Πότε είναι η καλύτερη ώρα για διαλογισμό

Πότε είναι η καλύτερη ώρα για διαλογισμό

Februar 24, 2022 0 Von admin

Οι άνθρωποι ζουν τη ζωή τους κάνοντας διαφορετικά πράγματα κάθε μέρα. Έχοντας αυτό κατά νου, και όταν πρόκειται για διαμεσολάβηση, συχνά αναρωτιούνται πότε είναι η καλύτερη στιγμή για διαλογισμό για να δημιουργήσουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Κάποιοι προτιμούν νωρίς το πρωί, ενώ άλλοι προτιμούν να διαλογίζονται -ή να έχουν ελεύθερο χρόνο- τα μεσάνυχτα ή αργά το βράδυ.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι τέτοιο ως η καλύτερη στιγμή για διαλογισμό; Αν ακολουθήσουμε τις διδασκαλίες και τα βιβλία επιφανών δασκάλων διαλογισμού, θα βρούμε ένα τελετουργικό για διαλογισμό και συγκεκριμένες ώρες της ημέρας αφιερωμένες σε αυτό. Από την άλλη πλευρά, ο διαλογισμός μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε μέρος για να δημιουργήσετε έναν ήσυχο χώρο στο κεφάλι σας. Μερικές φορές επιδιώκετε να διαλογιστείτε επειδή νιώθετε άγχος και στρες ή θέλετε να αντιμετωπίσετε μια σκέψη που σας προβληματίζει.

Ακόμη και μια συνεδρία διαλογισμού 10 λεπτών είναι ευεργετική. Παρέχει αυτόν τον χώρο στο κεφάλι σας που μπορεί να χρειάζεστε απεγνωσμένα μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Μπορείτε ακόμη και να κάνετε διαλογισμό ξαπλωμένοι.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν μέρη της ημέρας που η ενέργειά μας είναι υψηλή, και το μυαλό και το σώμα μας είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Αυτά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τρόπο ζωής του καθενός.

Το σημαντικό είναι να βρείτε την καλύτερη στιγμή για διαλογισμό, κάτι που μπορεί να αλλάξει με τα χρόνια.

Γιατί είναι σημαντικό να βρείτε χρόνο για διαλογισμό

Η φροντίδα του μυαλού μας πρέπει να είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες στη ζωή μας. Η απόκτηση επίγνωσης, ηρεμίας και ειρήνης επηρεάζει βαθιά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις καθημερινές καταστάσεις. Επηρεάζει τη φυσιολογία, τις ορμόνες και την ικανότητά μας να λειτουργούμε καλά.

Κανείς δεν θέλει να κατακλύζεται συνεχώς από συναισθήματα που δεν μπορεί να ελέγξει ή σκέψεις που κάνουν το κεφάλι του να πονάει.

Για παράδειγμα, η αφιέρωση 10 ή 20 λεπτών για διαλογισμό πριν πάτε για ύπνο μπορεί να βοηθήσει στον ξεκούραστο ύπνο, στην ηρεμία και στην κατανόηση του πώς πέρασαν τα πράγματα στη διάρκεια της ημέρας.

Ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε και να αλλάξετε τον εγκέφαλό σας προς το καλύτερο, και υπάρχουν πολλές μελέτες σε αυτό από διαφορετικές πηγές.

Ακόμη και για ένα μικρό χρονικό διάστημα, η υιοθέτηση μιας καθημερινής πρακτικής διαλογισμού έχει μόνο οφέλη και εμφανίζεται γρήγορα. Πολλοί άνθρωποι που υιοθέτησαν μια τέτοια πρακτική κατάλαβαν την αξία της όταν σταμάτησαν να διαλογίζονται για λίγο. Η διαφορά ήταν εμφανής.

Μπορείτε να σταματήσετε τώρα και να σκεφτείτε τα εξής. Αν δεν έχετε καν 10 ή 15 λεπτά για διαλογισμό μέσα στην ημέρα -που είναι χρόνος για τον εαυτό σας- αυτό σας λέει κάτι για την ημέρα σας. Ίσως είναι η στιγμή που θέλετε να αναλογιστείτε «οπωσδήποτε» να διαθέσετε αυτά τα 10 λεπτά για να εξετάσετε γιατί δεν έχετε χρόνο.

Η εξάσκηση έχει άμεση επίδραση σε εσάς και στους ανθρώπους γύρω σας. Σταδιακά μπορείτε να αποκτήσετε μια καλύτερη κατανόηση της ζωής και των πραγμάτων που έρχονται και παρέρχονται στη ζωή.

zabuton
Αυτή η στάση θα σας μουδιάσει γρήγορα.

Η καλύτερη ώρα για διαλογισμό

Ο διαλογισμός σας βοηθά να κατανοήσετε τους άλλους και αποκαλύπτει συμπόνια (όλοι έχουμε συμπόνια βαθιά μέσα μας). Επομένως, μπορεί να είναι ένας τέλειος τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας, να επαναξιολογήσετε την ημέρα σας το απόγευμα ή ακόμα και να κλείσετε τη μέρα σας αποκομίζοντας τα οφέλη.

Ενώ ο γενικός ισχυρισμός είναι ότι ο διαλογισμός είναι πιο αποτελεσματικός όταν γίνεται νωρίς το πρωί, αυτό δεν είναι ο κανόνας για πολλούς ανθρώπους. Είτε λόγω των (πρωινών) αρραβώνων τους (οικογένειας, άλλων) είτε άλλων. Όλα αυτά είναι σεβαστά και έχετε πολλές επιλογές για το πότε θα διαλογιστείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μπορείτε επίσης να απολαύσετε αυτό το βιβλίο του Δαλάι Λάμα, „Πώς να δεις τον εαυτό σου όπως πραγματικά είσαι.”.

Πρωινός Διαλογισμός

Ο διαλογισμός θα σας βοηθήσει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά ο διαλογισμός το πρωί θεωρείται ο πιο ωφέλιμος για την καθημερινή σας υγεία. Είστε χαλαροί και το σώμα σας είναι σε καλή κατάσταση μετά από έναν βραδινό ύπνο. Οι αναταράξεις των καθημερινών εργασιών δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, οπότε το μυαλό σας είναι σε σχετικά καλή κατάσταση.

Οφέλη του πρωινού διαλογισμού

Ο διαλογισμός το πρωί έχει μια σειρά από οφέλη για την καθημερινή σας υγεία. Αυτά είναι:

 1. Ξεκινάτε τη μέρα σας ήρεμοι και χαλαροί
 2. Έχετε αυτό το χώρο στο μυαλό σας που επιτρέπει καλύτερες σκέψεις και αποφάσεις
 3. Το μυαλό σας είναι απαλά καλωδιωμένο και είναι πιο έτοιμο να αντιμετωπίσει ξαφνικές αλλαγές
 4. Νιώθεις πιο όμορφα με τη ζωή και τους ανθρώπους

Μεσημεριανός Διαλογισμός

Ακόμα κι αν διαθέσατε χρόνο πρωινού διαλογισμού, μπορείτε να σταματήσετε οποιαδήποτε στιγμή στη μέση της ημέρας και να δώσετε χρόνο για αυτό. Μερικές φορές (ή πολλές φορές), μια μέρα μπορεί να έχει αναπτυχθεί, οπότε «χρειάζεται» να σταματήσετε και να συγκεντρώσετε το μυαλό σας. Μπορεί να έχουν συμβεί συναρπαστικά ή συντριπτικά γεγονότα και θέλετε να σώσετε την υπόλοιπη ημέρα και να αποκτήσετε ηρεμία και ηρεμία.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μεσημεριανό σας διάλειμμα για διαλογισμό αφιερώνοντας απλώς 5 έως 15 λεπτά από αυτό για να αναπληρώσετε την ενέργειά σας. Άλλωστε είναι ψυχική τροφή, και τέτοια θα ζήσεις στην πορεία.

Ο διαλογισμός το μεσημέρι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να αποκτήσετε πολλά, αν όχι όλα, από τα οφέλη του πρωινού διαλογισμού.

Οφέλη του Μεσημεριανού Διαλογισμού

Είναι απαραίτητο να σώσετε την υπόλοιπη μέρα από τα πάνω και τα κάτω, σωστά; Πολλά πράγματα συμβαίνουν με τη δουλειά, τα παιδιά, τους συζύγους, την κυκλοφοριακή συμφόρηση, τις πωλήσεις, τις αγορές, όπως λες. Η διακοπή για λίγα λεπτά μπορεί να σας βοηθήσει με τα ακόλουθα:

 1. Διαθέστε χώρο στο μυαλό σας για να επανεξετάσετε τα μέχρι τώρα γεγονότα της ημέρας
 2. Διαλογιστείτε μια συγκεκριμένη εργασία που σας προβληματίζει σήμερα και δείτε την υπόθεση με πιο ξεκάθαρο τρόπο
 3. Αποκτήστε ξανά διαύγεια και επίγνωση
 4. Αποκαλύψτε δημιουργικούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις
 5. Δημιουργήστε νέες ιδέες (ναι, αυτό συμβαίνει με την ηρεμία του μυαλού)
 6. Κατανοήστε το «γιατί» μιας κατάστασης

Απογευματινός & Βραδινός Διαλογισμός

Δεν είναι κάθε μέρα ίδια με την προηγούμενη ή την επόμενη. Ανάλογα με το καθημερινό σας πρόγραμμα και το τι έχετε να αντιμετωπίσετε, ο διαλογισμός το απόγευμα ή το βράδυ μπορεί να είναι μια βαθιά ή προβληματική εμπειρία για τους ασκούμενους.

Ο κύριος λόγος είναι συνήθως η εξάντληση του σώματος και η κατάσταση του μυαλού σας. Μπορείτε εύκολα να καθίσετε για διαλογισμό και να κοιμηθείτε πολύ γρήγορα ή να παρασυρθείτε ευκολότερα σε σκέψεις.

Δεν είναι κάτι που απογοητεύει κανέναν. Αντίθετα, δείχνει πόσο αργήσατε την ημέρα, κάτι που είναι πληροφορίες για να δείτε και να καταλάβετε. Το αργά το βράδυ μπορεί να είναι βαθύ αν είστε σε εξαιρετική κατάσταση για διαλογισμό. Όταν κάθε άλλο άτομο κοιμάται, και υπάρχουν λίγοι έως σχεδόν μηδενικοί θόρυβοι, η ησυχία του αργά το βράδυ.

Οφέλη του διαλογισμού αργά την ημέρα

Ο διαλογισμός αργά την ημέρα συσσωρεύει οφέλη εάν είστε σε καλή κατάσταση. Αυτά είναι:

 1. Μπορείτε να εξετάσετε ολόκληρη την ημέρα χωρίς χρονικά όρια
 2. Χαλαρώνετε και προετοιμάζεστε για ξεκούραστο ύπνο ηρεμώντας το μυαλό και το σώμα
 3. Μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για πράγματα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας
 4. Τα προβλήματα μπορούν να γεννήσουν τις λύσεις τους κατά τη διάρκεια του διαλογισμού
 5. Δημιουργήστε περισσότερη συμπόνια και συμπάθεια για τους κολλητούς σας και τους ανθρώπους γενικότερα

Συμβουλές για καλύτερο διαλογισμό

Μερικά πράγματα -ιδιαίτερα καινούργια γι‘ αυτούς- χρειάζονται τα «τελετουργικά» τους και τις συγκεκριμένες συνθήκες για να δώσουν το καλύτερο όταν εξασκηθούν. Ο διαλογισμός είναι ένα από αυτά. Δηλαδή -για παράδειγμα- ότι δυσκολεύει τον διαλογισμό με πολύ θόρυβο.

Πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να σταματήσεις και να διαλογιστείς. Σε αυτό το άρθρο, αναφερόμαστε κυρίως στον καθιστό διαλογισμό. Το να κάθεσαι δεν σημαίνει απαραίτητα την παραδοσιακή στάση που έχεις δει. Αυτή η στάση λειτουργεί, και αν μπορείτε, καθίστε έτσι. Ωστόσο, ακόμα και το να κάθεσαι σε μια καρέκλα βοηθά.

Εδώ είναι οι βασικές οδηγίες για να κάνετε έναν χώρο ωφέλιμο για διαλογισμό.

 • Χρησιμοποιήστε τον ίδιο χώρο για διαλογισμό. Το να έχετε τον ίδιο χώρο όπου μπορείτε να καθίσετε ήσυχα για τον χρόνο που χρειάζεστε είναι ευεργετικό. Αυτό μπορεί να είναι στο σπίτι σας ή ακόμα και στο γραφείο. Εξαρτάται από τις ατομικές συνθήκες. Αυτό είναι το σημείο χαλάρωσης σας. Η ενέργεια συσσωρεύεται σε αυτό το σημείο κάθε φορά που εξασκείτε.
 • Καθίστε (ή περπατήστε) ευθεία. Ενώ η Savasana στη γιόγκα κάνει διαλογισμό κατάκλισης, η σωστή στάση είναι ευεργετική όταν κάθεστε, ακόμα και σε μια καρέκλα. Η σπονδυλική σας στήλη πρέπει να κάθεται κάθετα στο έδαφος. Τα πόδια σας κρατούνται κοντά -αλλά άνετα- στο σώμα σας. Το να διατηρείτε το σώμα σας ίσιο και το κεφάλι σας στη σωστή θέση επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο απόδοσης και λειτουργίας του μυαλού σας. Διαβάστε αυτό το άρθρο για τον διαλογισμό Zazen καθώς έχει πολλές χρήσιμες εμπειρίες και οδηγίες.
 • Είναι εντάξει να βοηθάς το σώμα σου. Εάν θέλετε να καθίσετε σε στάση μισού λωτού ή με τα πόδια σταυρωμένα, αλλά τα πόδια σας δεν αγγίζουν το έδαφος, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από κάθε πόδι (συνήθως κάτω από την πλευρά κάθε γονάτου). Αποφύγετε να κάθεστε σε σκληρό έδαφος. Αν κάθεστε πολύ, θα μουδιάσει. Το καλύτερο είναι ότι το σώμα σας κάθεται ψηλότερα από το επίπεδο των γονάτων. Αυτό κρατά τη σπονδυλική στήλη ίσια και δεν πέφτετε πίσω καθώς χαλαρώνετε. Απλώς προσαρμόστε τα πράγματα για να νιώθετε άνετα και να μην πονάτε. Ο καθένας είναι διαφορετικός, οπότε βρείτε τις καλύτερες συνθήκες, ειδικά στην αρχή. Υπάρχουν ακόμη και μοναδικές καρέκλες διαλογισμού ή zafus. Ένα σωστό „zafu“ και ένα „zabuton“ είναι συνήθως το μόνο που χρειάζεστε για να καθίσετε σωστά.
 • Πηγαίνετε αργά με την πρακτική διαλογισμού. Δεν είναι κάτι που μπορείτε να πιέσετε για να συμβεί πιο γρήγορα για κάποιο λόγο. Η συνέπεια είναι πιο σημαντική από την ποσότητα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο διαλογισμός για πιο εκτεταμένες περιόδους θα σας έρθει φυσικά όταν έρθει η ώρα για αυτό. Δεν είναι αγώνας κανενός είδους, ούτε διαγωνισμός. Κάθεσαι εκεί μαζί σου.
 • Εξασκηθείτε ταυτόχρονα, κάθε φορά, εάν είναι εφικτό. Δοκιμάστε το για να δημιουργήσετε μια συνήθεια αν θέλετε. Μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε ένα πρόγραμμα και να το διατηρήσετε πιο διαχειρίσιμο. Ίσως αυτός είναι ένας από τους λόγους που πολλοί προτιμούν τον διαλογισμό νωρίς το πρωί. Εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς και το καθημερινό σας πρόγραμμα.
 • Δοκιμάστε διαλογισμό περπατήματος όταν μπορείτε. Ο διαλογισμός συμβαίνει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας όταν είστε ενήμεροι. Δεν είναι αυστηρά με το κάθισμα. Το να κάθεσαι έχει το σκοπό του. Μπορείτε να διαλογιστείτε και να βρείτε ειρήνη και να αποκτήσετε επίγνωση ενώ περπατάτε. Περπατήστε (χωρίς να χρειάζεται να σκεφτείτε τη διαδικασία του περπατήματος) έχοντας επίγνωση των βημάτων σας, της αναπνοής σας καθώς εισπνέετε και εκπνέετε. Απλώς μην επιτρέψετε στο μυαλό σας να απομακρυνθεί. Το επαναφέρει σε αυτό που κάνεις και βιώνεις. Το να περπατάς έτσι σε πάρκα ή άλλες πιο ήρεμες τοποθεσίες βοηθάει πολύ. Φυσικά, μπορείτε να εξασκηθείτε έτσι ενώ βρίσκεστε σε μια συνάντηση, να εστιάζετε και να συγκεντρώνεστε σε αυτό που συμβαίνει στη συζήτηση χωρίς να παρασύρεστε σε τόνους σκέψεων.
 • Σχετικά με τις εφαρμογές διαλογισμού. Μπορούν να σας βοηθήσουν καθώς σας βοηθούν να κρατήσετε ένα πρόγραμμα και ακόμη και να σας καθοδηγήσουν με τα βασικά του διαλογισμού. Είναι ένας εύκολος και δομημένος τρόπος για να μυηθείτε στον διαλογισμό. Μακροπρόθεσμα θα βρεις τα βήματά σου.
 • Λάβετε μέρος σε ένα μάθημα διαλογισμού. Βρείτε ένα μάθημα διαλογισμού και συμμετάσχετε σε άλλους που κάθονται και διαλογίζονται μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Αυτό, επίσης, μπορεί να είναι πολύ υποστηρικτικό για εσάς και είναι πάντα υπέροχο να συναντάτε άλλους ανθρώπους με τα ίδια ενδιαφέροντα, αρκεί το όλο θέμα να σας βοηθά με την πρακτική σας στο διαλογισμό. Όπως είπαμε, δεν είναι αγώνας. Είναι στο χέρι σας να κρίνετε.

Ο διαλογισμός είναι μια πρακτική. Έχει τόσο όμορφα εφέ που αναγνωρίζεις τη διαφορά στην κατάστασή σου λίγες μέρες αφού δεν κάνεις εξάσκηση. Ως πρακτική, έχετε περισσότερα οφέλη αρκεί να το κάνετε.

Αυτό που έχει σημασία είναι να εξασκηθείτε την καλύτερη στιγμή της ημέρας που σας ταιριάζει. Αυτό μπορεί να αλλάξει με τα χρόνια, αλλά τα οφέλη αυξάνονται.

Ελπίζουμε να σας άρεσε αυτό το άρθρο.

Εάν αυτή η ανάρτηση δίνει αξία στην ανάγνωσή σας σχετικά με την καλύτερη στιγμή για διαλογισμό, σκεφτείτε να διαβάσετε τα παρακάτω σχετικά άρθρα παρακάτω: