Πλύσιμο των ριζών δέντρων πριν από τη φύτευση

12
Πλύσιμο των ριζών δέντρων πριν από τη φύτευση

Σε προηγούμενη ανάρτησή μου περιέγραψα το σωστός τρόπος φύτευσης δέντρου ή θάμνου. Εάν ακολουθήσετε αυτή τη διαδικασία, θα έχετε επιτυχία τις περισσότερες φορές. Σήμερα, θα ήθελα να εξετάσω μια νέα μέθοδο για τη θεραπεία των δέντρων πριν από τη φύτευση. ρίζες πλύσης και κλαδέματος.

Η επιστήμη δεν σταματάει. Οι ερευνητές δέντρων αναζητούν συνεχώς τρόπους βελτίωσης της διαδικασίας φύτευσης και τα τελευταία χρόνια έχει έρθει στο φως ένας νέος τρόπος χειρισμού των ριζών των δέντρων. Είναι ενάντια σε ό, τι έχει κοινή λογική, αλλά θα μπορούσε να έχει κάποια οφέλη.

Πλύσιμο ριζών πριν από τη φύτευση δέντρων

Πλύσιμο των ριζών δέντρων πριν από τη φύτευση, πηγή φωτογραφιών: Tony Fischer

Προβλήματα ριζών σφαιρών

Πριν περιγράψω τη νέα μέθοδο πλύσης των ριζών, είναι διδακτικό να εξετάσουμε τρέχοντα ζητήματα με τις μπάλες ρίζας. Μόνο τότε θα καταλάβετε τα πιθανά οφέλη του πλυσίματος των ριζών.

Ρίζες δέντρων

Τα περισσότερα δέντρα ξεκινούν σαν τανό. Αυτά είναι μικρά φυτά, που καλλιεργούνται σε πολύ μικρές γλάστρες. Στη συνέχεια, τα χιτώνια πωλούνται σε άλλα φυτώρια, τα οποία συνήθως τα βάζουν σε μεγαλύτερες γλάστρες ή στο έδαφος και τα καλλιεργούν για αρκετά χρόνια μέχρι να μεγαλώσουν. Τα φυτά σε γλάστρες μετακινούνται σε μεγαλύτερες γλάστρες καθώς μεγαλώνουν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μετακινούνται από τα νηπιαγωγεία χονδρικής στα φυτώρια λιανικής πώλησης.

Εάν η διαδικασία γίνει σωστά, η ριζική μπάλα δεν θα δεθεί ποτέ ριζικά, αλλά στον σημερινό πολυάσχολο κόσμο είναι πολύ πιο πιθανό οι ρίζες να γίνουν ριζωμένες και να αρχίσουν να περιστρέφονται γύρω από το εσωτερικό του δοχείου. Κοστίζει στους βρεφονηπιακούς σταθμούς πολύ χρόνο και χρήμα για να διορθώσουν το πρόβλημα, έτσι απλά τα χώνουν σε ένα μεγαλύτερο δοχείο, ελπίζοντας ότι τα πράγματα θα πάνε καλά.

Είναι πολύ πιθανό ότι το δέντρο που αγοράζετε δεν φαίνεται ριζωμένο, αλλά μέσα στη δομή της ρίζας υπάρχει μια παλιά ριζική δεμένη συστάδα κυκλοφορούντων ριζών. Εάν ακολουθήσετε την τυπική τεχνική φύτευσης δεν θα μάθετε ποτέ ότι έχετε πρόβλημα.

Βιβλίο μύθοι κήπων από robert Pavlis

Είναι πρόβλημα; Όχι όσο το δέντρο είναι μικρό, αλλά καθώς μεγαλώνει μπορεί να γίνει ένα μεγάλο πρόβλημα. Όπως η οι ρίζες επεκτείνονται σε μέγεθος μπορούν να στραγγαλίσουν τον κορμό που συνήθως οδηγεί στο θάνατο του δέντρου.

ρίζες πλύσης πριν από τη φύτευση ενός δέντρου - περιμειρμένες ρίζες δέντρων

Ρίζες δέντρων, που χρησιμοποιούνται με άδεια

Η παραπάνω εικόνα δείχνει ένα δέντρο που ήταν ριζωμένο όταν φυτεύτηκε. Πέθανε μερικά χρόνια αργότερα με αυτό το ριζικό σύστημα. Οι ρίζες συνέχισαν να αναπτύσσονται σε κυκλικό μοτίβο και ποτέ δεν εισήλθαν πραγματικά στο εγγενές έδαφος ούτε ανέπτυξε ένα κατάλληλο ριζικό σύστημα. Αυτό ήταν εντάξει για λίγο, αλλά καθώς η κορυφή του δέντρου μεγάλωνε, οι ρίζες δεν μπορούσαν να συμβαδίσουν και το δέντρο πεθαίνει. Αυτός ο τύπος προβλήματος μπορεί να διορθωθεί κατά το χρόνο φύτευσης εάν οι ρίζες πλένονται έτσι ώστε να μπορείτε να δείτε το πρόβλημα.

Για μια πιο λεπτομερή ματιά στο Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις ρίζες περιμενών έχουν μια ματιά σε αυτήν την αναφορά.

Ριζική σφαίρα που φυτεύεται πάρα πολύ βαθιά

Κάθε φορά που το δέντρο μετακινείται από μια μικρή κατσαρόλα σε μια μεγαλύτερη κατσαρόλα, είναι σημαντικό το δέντρο να φυτεύεται στο σωστό ύψος. Αυτό παίρνει επιπλέον χρόνο και χρήματα και πολλά φυτώρια απλά δεν μπαίνουν στον κόπο να το διορθώσουν. Χρειάζονται ένα υψηλό επίπεδο παραγωγικότητας, έτσι απλά πετούν τη μικρή μπάλα ρίζας σε ένα μεγαλύτερο δοχείο και την γεμίζουν με χώμα.

Βιβλίο επιστήμης εδάφους για κηπουρούς από τον Robert Pavlis

Αυτό δεν είναι σοβαρό πρόβλημα εάν διορθωθεί κατά τη φύτευση, αλλά η πιο κοινή συμβουλή που δίνεται στους κηπουρούς είναι να φυτέψουν το δέντρο στο ίδιο ύψος με αυτό που ήταν στην κατσαρόλα. Αν το κάνετε αυτό, υπάρχει πιθανότητα το δέντρο να πεθάνει τα μελλοντικά χρόνια λόγω των ριζών.

Κρατώντας το έδαφος στη ριζική μπάλα

Σχεδόν όλες οι συμβουλές που διαβάζετε ή παίρνετε από φίλους ή το νηπιαγωγείο θα σας συμβουλεύσουν να μην ενοχλείτε το έδαφος γύρω από τις ρίζες. Αυτό είναι απόλυτα λογικό. Μόλις διαταράξετε το έδαφος γύρω από τις ρίζες θα βλάψετε επίσης τις ρίζες. Οι λεπτές τρίχες ρίζας σπάνε πολύ εύκολα – δεν μπορείτε παρά να βλάψετε τις ρίζες.

Το πρόβλημα με αυτή τη συμβουλή είναι ότι συνήθως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο δοχείο είναι πολύ diffαπό το έδαφός σας και αν δεν ήταν ένα δέντρο B&b (με μπάλα και burlapped), τα μέσα ενημέρωσης στην κατσαρόλα δεν είναι καν χώμα. Θα είναι βρύα τύρφης, coir ή λιπασματοποίηση προϊόντων ξύλου. Ακόμη και στην περίπτωση των δέντρων B&B το έδαφος μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από το δικό σας.

Βιβλίο

Η διαφορά στα εδάφη έχει ως αποτελέσματα ζητήματα ποτίστρου και κακή ανάπτυξη των ριζών στο νέο σας έδαφος κήπου.

Τεχνική ριζών πλύσης

Η διεκδικημένη λύση σε όλα τα παραπάνω προβλήματα είναι να ξεπλύνετε όλο ή το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους από τις ρίζες, ώστε να μπορείτε να δείτε τα υπάρχοντα προβλήματα. Εάν υπάρχει πρόβλημα, διορθώστε το πριν φυτέψετε το δέντρο. Όλα τα άλλα σχετικά με τη φύτευση ενός δέντρου είναι τα ίδια όπως περιγράφονται στην τελευταία μου θέση, Φυτεύοντας δέντρα με τον σωστό τρόπο.

Αφαιρούμε το δέντρο από την κατσαρόλα ή το περιτύλιγμα με λαγούμι. Τοποθετήστε το σε μια μπανιέρα ή καροτσάκι που είναι αρκετά μεγάλο για να φιλοξενήσει ολόκληρη τη ριζική μπάλα. Πάρτε ένα σωλήνα, ενεργοποιήστε τον ψηλά και αρχίστε να ψεκάζετε τη ριζική μπάλα. Κόφτε όλο το υλικό γλάστρας. Καθώς το καροτσάκι γεμίζει με νερό, δοκιμάστε να ανακινήσετε απαλά το δέντρο στο νερό. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να αφαιρέσετε το υλικό γλάστρας. Θέλετε να αφαιρέσετε όλο ή το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους από τις ρίζες.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετά λεπτά για τα φυτά που δεσμεύονται από τις ρίζες – αφιερώστε το χρόνο που απαιτείται για να κάνετε σωστά τη δουλειά.

Διόρθωση προβλημάτων ρίζας

Με όλο το έδαφος αφαιρεθεί, μπορείτε τώρα να δείτε καθαρά τι κάνουν οι ρίζες. Μπορείτε επίσης να δείτε την εκλάμψη ρίζας όπου οι ανώτερες μεγάλες ρίζες αφήνουν τον κορμό. Η φωτοβολίδα ρίζας καθορίζει το νέο ύψος φύτευσης.

Εάν το δέντρο φυτεύτηκε πολύ βαθιά για πολύ καιρό, μπορεί επίσης να δείτε περιπετειωτικές ρίζες να αναπτύσσονται πάνω από το ταλέντο. Αυτά μπορούν να αφαιρεθούν.

Αν δείτε κυκλοφορούντες ρίζες, μπορείτε να τις κόψετε έτσι ώστε να μην κυκλοφορούν πλέον. Αυτό θα φανεί δραστικό, αλλά είναι σημαντικό. Έχοντας λιγότερες ευθείες ρίζες είναι καλύτερο από το να έχετε πολλές ρίζες που κυκλοφορούν.

Ρίζες πλύσης – Συμφωνεί η επιστήμη;

Ένα από τα μεγάλα πράγματα για την επιστήμη είναι ότι οι λεγόμενες „αποδεκτές“ πληροφορίες υπόκεινται σε αλλαγές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις νέες ανακαλύψεις.

Το πλύσιμο των ριζών στα δέντρα είναι νέα επιστήμη. Μερικοί επιστήμονες λένε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να χειριστείτε τα δέντρα, ενώ άλλοι διαφωνούν. Μέχρι στιγμής υπάρχει πολύ λίγη επιστήμη για να υποστηρίξει την τεχνική πλύσης. Μια συχνά αναφερόμενη μελέτη εξέτασε δύο τύπους δέντρων, σε ένα σημείο. Ένα από αυτά ήταν ένα δέντρο τύπου ιάδιου που αναπτύσσεται εύκολα – όχι πραγματικά μια πολύ πειστική μελέτη. Αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε επίσης στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, όπου οι θερμοκρασίες είναι σχετικά ήπιες και υπάρχει καλή πτώση βροχής. Παρόμοιες μελέτες δεν έχουν γίνει σε ξηρότερα ή ψυχρότερα κλίματα.

Ομάδα Facebook θεμελιωδών αρχών κήπων

Οι καθηγητές κήπου έχουν μιλήσει για το πλύσιμο των ριζών για κάποιο χρονικό διάστημα και δεν συμφωνούν σε αυτό το θέμα. Δύο από τα τρία, Τζεφ Γκίλμαν και Μπερτ Κρεγκ, και οι δύο από τους οποίους κάνουν τακτική έρευνα δέντρων, δεν συνιστούν πλύσιμο ρίζας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό, ανατρέξτε στην ανάρτησή τους στο ιστολόγιο σχετικά με πλύσιμο των ριζών δέντρων.

Ρίζες πλύσης – Η εμπειρία μου

Έχω πλύνει τις ρίζες στα δέντρα εδώ και μερικά χρόνια. Σε μερικά δέντρα το πλύσιμο δεν έκανε μεγάλη διαφορά. Τα δέντρα είχαν καλλιεργηθεί σωστά και δεν ήταν ριζωμένα – δεν υπήρχε πρόβλημα να διορθωθεί. Σε άλλες περιπτώσεις βρήκα ένα ή περισσότερα προβλήματα και οι ρίζες πλύσης μου επέτρεψαν να διορθώσω τα προβλήματα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν επιβιώνουν όλα τα δέντρα από τη διαδικασία και έχω δει αύξηση των θανάτων δέντρων από τότε που άρχισα να χρησιμοποιώ τη διαδικασία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα φυλλοβόλα κωνοφόρα.

Ένα από τα πεύκα μου που ήταν στο έδαφος για περίπου 5 χρόνια πέθανε αυτή την άνοιξη. Αυτό φυτεύτηκε χρησιμοποιώντας την παλιά τεχνική όπου μόλις αφαίρεσα το φυτό από την κατσαρόλα και το τοποθέτησα στο έδαφος – χώμα και όλα αυτά. Αυτό ήταν πριν αρχίσω να πλένω ρίζες. Όταν αφαίρεσα το δέντρο, οι ρίζες έμοιαζαν ακριβώς όπως η παραπάνω εικόνα – ρίζες που κυκλοφορούσαν σε κύκλους. Σε 5 χρόνια πολύ λίγες ρίζες είχαν αφήσει την αρχική τρύπα στην οποία φυτεύτηκε. Το δέντρο απλά αναπτύχθηκε το φτωχό ριζικό σύστημα και μπορεί να τα πήγε καλύτερα με το πλύσιμο των ριζών.

Πρέπει να δοκιμάσεις το πλύσιμο των ριζών;

Εάν είστε νέος κηπουρός, μείνετε μακριά από αυτή την τεχνική.

Δεν θα το συνιστούσα ως έναν τυπικό τρόπο φύτευσης πραγμάτων, αλλά αν υποψιάζεστε ένα σοβαρό πρόβλημα ρίζας, ίσως αξίζει να το εξετάσετε ως επιλογή.

Πάντα, αφαιρέστε το έδαφος πάνω από τη φωτοβολίδα ρίζας. Όλοι συμφωνούν ότι τα δέντρα πρέπει να είναιμε τη ριζική έκλαμψη ακριβώς στο επίπεδο του εδάφους. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να δείτε την φωτοβολίδα ρίζας.

Εάν το έδαφος στην κατσαρόλα είναι πολύ διαφορετικό από το δικό σας, εξετάστε το ενδεχόμενο μερικής απομάκρυνσης του εδάφους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν το φυτό είναι ριζικό. Η αφαίρεση περίπου του μισού εδάφους και η άθικτη εσωτερική ριζική σφαίρα είναι στη μέση μεταξύ του πλυσίματος και του μη πλυσίματος. Εκθέτετε κάποιες ρίζες στο νέο έδαφος, αλλά περιορίζετε τη ζημιά στη ριζική μπάλα.

Υπάρχει μια επιπλέον συμβουλή. Δεδομένου ότι η διαδικασία πλύσης των ριζών βλάπτει τις ρίζες, γίνεται ακόμα πιο σημαντικό να ποτίσουμε καλά το δέντρο για τον πρώτο χρόνο. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να το κρατήσετε σάιλο που διατηρεί τις ρίζες δροσερές και αποτρέπει την απώλεια νερού από το έδαφος.

Θάνατος δέντρων από στραγγαλισμό

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί πρέπει να αφαιρέστε τα καλάθια με λαγούμι, κορδόνια και σύρματα?

Καλύτερη εποχή για να φυτέψετε δέντρα

Αυτό συζητείται στη θέση, Καλύτερη εποχή για να φυτέψετε δέντρα

Ομάδα Facebook θεμελιωδών αρχών κήπων

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar