Κομπόστ – κάδοι και συμβουλές – Aussie Βιολογική Κηπουρική & Φύτευση Φεγγαριών

8
Κομπόστ – κάδοι και συμβουλές – Aussie Βιολογική Κηπουρική & Φύτευση Φεγγαριών

Το κομπόστ μπορεί να κατασκευαστεί σε διάφορα δοχεία. Τα παρακάτω παραδείγματα δείχνουν έναν διπλό κάδο κατασκευασμένο από ανακυκλωμένη ξυλεία, έναν διπλό κάδο κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο, βαρύ σύρμα πουλιού καλυμμένο με πλεκτό shadecloth πολυπροπυλενίου και έναν εμπορικό ενιαίο κάδο. Οι διπλές ή τριπλές θέσεις αποθήκευσης είναι οι καλύτερες, καθώς μπορείτε να μετατρέψετε το κομπόστ από τον ένα κάδο στον άλλο, με τον τρίτο κάδο να χρησιμοποιείται για την εκκίνηση ενός νέου σωρού.
νμπλκομπόστ κομποσέμπες2

Τα σπιτικά δοχεία δεν απαιτούν εξειδικευμένη ξυλουργική. Αυτό που πηγαίνει στο δοχείο κομποστοποίησης είναι πιο σημαντικό από το πώς φαίνεται.

SAMSUNG ΝΤΙΓΚΙΜΑΞ A503 SAMSUNG ΝΤΙΓΚΙΜΑΞ A503 Οι ανατροπείς κομποστοποίησης (στα δεξιά) κάνουν τη δουλειά του έρματος του μείγματος. Είναι κατάλληλα για την κομποστοποίηση μικρών ποσοτήτων αρκετά μαλακών συστατικών γρήγορα, για άτομα που δεν είναι σε θέση να μετατρέψουν εύκολα το κομπόστ, αλλά το μείγμα μπορεί να μην παράγει αρκετή θερμότητα για να σκοτώσει ασθένειες. Τα κύρια σημεία που πρέπει να θυμάστε όταν αποφασίζετε για το μέγεθος και την τοποθεσία του δοχείου κομποστοποίησης είναι:

 • Όταν τα συστατικά σχηματίζουν ένα κυβικό μέτρο (δηλαδή 1 μ. x 1 μ. x 1 μ.), τα αερόβια βακτήρια θα παράγουν αρκετή θερμότητα για να σκοτώσουν ασθένειες και σπόρους ζιζανίων.
 • Οι κάδοι ανοικτής βάσης που έρχονται σε επαφή με το έδαφος επιτρέπουν στους γαιοσκώληκες να εισέλθουν στο μείγμα (όταν έχει κρυώσει) και παρέχουν χύτευση σκουληκιών στο μείγμα ενώ βοηθούν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας κομποστοποίησης.
 • Οι συστάσεις για την τοποθέτηση κάδων κομποστοποίησης σε πλήρη ήλιο δεν ισχύουν για πολλά μέρη της Αυστραλίας, καθώς η υπερβολική θερμότητα μπορεί να σκοτώσει τους οργανισμούς κομποστοποίησης. Ένα σκιερό σημείο είναι ιδανικό.
 • Οι κάδοι κομποστοποίησης χρειάζονται ένα κάλυμμα για να αποτρέψουν τα συστατικά να συρούν σε δυνατή βροχή.

Εάν είστε νέοι στην παραγωγή κομποστοποίησης, μην εκφοβιστείτε από δηλώσεις της αναλογίας άνθρακα προς άζωτο στην παραγωγή κομποστοποίησης. Τα περισσότερα συνιστώμενα συστατικά περιέχουν ένα μείγμα και των δύο. Με λίγη εξάσκηση, θα μάθετε γρήγορα να εντοπίζετε και να διορθώνετε τυχόν ανισορροπίες.

 • Κόψτε τα σκληρά αντικείμενα χρησιμοποιώντας ψαλίδια, έναν καταστροφέα εγγράφων ή ένα αιχμηρό φτυάρι (απλώστε πρώτα τα αντικείμενα στο έδαφος ή το γρασίδι για να αποφύγετε το τράνταγμα). Αυτό βοηθά στην ταχύτερη αποσύνθεση καθώς τα βακτήρια λειτουργούν στις επιφάνειες των οργανικών αποβλήτων. Όσο περισσότερες επιφάνειες μπορείτε να παρέχετε – τόσο πιο γρήγορα μπορούν να λειτουργήσουν.
 • Το μυστικό για την κατασκευή κομπόστ γρήγορα για να το γυρίσετε τακτικά για να το κρατήσετε αεριωμένο και να το κρατήσετε υγρό ως αερόβια βακτήρια που ξεκινούν τη διαδικασία απαιτούν άζωτο, αέρα και υγρασία για την επεξεργασία του άνθρακα.
 • Το μυστικό της γρήγορης κομποστοποίησης είναι η τακτική στροφή και ανάμειξη των συστατικών. Η εβδομαδιαία στροφή ενώ τα συστατικά παράγουν θερμότητα θα παράγει ώριμο κομπόστ πολύ γρήγορα. Καθώς το κομπόστ διασπάται, η μάζα μειώνεται.
 • Δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι να έχετε ένα κυβικό μέτρο συστατικών – η στροφή και η ανάμειξη των συστατικών θα κάνει τα βακτήρια να λειτουργούν.
 • Εάν ο σωρός φαίνεται γκρίζος ή περιέχει μυρμήγκια – είναι πολύ ξηρός. Γυρίζαμε και ανακατεύουμε τα υλικά, ενώ προσθέτουμε αρκετό νερό για να αμβλύνουμε το μείγμα.
 • Μην ανησυχείτε για τα σνάκερς στο σωρό κομποστοποίησης σας. Τρέφονται με ημι-αποσυντεθειμένη οργανική ύλη.
 • Εάν ο σωρός είναι μαύρος με δυσάρεστη οσμή – είναι υπερβολικά υγρός. Ο αέρας έχει εξαναγκαστεί να φύγει, και η αναερόβια κομποστοποίηση έχει αρχίσει. Γυρίζουμε και ανακατεύουμε τα υλικά, πασπαλίζοντας με αγροτικό λάιμ κάθε 15 εκ., και προσθέτοντας λίγο άχυρο στο μείγμα. Προστατέψτε το σωρό από τη βροχή.
 • Εάν ο σωρός φαίνεται ανενεργός – μπορεί να χρειαστεί περισσότερο άζωτο. Γυρνάμε και ανακατεύουμε τα υλικά, ενώ προσθέτουμε λίγη κοπριά κάθε 20 εκ. Εάν η κοπριά δεν είναι διαθέσιμη, μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα γενναιόδωρο ψεκασμό λιπασμάτων με βάση τα πουλερικά, οργανικά επιτρεπόμενα.
 • Το κομπόστ σας είναι έτοιμο όταν είναι σκούρο καφέ, εύθρυπτο, με ευχάριστη γήινη μυρωδιά και τα συστατικά, εκτός από κομμάτια κελύφους αυγών, δεν είναι πλέον αναγνωρίσιμα. Ένα στρώμα 5 cm που προστίθεται στην κορυφή παρέχει στον κήπο σας όλα τα μέταλλα που χρειάζονται τα φυτά, τα ζώα και οι άνθρωποι για καλή υγεία.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar