαντική διαφορά στη μέθοδο κλαδέματος που χρησιμοποιήθηκε.

Η μέθοδος πλύσης και κλαδέματος έχει περιορισμένη επιστημονική υποστήριξη και δεν έχει υποστήριξη από τη βιομηχανία.

Πυγμαχία εξαλείφει τα περισσότερα περιβάλλει και παράγει ίση ή καλύτερη ανάπτυξη ρίζας από άλλες μεθόδους. Πυγμαχία είναι σχετικά γρήγορη και εύκολο να γίνει και παράγει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την Επιστήμη – Ποια μέθοδος είναι καλύτερη για ετήσια και πολυετή φυτά;

Βρήκα πολύ λίγη έρευνα για τα ετήσια ή τα πολυετή. Αν βρείτε περισσότερα, ενημερώστε με στα σχόλια.

Οι μίσχοι girdling δεν είναι τόσο ένα πρόβλημα με αυτά τα φυτά, επειδή οι ρίζες δεν συνεχίζουν να γίνονται παχύτερες για τη ζωή του φυτού και δεν υπάρχει μακρύβιο στέλεχος για να περιβάλλουν. Η απόκτηση νέων ριζών για να αναπτυχθούν στο τοπικό έδαφος εξακολουθεί να είναι ένα ζήτημα.

Δαμάσκηνο (Πλάμμπαγκο αουκουλάτα), ένα πολυετές, φυτεύτηκε στο τοπίο χρησιμοποιώντας μία από τις τρεις μεθόδους; μη ριζικό όριο, ριζικό και ριζικό σε φέτες. Τα μη ριζωμένα φυτά ήταν μικρότερα όταν φυτεύτηκαν και αναπτύχθηκαν ταχύτερα αρχικά, αλλά μετά από 8 εβδομάδες όλα τα φυτά είχαν το ίδιο μέγεθος. Το να κόβουμε τη ριζική μπάλα δεν βοήθησε τα φυτά, αλλά αυτό ήταν ένα βραχυπρόθεσμο πείραμα.

Αξιολογήθηκαν τρεις συνθήκες μπάλας ρίζας για Μπεγκόνια σεμπερφλόρενς, ένα ετήσιο: μη ριζωμένο (φυτά ηλικίας 6 εβδομάδων), ριζοβολία (φυτά ηλικίας 10 εβδομάδων) και ριζωμένο με το κάτω μέρος 1 cm της ριζικής σφαίρας αφαιρεθεί. Μετά από 12 εβδομάδες το μη ριζικό όριο ήταν μεγαλύτερο από οποιαδήποτε από τις άλλες δύο θεραπείες. Δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ του να μην κάνεις τίποτα και του να κόψεις τον πάτο. Το κλάδεμα ρίζας δεν είχε καμία επίδραση.

Και τα δύο ήταν βραχυπρόθεσμες μελέτες, αλλά δείχνουν ότι το κλάδεμα των ριζών, το κλάδεμα ή η αφαίρεση του πυθμένα, δεν έδωσαν κανένα πραγματικό όφελος. Η φύτευση μη δεσμευμένων με γλάστρες φυτών έχει κάποια αξία. Με βάση αυτά τα περιορισμένα στοιχεία, η κοινή πρόταση για την δημιουργία 4 κάθετων τεμαχίων σε πολυετή φυτά δεν υποστηρίζεται. Τόσο για τα ετήσια όσο και για τα πολυετή φυτά, θα μπορούσατε κάλλιστα να φυτέψετε μόνο το ριζικό φυτό.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η απομάκρυνση του εδάφους ή των μέσων ενημέρωσης, που είναι πολύ διαφορετική από το τοπικό σας έδαφος, πριν από τη φύτευση, είναι ευεργετική, αλλά δεν μπορώ να βρω καμία επιστήμη για να υποστηρίξω αυτή την άποψη. Υποψιάζομαι επίσης ότι είναι ένα βραχυπρόθεσμο όφελος για τους πολυετή.

Καλύτερος τρόπος για να διορθώσετε τα δεσμευμένα με ρίζες φυτά, πριν από τη φύτευση

Για δέντρα και θάμνους

Το κουτί κόβει τις ρίζες και αφαιρεί τις κάτω ρίζες. Αφαιρέστε το πάνω έδαφος / μέσο μέχρι να βρείτε την εκλάμψη ρίζας και φυτέψτε έτσι ώστε να είναι στο επίπεδο του εδάφους ή πάνω από αυτό. Το βάθος φύτευσης είναι πιο σημαντικό από την επεξεργασία των ριζών.

Για Ετήσια και Πολυετή

Αποτινάξετε τα χαλαρά μέσα γλάστρας και φυτέψτε. Αγνοήστε τις κοινές συμβουλές κηπουρική για να κάνετε 4 κάθετες περικοπές.

Ομάδα Facebook θεμελιωδών αρχών κήπων

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar