Μύθοι λιπάσματος ορχιδέας – Αναπτύξτε περισσότερα λουλούδια

5
Μύθοι λιπάσματος ορχιδέας – Αναπτύξτε περισσότερα λουλούδια

Υπάρχουν πολλές πληροφορίες που επιπλέουν γύρω από τη λίπανση ορχιδέες, αλλά μεγάλο μέρος της είναι λάθος. Για παράδειγμα, η όλη έννοια του „λιπάσματος ορχιδέας“ είναι ένας μύθος επειδή δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.

Ήρθε η ώρα οι καλλιεργητές ορχιδέας να κατανοήσουν καλύτερα το λίπασμα. Θα ωφελήσει τα φυτά σας και θα σας εξοικονομήσει χρήματα.

Μύθοι λιπάσματος ορχιδέας - Αναπτύξτε περισσότερα λουλούδια

Μύθοι λιπάσματος ορχιδέας – Αναπτύξτε περισσότερα λουλούδια

Δεν υπάρχει λίπασμα ορχιδέας!

Η δήλωση αυτή δεν είναι απολύτως ορθή. Ορισμένοι καταναλωτές και το τμήμα μάρκετινγκ πολλών εταιρειών λιπασμάτων πιστεύουν στο λίπασμα ορχιδέας, αλλά δεν υπάρχει πραγματικά.

Ας συγκρίνουμε δύο προϊόντα. Δυναστεία-γκρο Orhicd-pro 7-8-6 γονιμοποίησηr και Δυναστεία-gro Φύλλωμα Pro 9-3-6 γενικό φυτό τροφή. Ο κατάλογος συστατικών και για τα δύο προϊόντα είναι πανομοιότυπος και περιλαμβάνει νιτρικό αμμώνιο, νιτρικό κάλιο, φωσφορικό κάλιο, φωσφορικό αμμώνιο, νιτρικό ασβέστιο, θειικό κοβάλτιο, θειικό μαγνήσιο και ορισμένα μικρά θρεπτικά συστατικά. Μπορεί να αναγνωρίσετε αυτόν τον κατάλογο χημικών ουσιών ως τα κύρια συστατικά σχεδόν σε κάθε λίπασμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για χλοοτάπητες, φυτά εσωτερικού χώρου, παρτέρια, τριαντάφυλλα και ακόμη και ντομάτες. Δεν υπάρχει μαγικό συστατικό που να χρησιμοποιείται ειδικά από ορχιδέες.

Ακόμα δεν έχεις πειστεί; Μπορεί να είστε εξοικειωμένοι με το ειδικό Λίπασμα μαγικής ορχιδέας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (MSU). Είναι όλη η οργή και έχει δείξει μερικά εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αναπτύχθηκε ως γενικό λίπασμα γενικής χρήσης και χρησιμοποιείται σε πασχαλινά κρίνα, πουνσέτιες, ετήσια κλινοσκεπάσματα, πολυετή φυτά, φτέρες, κωνοφόρα, κάκτους, χυμώδη και εκατοντάδες τροπικά φυτά. Ποτέ δεν σχεδιάστηκε για ορχιδέες.

Τα συστατικά σε όλο το λεγόμενο λίπασμα ορχιδέας είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται για κάθε άλλο τύπο φυτού. Οι ποσότητες κάθε συστατικού μπορεί να διαφέρουν, αλλά τα πραγματικά συστατικά είναι τα ίδια. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε λίπασμα στις ορχιδέες σας επειδή δεν υπάρχει ειδικό λίπασμα ορχιδέας.

Ποιο λίπασμα ορχιδέας είναι το καλύτερο;

Κάθε καλλιεργητής ορχιδέας θέλει να μάθει ποιο λίπασμα ορχιδέας είναι το καλύτερο. Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί.

Εδώ είναι μια διασκεδαστική άσκηση που μπορείτε να κάνετε. Google για εικόνες λιπάσματος ορχιδέας και δείτε τι βρίσκετε. Για να σε βοηθήσω, έκανα αυτό και έφτιαξα ένα κολάζ με μερικές εικόνες.

Βιβλίο μύθοι κήπων από robert Pavlis
Μπορείς να εντοπίσεις το καλύτερο λίπασμα ορχιδέας;

Μπορείς να εντοπίσεις το καλύτερο λίπασμα ορχιδέας;

Αυτά είναι δημοφιλή λιπάσματα ορχιδέας που παρέχονται από ειδικούς. Ένα από αυτά έχει ένα NPK 7-8-6 με τα θρεπτικά συστατικά σε περίπου ίσες ποσότητες. Αλλά υπάρχει και ένα 13-2-13 που υποδηλώνει ότι οι ορχιδέες δεν χρειάζονται πολύ φώσφορο. Ένα 20-10-20 υποδηλώνει ότι οι ορχιδέες χρειάζονται ίσες ποσότητες αζώτου και καλίου, αλλά το λίπασμα 30-10-10 υποδηλώνει ότι οι ορχιδέες χρειάζονται 3 φορές περισσότερο άζωτο από το κάλιο. Οι λεγόμενοι „ειδικοί“ δεν φαίνεται να συμφωνούν για το τι είναι καλύτερο.

Ποιο από αυτά τα λιπάσματα είναι το καλύτερο; Κανένας.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους κανένα από αυτά δεν είναι το καλύτερο. Τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, εξαρτώνται από διάφορους άλλους παράγοντες:

 • θρεπτικά συστατικά που παρέχονται από τα μέσα ενημέρωσης – ο φλοιός προσθέτει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα πήλινα σφαιρίδια
 • θρεπτικά συστατικά στο νερό που χρησιμοποιείτε – το νερό της βρύσης μπορεί να περιέχει πολύ ασβέστιο και μαγνήσιο και λίγο κάλιο. το νερό βροχής ή το νερό RO περιέχει πολύ λίγα από τίποτα
 • πώς γονιμοποιείτε και νερό
 • τύπος ορχιδέας

Η πραγματικότητα είναι ότι για ορισμένα θρεπτικά συστατικά, τα φυτά είναι σε θέση να απορροφήσουν μόνο ό, τι χρειάζονται και η περίσσεια απλά πλένεται κάτω από την αποχέτευση. Σε γενικές γραμμές, τα φυτά χρησιμοποιούν τα κύρια θρεπτικά συστατικά σε αναλογία 3-1-2 και αυτό ισχύει και για τις ορχιδέες. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι λίγο περισσότερο κάλιο, όπως μια αναλογία 3-1-3, θα μπορούσε να είναι καλύτερη για τις ορχιδέες. Κανένα από τα παραπάνω λιπάσματα δεν έχει αυτή την αναλογία.

Βιβλίο επιστήμης εδάφους για κηπουρούς από τον Robert Pavlis

Τι σημαίνει NPK;

Οι κηπουροί χρησιμοποιούν συχνά τον όρο NPK και αναφέρεται σε πακέτα λιπασμάτων, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν υποτιμούνκαι τι σημαίνει. Δεν είχα κανένα πρόβλημα να βρω αξιόπιστες πηγές πληροφοριών ορχιδέας που λένε κάτι σαν, „οι αριθμοί αναφέρονται στο ποσοστό κατά βάρος αζώτου, φωσφόρου και καλίου“, κάτι που είναι λάθος.

Η τιμή N είναι το % του αζώτου. Οι τιμές P και K είναι οι % P2O5 και % K2O και ΟΧΙ το % P και το % K.

Για μια πιο λεπτομερή συζήτηση σχετικά με αυτό, δείτε, Αναλογίες λιπάσματος NPK – Τι σημαίνουν πραγματικά;

Phalaenopsis που δείχνει τη διαφορά μεταξύ μιας ακίδας λουλουδιών και μιας ρίζας

Phalaenopsis που δείχνει τη διαφορά μεταξύ μιας ακίδας λουλουδιών και μιας ρίζας

Το λίπασμα πρέπει να εφαρμόζεται ασθενώς εβδομαδιαίως

Αυτή είναι μια κοινή συμβουλή και ως γενική δήλωση έχει κάποιο νόημα. Οι ορχιδέες μπορούν να σκοτωθούν από υψηλά επίπεδα αλατιού και όλα τα θρεπτικά συστατικά στο λίπασμα είναι άλατα. Η εφαρμογή μικρών ποσοτήτων, ειδικά από νέους καλλιεργητές που είναι πιο εξοικειωμένοι με τη λίπανση άλλων τύπων φυτών σπιτιού, είναι καλή συμβουλή. Αλλά είναι η καλύτερη συμβουλή για την καλλιέργεια πραγματικά υγιεινών φυτών που ανθίζουν πολύ;

Βιβλίο

Αυτή η συμβουλή συνδυάζεται συνήθως με μια πρόταση να χρησιμοποιήσετε μόνο μισό ή ακόμη και το ένα τέταρτο της δύναμης που συνιστάται από τον κατασκευαστή. Αυτό μπορεί να έχει νόημα εάν χρησιμοποιείτε λίπασμα φυτών σπιτιού, καθώς τα φυτά του σπιτιού μπορούν να πάρουν περισσότερο λίπασμα, οπότε οι ορχιδέες πρέπει να παίρνουν λιγότερα. Αλλά αυτή η συμβουλή ισχύει και για το λίπασμα ορχιδέας; Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το 1/4 της σύστασης που βρίσκεται στις συσκευασίες λιπάσματος ορχιδέας; Σίγουρα οι οδηγίες για το λίπασμα ορχιδέας είναι σωστές για ορχιδέες; Γιατί να μειώσεις το συνιστώμενο ποσό στα μισά ή στα τέταρτα;

Αποφάσισα να το εξετάσω λίγο πιο προσεκτικά, με έμφαση στην ποσότητα αζώτου που δίνεται στα φυτά (δηλαδή οι αριθμοί ομαλοποιούνται για το άζωτο). Τόσο η θαυματουργή υδατοδιαλυτή φυτική τροφή 20-20-20 όσο και το Jack’s All Purpose 20-20-20 συνιστούν 132 ppm N για φυτά εσωτερικού χώρου. Εάν η σωστή ποσότητα για ορχιδέες είναι το ήμισυ ή το τέταρτο αυτού, θα περίμενε κανείς ότι τα λιπάσματα ορχιδέας θα συνιστούσαν περίπου 50 ppm. Εδώ είναι αυτό που συνιστά κάποιο λίπασμα ορχιδέας.

 • Θαυματουργή Ορχιδέα 30-10-10: 100 ppm
 • Αναπτύξτε περισσότερη ορχιδέα 20-20-20: 264 ppm
 • Κλασική Ορχιδέα του Jack 30-10-10: 200 ppm
 • Ορχιδέα φυτικών προϊόντων 25-10-10: 330 ppm για phals, κύμβιο και vanda, και 165 ppm για βοοειδή, δενδρόβιο, παπαποδυλίου και μιλτονίας

Υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να σημειώσετε. Πρώτα απ ‚όλα, οι αριθμοί είναι πολύ ασυνεπείς. Πώς μπορεί να είναι όλοι καλά;

Δεύτερον, κατά μέσο όρο, οι αριθμοί για τις ορχιδέες είναι υψηλότεροι από τις συστάσεις για τα φυτά σπιτιού.

Με βάση αυτούς τους αριθμούς, η σύσταση για τη χρήση του μισού ή του ενός τετάρτου αυτού που υπάρχει στην ετικέτα δεν έχει νόημα, είτε για λίπασμα ορχιδέας είτε για λίπασμα γενικής χρήσης.

Χρήση της σωστής ποσότητας αζώτου

Επίδραση των επιπέδων λιπάσματος στην ανάπτυξη ορχιδέας, φωτογραφία Yin-Tung Wang

Επίδραση των επιπέδων λιπάσματος στην ανάπτυξη ορχιδέας, φωτογραφία Γιαν Τουνγκ Γουάνγκ

Φαίνεται σαφές ότι οι ετικέτες στα δοχεία λιπασμάτων δεν είναι αξιόπιστες. Λοιπόν, ποια είναι η σωστή ποσότητα λιπάσματος;

Εάν οποιοδήποτε θρεπτικό συστατικό είναι ανεπαρκές, τα φυτά θα έχουν πρόβλημα ανάπτυξης και ανθοφορίας, αλλά αποδεικνύεται ότι το άζωτο είναι το μόνο θρεπτικό συστατικό που έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στην ανάπτυξη και την ανθοφορία των φυτών, υπό την προϋπόθεση ότι άλλα θρεπτικά συστατικά είναι διαθέσιμα σε λογικές ποσότητες. Τα υψηλότερα επίπεδα αζώτου έχουν ως αποτέλεσμα περισσότερη ανάπτυξη φύλλων, περισσότερη διακλάδωση του στελέχους λουλουδιών και περισσότερα λουλούδια.

Ποικίλος μελέτες έχουν εξετάσει τα επίπεδα αζώτου για να καθορίσουν το καλύτερο για τις ορχιδέες.

Το Phalaenopsis είναι ο πιο δημοφιλής τύπος ορχιδέας και έχει μελετηθεί περισσότερο. Αποδεικνύεται ότι ένα επίπεδο αζώτου 100 ppm θα παράγει καλά φυτά που ανθίζουν τακτικά, αλλά αυξάνοντας αυτό το επίπεδο σε 200 ppm θα παράγει μεγαλύτερα φυτά και περισσότερα λουλούδια. Τα επίπεδα άνω των 200 ppm μπορεί να είναι επιζήμια για τα phals. Οι χομπίστες διατηρούν καλύτερα τα επίπεδα μεταξύ 100 και 150 ppm.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η Cattleya και άλλα πιο αργά αναπτυσσόμενα φυτά τα πάνε καλύτερα με χαμηλότερο amouNts αζώτου, αλλά υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι υψηλότερες ποσότητες λειτουργούν εξίσου καλά. Εάν αναπτύσσετε ένα ευρύ φάσμα ειδών, μπορεί να είναι ασφαλέστερο να κλίνετε προς την περιοχή των 100 ppm.

Ομάδα Facebook θεμελιωδών αρχών κήπων

Υπολογισμός 100 ppm

Οι επιστήμονες μετρούν τα θρεπτικά συστατικά σε ppm και οι κηπουροί μετρούν σε κουταλάκια του γλυκού ανά κορίτσι. Αυτή η ενότητα θα σας βοηθήσει να μετατρέψετε ένα σύνολο μονάδων σε άλλο.

Ένα κουταλάκι του γλυκού διαλυτό λίπασμα ζυγίζει περίπου 5 g (θα ποικίλει ανάλογα με το προϊόν).

Ένα κουταλάκι του γλυκού από ένα λίπασμα αζώτου 10% που προστίθεται σε ένα γαλόνι νερού θα παράγει ένα διάλυμα αζώτου 132 ppm. Το ίδιο διάλυμα θα παραχθεί με τη χρήση 1/2 κ.γ. λιπάσματος 20% ή 1/3 κ.γ. 30%.

Η ουρία βλάπτει τις ορχιδέες;

Το πιο κρίσιμο θρεπτικό συστατικό που επηρεάζει την ανάπτυξη είναι το άζωτο και μπορεί να παρασχεθεί σε τρεις μορφές. νιτρικό άλας (NO3), αμμώνιο (NH4) και ουρία (CO(NH¹)¹). Τα νιτρικά άλατα και το αμμώνιο είναι ιόντα στο νερό που μπορούν να απορροφηθούν άμεσα από τις ρίζες ορχιδέας. Πολλοί πιστεύουν ότι το οργανικό μόριο, η ουρία, δεν μπορεί να απορροφηθεί από ορχιδέες. ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι „η ουρία μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο για να σπάσει η ορχιδέα σας
αυτό κάτω.“ Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ουρία.

Όταν η ουρία αναμιγνύεται με νερό μπορεί εύκολα να αποσυντεθεί από βακτήρια σε αμμώνιο. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες γλάστρες περιέχουν αρκετά βακτήρια για να συμβεί αυτό αρκετά γρήγορα (σε ώρες ή ημέρες) και στη μορφή αμμωνίου απορροφάται εύκολα από τις ρίζες. Όταν συζητάμε για μορφές αζώτου στο λίπασμα, η ουρία και το αμμώνιο είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα.

Αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι ορχιδέες ρίζες, σε αντίθεση με τις ρίζες πολλών φυτών, μπορεί πραγματικά να απορροφήσει ουρία άμεσα. Πιστεύεται ότι οι ορχιδέες έχουν εξελιχθεί για να κάνουν καλύτερη χρήση της μερικώς αποσυντεθειμενης οργανικής ύλης και ως εκ τούτου έχουν αναπτύξει αυτή την ικανότητα.

Δεν υπάρχει πρόβλημα με τη χρήση λιπάσματος που περιέχει ουρία, αλλά όπως θα δείτε παρακάτω είναι καλύτερο να μην χρησιμοποιήσετε ένα όπου όλο το άζωτο έχει τη μορφή ουρίας ή αμμωνίου.

Ποια μορφή αζώτου είναι η καλύτερη;

Οι ορχιδέες μπορούν να χρησιμοποιήσουν νιτρικό, αμμώνιο και ουρία και το εμπορικό λίπασμα περιέχει διάφορες ποσότητες από αυτές. Νοιάζονται τα φυτά σου;

Αποδεικνύεται ότι ενδιαφέρονται και οι διάφορες μορφές δεν είναι ακριβώς οι ίδιες. Ο τρόπος με τον οποίο οι ρίζες απορροφούν αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι διαφορετικός αλλά πιο σημαντικός είναι η επίδρασή τους στο pH. Καθώς τα φυτά χρησιμοποιούν ουρία και αμμώνιο, κάνουν τα μέσα ενημέρωσης πιο όξινα. Το νιτρικό άλας το κάνει πιο αλκαλικό. Εάν η πηγή νερού σας είναι αλκαλική, η χρήση όξινων μορφών αζώτου μπορεί να είναι ένα πλεονέκτημα.

Το αμμώνιο απαιτεί λιγότερη ενέργεια για να το χρησιμοποιήσει το φυτό, το οποίο είναι ένα όφελος, αλλά μπορεί επίσης να γίνει τοξικό και να εμποδίσει την πρόσληψη κηρύξεων όπως κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Η ανάπτυξη των σε διαφορετικές αναλογίες νιτρικού άλατος και αμμωνίου έχουν δείξει ότι μεγαλώνουν μεγαλύτερα φύλλα, ακούν νωρίτερα, παράγουν περισσότερα λουλούδια και μεγαλύτερα λουλούδια με υψηλότερα επίπεδα νιτρικών αλάτων.

Επίδραση νιτρικού άλατος και αμμωνίου στα phals, φωτογραφία του Yin-Tung Wang

Επίδραση νιτρικού άλατος και αμμωνίου στα phals, φωτογραφία από Γιαν Τουνγκ Γουάνγκ

Μια παρόμοια μελέτη που χρησιμοποιεί phalaenopsis και dendrobium δείχνει ότι η καλύτερη ανάπτυξη και συσσώρευση θρεπτικών ουσιών πραγματοποιείται με τουλάχιστον 25% αμμώνιο.

Η φαλαινοπάση και το δενδρόβιο δεν αναπτύσσονται και ανθίζουν καλά με 100% αμμώνιο ή ουρία, ιδιαίτερα όταν φυτεύονται σε βρύα σφάγνου. Αναπτύσσονται καλύτερα με νιτρικό 60 – 75% και ισορροπία είτε αμμωνίου είτε ουρίας. Αυτή είναι πιθανώς επίσης καλή συμβουλή για άλλους τύπους ορχιδέων.

Χρειάζεσαι έναν ενισχυτή άνθισης ορχιδέας;

Το λίπασμα ενίσχυσης άνθισης ορχιδέας έχει συνήθως ένα σχετικά υψηλό επίπεδο φωσφόρου. Η συμβουλή για τη χρήση ενός αναμνηστικού άνθισης είναι ασυνεπής και εδώ είναι αυτό που λένε ορισμένοι λεγόμενοι ειδικοί, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών λιπασμάτων.

 • Χρησιμοποίησέ το όλο το χρόνο.
 • Χρησιμοποίησέ το μερικές φορές το χρόνο.
 • Χρησιμοποιήστε το όταν θέλετε τα φυτά να ανθίσουν
 • Χρησιμοποιήστε το μετά από ένα φαλλό δείχνει την ακίδα λουλουδιών

Αυτή η ασυνέπεια θα πρέπει να είναι μια κόκκινη σημαία και θα πρέπει να σας κάνει να ζητήσετε κάποια επιστημονικά δεδομένα για να υποστηρίξετε τη χρήση της. Τι λέει η επιστήμη; Μελέτες που χρησιμοποιούν phals έχουν δείξει ότι τα υψηλότερα επίπεδα φωσφορικού άλατος μειώνουν πραγματικά την ανθοφορία. “ Σε μια μελέτη, φώσφορος που κυμαίνεται από 22 έως 242 ppm (με 100 ή 200 ppm αζώτου) δεν επηρέασε την ανάπτυξη ή την ανθοφορία της φαλαινοπίασης. Προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι 25 έως 50 ppm φωσφοrus είναι επαρκής για να αναπτυχθεί μια εξαιρετική καλλιέργεια“.

Οι ενισχυτές άνθισης είναι „διαφημιστική εκστρατεία“ και δεν υπάρχουν πραγματικά. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις ορχιδέες, αλλά και για άλλα φυτά σπιτιού και ακόμη και φυτά κήπου. Ο υψηλός φώσφορος δεν παράγει περισσότερα λουλούδια.

Δεδομένου ότι τα υψηλά επίπεδα φωσφόρου μπορούν να μειώσουν την ανθοφορία, γίνεται σαφές ότι η χρήση ενός ισορροπημένου λιπάσματος, όπως το 10-10-10, δεν είναι επίσης καλή ιδέα. Το άζωτο πρέπει να είναι υψηλότερο από τον φώσφορο με συντελεστή 4.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις ανθιεινές ορχιδέες δείτε: Πώς να ανθίσει ορχιδέες.

Πρέπει πρώτα να ποτιστείς και μετά να γονιμοποιήσεις;

Διατομή ρίζας ορχιδέας που δείχνει velamen, φωτογραφία από τον Phil Gates (Πέρα από το ανθρώπινο μάτι)

Διατομή ρίζας ορχιδέας που δείχνει velamen, φωτογραφία από τον Phil Gates (Πέρα από το ανθρώπινο μάτι)

Έχω δει αυτή τη σύσταση με συνέπεια τα τελευταία 30 χρόνια και ποτέ δεν είχε νόημα για μένα. Η ιδέα εδώ είναι ότι πρέπει πρώτα να ποτίετε τις ορχιδέες σας, να βρέξετε τα μέσα ενημέρωσης και τις ρίζες. Τότε γονιμοποιήστε. Αυτό συνήθως συνδυάζεται με κάποιες συζητήσεις για τη διατήρηση των επιπέδων αλατιού σε χαμηλά επίπεδα και την πρόληψη της συσσώρευσης αλατιού.

Η Αμερικανική Εταιρεία Ορχιδέας προτείνει „μερικά μίγματα, ειδικά αυτά που περιέχουν φλοιό πεύκου, μπορεί να είναι δύσκολο να υγρανθεί, και έτσι θα πρέπει να προ-ποτιστεί με απλό νερό και να αφεθεί να καθίσει λίγα λεπτά μέχρι το μέσο να είναι εντελώς υγρό πριν από τη λίπανση. Αυτό βοηθά στη μείωση της συσσώρευσης αλατιού και της πιθανότητας εγκαύματος της ρίζας.“ Εγώ διαφωνώ.

Οι επιφυτιτικές ρίζες ορχιδέας καλύπτονται με ένα σχετικά παχύ στρώμα νεκρών κυττάρων, που ονομάζεται velamen. Η πραγματική ρίζα είναι αρκετά μικρή και βρίσκεται στο κέντρο αυτής της δομής. Το velamen δρα ακριβώς όπως ένα σφουγγάρι και απορροφά τόσο το νερό όσο και τα θρεπτικά συστατικά σε αυτό. Έρευνες έχουν δείξει ότι η οι ρίζες των phals και 10 άλλων ειδών είναι „σχεδόν κορεσμένα μετά από 15 δευτερόλεπτα και πλήρως κορεσμένα μετά από 60 δευτερόλεπτα.“ Οικολογικά, αυτό είναι πολύ λογικό. Όταν βρέχει στη φύση, η πρώτη έκπλυση νερού μέσω του θόλου είναι η πιο θρεπτική και είναι σημαντικό για την ορχιδέα να το συλλάβει αυτό.

Η απώλεια νερού από το velamen είναι πολύ πιο αργή και μπορεί να διαρκέσει μια ώρα ή περισσότερο.

Τι συμβαίνει με τα απορροφημένα θρεπτικά συστατικά; Φαίνεται ότι το velamen είναι σε θέση να κρατήσει τα φορτισμένα μόρια, όπως τα θρεπτικά συστατικά. Ακόμη και όταν μια γονιμοποιημένη ρίζα τοποθετείται σε καθαρό νερό, τα θρεπτικά συστατικά είναι πολύ αργά για έκπλυση στο νερό. Αντ ‚αυτού κρατιούνται στη ρίζα, μέχρι να απορροφηθούν σωστά και να μεταφερθούν στα φύλλα.

Χρειάζεται περίπου 2 ώρες για τη ρίζα να απορροφήσει όλο το νερό στο velamen.

Εάν ποτίετε πρώτα ορχιδέες με νερό, το velamen θα κορεστεί γρήγορα με καθαρό νερό. Η επακόλουθη προσθήκη λιπάσματος δεν θα απορροφηθεί από τις ρίζες, καθώς το velamen είναι ήδη γεμάτο. Αν θέλετε να γονιμοποιήσετε τα φυτά, στεγνώστε τις ρίζες με το διάλυμα λιπάσματος και μην τα προ-βρέξετε.

Τα μέσα φλοιού απαιτούν υψηλότερα επίπεδα αζώτου;

Ορισμένοι καλλιεργητές έχουν προτείνει ότι τα μέσα φλοιού φλοιού και κουκουβάγιου απαιτούν υψηλότερα επίπεδα αζώτου από τα αδρανή μέσα, επειδή τα μικρόβια που αποσυνθέτουν το φλοιό χρησιμοποιούν το άζωτο πριν φτάσει στις ρίζες των φυτών.

Αυτή η ιδέα πιθανώς βασίζεται στην ιδέα ότι το υλικό υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, όπως ο φλοιός, χρειάζεται επιπλέον άζωτο για να αποσυντεθεί – και αυτό είναι αλήθεια. Είναι επίσης αλήθεια ότι τα μέσα φλοιού καλύπτονται με μικρόβια που χρειάζονται άζωτο για να ζήσουν. Αλλά η ιδέα ότι το επιπλέον άζωτο πρέπει να χρησιμοποιείται για τη διατροφή τους είναι ένας μύθος.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι ρίζες ορχιδέας απορροφούν το νερό λιπασμάτων πολύ γρήγορα, πολύ πριν καταβροχθιστεί από μικρόβια. Το velamen διατηρεί επίσης τα θρεπτικά συστατικά μόλις τα έχει. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ορχιδέων και μικροβίων κατά τη διάρκεια της περιόδου λίπανσης.

Ένας στόχος στην καλλιέργεια ορχιδέας είναι να αποφευχθεί η αποσύνθεση του φλοιού. Το κάνεις αυτό διατηρώντας χαμηλά τα επίπεδα αζώτου, όχι κρατώντας τα ψηλά. Η λίπανση με περίσσεια αζώτου επιταχύνει την αποσύνθεση των μέσων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ο τύπος των μέσων έχει περιορισμένη επίδραση στην ανάπτυξη ορχιδέας, και ότι τα κατάλληλα επίπεδα ποτισματικά, φωτός και θρεπτικών ουσιών είναι πολύ πιο σημαντικά.

Η ανθοφορία ξεκινά με την παρακράτηση λιπάσματος;

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση από τους νέους καλλιεργητές ορχιδέας είναι, „πώς μπορώ να κάνω τα φυτά μου να ανθίσουν ξανά“;  Μια πρόταση είναι να λιμοκτονήσει το φυτό παρακρατώντας λίπασμα. Στη συνέχεια, νομίζει ότι έχει πρόβλημα και ξεκινά αναπαραγωγική φάση, δηλαδή ανθοφορία.

Αυτή είναι κακή συμβουλή. Συνεχίστε τη γονιμοποίηση πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου ανθοφορίας.

Εάν το λίπασμα περιλαμβάνει ασβέστιο ή μαγνήσιο

Το ασβέστιο και το μαγνήσιο είναι σημαντικά θρεπτικά συστατικά και οι ορχιδέες τα απαιτούν σε υψηλότερες ποσότητες από τα μικροθρεπτικά συστατικά. Οι ορχιδέες παίρνουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά από δύο πηγές. λίπασμα και νερό.

Εάν χρησιμοποιείτε νερό βρύσης μπορεί να περιέχει ήδη αρκετά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά (ο δήμος σας μπορεί να παρέχει αυτούς τους αριθμούς), στην οποία περίπτωση δεν πρέπει να προσθέσετε περισσότερα με λίπασμα. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε νερό βροχής ή νερό αντίστροφης όσμωσης, και τα δύο περιέχουν λίγα θρεπτικά συστατικά, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε λίπασμα που περιέχει ασβέστιο και μαγνήσιο.

Τόσο το ασβέστιο όσο και το μαγνήσιο κατακρημνίζεται εύκολα και μια υπερβολική ποσότητα εμφανίζεται ως λευκή κρούστα στα μέσα ενημέρωσης και τις ρίζες των φυτών σας, κανένα από τα οποία δεν είναι καλό για τα φυτά.

Ποιο είναι το σωστό ποσό; Ασβέστιο στα 100 ppm και μαγνήσιο στα 50 ppm λειτουργεί καλά (λίπασμα με 8% ca και 3% mg).

Λειτουργεί το φύλλωμα για ορχιδέες;

Η τροφή με φύλλωμα λειτουργεί για συγκεκριμένες καταστάσεις, ορισμένους τύπους φυτών και για ορισμένα από τα μικροθρεπτικά συστατικά. Είναι ένας κακός τρόπος για να τροφοδοτήσετε μακροθρεπτικά συστατικά σε οποιοδήποτε φυτό, καθώς η ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που απορροφώνται πραγματικά από τα φύλλα είναι πολύ μικρή. Για γενικά φυτά μπορείτε να βρείτε περισσότερα σχετικά με αυτό το θέμα στο Φυλλώματος σίτισης – Λειτουργεί;

Οι ορχιδέες είναι ειδικά φυτά. Τα φύλλα ορισμένων τύπων έχουν μια πολύ παχιά κηρώδη επίστρωση σχεδιασμένη για να διατηρεί την υγρασία μέσα. Εάν η υγρασία δεν ταξιδεύει εύκολα μέσα από τα φύλλα, γίνεται σαφές ότι ούτε μια τροφή φυλλώματος. Οι ορχιδέες έχουν λιγότερα stomata από άλλα φυτά, αλλά σε αντίθεση με ό, τι πιστεύουν πολλοί, τα stomata δεν είναι το σημείο εισόδου για θρεπτικά συστατικά από ένα φυλλικό σπρέι. Αυτό γίνεται μέσω μικρο-πόρων και δεν είναι σαφές για μένα αν οι ορχιδέες έχουν αυτά.

Φυλλώματος η σίτιση χρησιμοποιείται σε εμπορικές ρυθμίσεις για τη διόρθωση ελλείψεων μικροθρεπτικών συστατικών, αλλά για τον κηπουρό του σπιτιού οι φυλλικές ζωοτροφές δεν είναι ένας καλός τρόπος γονιμοποίησης των ορχιδέων. Εφαρμόστε λίπασμα στις ρίζες.

Γονιμοποίηση Ορχιδέων – Βέλτιστες Πρακτικές

Πολλές από τις συμβουλές που βρίσκω στο διαδίκτυο βασίζονται σε έναν ή περισσότερους από τους μύθους λιπάσματος ορχιδέας που συζητήθηκαν παραπάνω. Είναι καλά εδραιωμένοι στο χόμπι, αλλά μόνο και μόνο επειδή πολλοί άνθρωποι κάνουν την πρόταση δεν σημαίνει ότι είναι καλή. Οι ακόλουθες συστάσεις βασίζονται στην παραπάνω επιστήμη.

Επιλέξτε ένα στερεό υδατοδιαλυτό λίπασμα που περιέχει μικροθρεπτικά συστατικά και έχει NPK περίπου 3-1-3. Εάν χρησιμοποιείτε νερό βροχής ή νερό RO βεβαιωθείτε ότι περιέχει ασβέστιο και μαγνήσιο. Εάν το νερό της βρύσης σας παρέχει ήδη αυτά τα θρεπτικά συστατικά προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε ένα λίπασμα χωρίς αυτά.

Μείνετε μακριά από „οργανικό“ λίπασμα. Αυτά συνήθως έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα αζώτου και τα μέσα ορχιδέας δεν είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να αποσυντεθεί η οργανική ύλη, έτσι ώστε τα φυτά σας να μπορούν να πάρουν μια τροφή.

Μείνετε μακριά από υγρό λίπασμα, επειδή τα περισσότερα από τα χρήματά σας θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή νερού σε όλη τη χώρα. Για παράδειγμα, ανατρέξτε στο θέμα Θαυματουργή ομίχλη τροφίμων φυτών Gro – Τεράστια αντιγραφή λιπασμάτων.

Περίπου το 60-75% του αζώτου πρέπει να είναι νιτρικό. Τα υπόλοιπα μπορεί να είναι αμμώνιο ή ουρία.

Φτιάξτε το διάλυμα λιπάσματος έτσι ώστε να έχετε μεταξύ 100 και 150 ppm άζωτο.

Νερό με διάλυμα λιπάσματος αρκετές φορές το μήνα και χρησιμοποιήστε απλό νερό τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Θα μπορούσατε να γονιμοποιήσετε λιγότερο όταν τα φυτά είναι αδρανή, αλλά για την εγχώρια κουλτούρα είναι ευκολότερο να γονιμοποιηθεί όλο το χρόνο.

Αυτό το βίντεο θα σας δείξει πώς ποτίζω και γονιμοποιώ μια μικρή συλλογή φυτών. Μπορείτε να δείτε ότι δεν ελέγχω το επίπεδο λιπάσματος πολύ καλά, και νομίζω ότι θα αρχίσω να το αλλάζω αυτό. Όταν μεγάλωνα εκατοντάδες ορχιδέες, έ φτιάξω το λίπασμα σε βαρέλια και νερό με αντλία και λάστιχο.

Ομάδα Facebook θεμελιωδών αρχών κήπων

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar