Κατεύθυνση αδελφών στα φασόλια – είναι κόκκινα φασόλια δρομέων διαφορετικά;

4
Κατεύθυνση αδελφών στα φασόλια – είναι κόκκινα φασόλια δρομέων διαφορετικά;

Δούλευα πάνω στο νέο μου βιβλίο, Plant Science for Gardeners (που θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2022) και βρήκα έναν ισχυρισμό ότι τα περισσότερα φασόλια σπάνε αριστερόστροφα, αλλά αυτός φασόλια δρομέων (Φασματόλιος κοκκίνος) σπάγκος δεξιόστροφα. Αυτός ο ισχυρισμός ήταν σε έναν ιστότοπο κυβερνητικής επέκτασης, οπότε μπορεί να είναι αλήθεια. Μου φάνηκε πολύ περίεργο, αλλά γιατί κάποιος να το αναπληρώσει αυτό; Σίγουρα αυτό είναι κάτι που είναι εύκολο να ελεγχθεί;

Καλλιεργώ φασόλια δρομέων για πολλά χρόνια, αλλά αποφάσισα να μην φυτέψω κανένα φέτος, οπότε δεν μπορούσα καν να ελέγξω τον κήπο μου.

Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί ότι τα φυτά, συμπεριλαμβανομένων των φασολιών, σπάνε διαφορετικά στο νότιο και βόρειο ημισφαίριο. Η ιδέα ότι το νερό αποστραγγίζεται σε διαφορετική κατεύθυνση προς το νότο είναι ένας μύθος, οπότε τι γίνεται με τα αμπέλια αδελφών;

Κατεύθυνση αδελφών στα φασόλια - είναι κόκκινα φασόλια δρομέων διαφορετικά;

Κατεύθυνση αδελφών στα φασόλια – είναι τα κόκκινα φασόλια δρομέων διαφορετικά;

Κατεύθυνση αδελφοποίησης στα φυτά

Μερικά αμπέλια κερδίζουν υποστήριξη τυλίγοντας τους μίσχους τους γύρω από τα πράγματα και αυτό ονομάζεται αδελφοποίηση. Τέτοια αμπέλια ονομάζονται δίδυμα. Περίπου το 90% των αμπελιών αδελφών γυρίζουν αριστερόστροφα καθώς κοιτάζετε προς τα κάτω το αμπέλι από ψηλά. Μερικοί, όπως το αγγούρι, μπούκλες ούτως ή ή αλλιώς.

δεξιόχειρας στα αμπέλια

δεξιόχειρας στα αμπέλια

Μερικοί άνθρωποι θέλουν να χρησιμοποιούν τους όρους δεξιόστροφα και αριστερόστροφα (ή αριστερόστροφα). Αυτοί οι όροι προκαλούν σύγχυση αν δεν γνωρίζετε ότι πρέπει να κοιτάξετε τα αμπέλια από ψηλά.

Άλλοι προτιμούν τους όρους δεξιόχειρας και αριστερόχειρας. Κρατήστε τη δεξιά γροθιά με τον αντίχειρα στραμμένο προς τα πάνω (είναι το πέργκολα). Ο δείκτης σας είναι το αναπτυσσόμενο αμπέλι και αναπτύσσεται από αριστερά προς τα δεξιά καθώς κοιτάζετε τη δική σας γροθιά. Αυτός είναι δεξιόχειρας σπάγκος.

Βιβλίο μύθοι κήπων από robert Pavlis

Αριστερόστροφα = δεξιόχειρας.

Αδελφοποίηση στα φασόλια

Η πλειοψηφία των φασολιών σπάνε αριστερόστροφα. Λοιπόν, τι γίνεται με τα φασόλια δρομέων;

Έλεγξα αρκετά. εικόνες των φασολιών δρομέων σε απευθείας σύνδεση και όλοι δίδυμοι αριστερόστροφα. Ζήτησα από τα μέλη της κύριας ομάδας κηπουρών μου να ελέγξουν τα φυτά τους και όλοι όσοι απάντησαν επιβεβαίωσαν ότι δίδυμοι αριστερόστροφα. Ο Όμιλος μας στο Facebook έλεγξε επίσης – ίδια απάντηση.

Κανείς δεν είχε φασόλια οποιουδήποτε τύπου δεξιόστροφα!

Η παρακάτω εικόνα τραβήχτηκε από ένα blog που ισχυρίζεται ότι τα φασόλια δρομέων σπάνε δεξιόστροφα, αλλά αν κοιτάξετε την εικόνα τους δείχνει καθαρά να αδελφώνουν αριστερόστροφα! Γιατί να μπεις στον κόπο να δεις τη δική σου εικόνα όταν μπορείς να διαιωνίσεις έναν μύθο;

Βιβλίο επιστήμης εδάφους για κηπουρούς από τον Robert Pavlis

Δεν έχω καμία επιστημονική απόδειξη – αλλά έχω αρκετούς κηπουρούς που επιβεβαιώνουν τον σπάγκο φασολιών δρομέων αριστερόστροφα.

φασόλια δρομέα που αδελφώνουν αριστερόστροφα

Φασόλια δρομέων που αδελφώνουν αριστερόστροφα

Όλα τα φασόλια σπάνε με τον ίδιο τρόπο;

Κοίταξα μια σειρά από εικόνες στο διαδίκτυο και δεν βρήκα φασόλια που να δίδυμα δεξιόστροφα. Ένα άτομο στο Ο Όμιλος Facebook έλεγξε μια ντουζίνα διαφορετικά φασόλια – όλα δίδυμα αριστερόστροφα.

Θα υποθέσω ότι όλοι σπάνε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι κάποιος να μου στείλει κάποια απόδειξη ότι κάποια είδη σπάνε διαφορετικά.

Φασόλια αδελφοποίηση και το φαινόμενο Coriolis

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι το νερό αποστραγγίζεται προς μία κατεύθυνση στο βόρειο ημισφαίριο και σε διαφορετική κατεύθυνση στο νότιο ημισφαίριο. το φαινόμενο Κοριόλις. Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι αυτό συμβαίνει και με τα φασόλια, αλλά δεν έχω βρει καμία απόδειξη για αυτό. Είμαι αρκετά σίγουρος ότι όλα τα φασόλια σπάνε με τον ίδιο τρόπο σε όλο τον κόσμο. Η αδελφοποίηση ελέγχεται από τη γενετική και όχι από την τοποθεσία.

Παρεμπιπτόντως – το φαινόμενο Coriolis για την αποστράγγιση νερού σε νεροχύτες και τουαλέτες έκπλυσης είναι επίσης ένας μύθος.

Το φαινόμενο Κοριόλις iείναι πραγματικό και επηρεάζει την κίνηση μεγάλων αέριων μαζών πάνω από την επιφάνεια των γαιών και είναι υπεύθυνη για την κατεύθυνση προς την οποία περιστρέφονται οι τυφώνες / κυκλώνες. Αλλά η δύναμη είναι πολύ μικρή για να επηρεάσει το νερό που κατεβαίνει από μια αποχέτευση.

Βιβλίο

Γιατί έχει σημασία η κατεύθυνση του αδελφισμού;

Μπορεί να νομίζετε ότι όλο αυτό το θέμα είναι λίγο ανόητο, αλλά μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμο για τους κηπουρούς. Τα αμπέλια χρειάζονται βοήθεια για να προσκολληθούν στην υποστήριξή τους, ειδικά ως μικρά φυτά και συνήθως τους δίνουμε βοήθεια τυλίγοντας αμπέλια γύρω από μια υποστήριξη.

Την επόμενη φορά που θα είστε στον κήπο και θα αναρωτιέστε προς τα πού να τα τυλίξετε, απλά κάντε μια γροθιά με το δεξί σας χέρι και τυλίξτε τα προς την κατεύθυνση των δακτύλων σας. Θα έχετε δίκιο με το 90% των φυτών.

Ομάδα Facebook θεμελιωδών αρχών κήπων

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar