Πότε πρέπει να συγκομίσετε μήλα – λαχανικά στον κήπο του σπιτιού

0
Πότε πρέπει να συγκομίσετε μήλα – λαχανικά στον κήπο του σπιτιού

Δεν είστε σίγουροι για την καλύτερη εποχή του χρόνου για να μαζέψετε μήλα; Η συγκομιδή των μήλων ξεκίνησε! Κάθε χρόνο, το ερώτημα για το πότε να πάτε να μαζέψετε μήλα σε τοπικούς οπωρώνες γίνεται ένα καυτό θέμα συζήτησης.

Όταν πρόκειται για τη συλλογή μήλων, ο μήνας Σεπτέμβριος είναι συνήθως η καλύτερη εποχή του χρόνου. Παρόλο που διάφοροι τύποι μήλων ωριμάζουν σε διαφορετικούς χρόνους και η απόδοση μπορεί να διαφέρει από έτος σε έτος ανάλογα με το περιβάλλον, η συγκομιδή των μήλων στις αρχές του φθινοπώρου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι συνεπής.

Ως επί το πλείστον, οι εύκρατες περιοχές που καλλιεργούν μηλιά λαμβάνουν την πρώτη τους συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών όπως η Gala και η McIntosh στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η Granny Smith και τα μήλα Fuji είναι στην εποχή τους από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Οκτωβρίου. Είδη όπως το Cripps Pink και το Fuji μπορούν να συλλεχθούν στο δεύτερο μέρος του Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου (ιδανικά για ταξίδια μαζεύοντας μήλα αργά).

Είναι καλή ιδέα να προσέχετε τα μήλα που ωριμάζουν αυτή την εποχή, καθώς η εποχή αλλάζει κάθε χρόνο. Μάθετε πώς να αναγνωρίζετε εάν ένα μήλο είναι ώριμο και έτοιμο για συγκομιδή διαβάζοντας παρακάτω.

Σε ποια περίοδο ωριμάζουν τα μήλα για συγκομιδή;

Αρκετές μεταβλητές επηρεάζουν την ωριμότητα των μήλων, συμπεριλαμβανομένης της ποικιλίας και του κλίματος καθ‘ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Οι αγρότες δεν ορίζουν συγκεκριμένη ημερομηνία για τη συγκομιδή των καλλιεργειών τους, καθώς οι ετήσιες τάσεις είναι γνωστές. Ο χρόνος συγκομιδής καθορίζεται από το πόσο ώριμα είναι τα μήλα όταν βρίσκονται στο χωράφι.

Τα μήλα που μαζεύονται πολύ νωρίς είναι ξινά, μικροσκοπικά και δεν έχουν χρώμα στη φλούδα τους. Είναι πιθανό να μαζέψετε υπερβολικά μήλα και να καταλήξετε με μήλα που είναι χυλώδη, αλευρωμένα και γρήγορα αλλοιώνονται κατά την αποθήκευση.

Αφού τα μήλα είναι ώριμα για συγκομιδή, πώς το καταλαβαίνετε; Ευτυχώς, τα μήλα δίνουν πολλά σήματα ότι είναι έτοιμα για κατανάλωση. Από την άλλη… δεν θα έχουν όλα τα μήλα όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Μπορεί να βρεθεί ένα ευρύ φάσμα εξαιρέσεων. Η εμπειρία βοηθά τους καλλιεργητές να γίνουν καλύτεροι στον εντοπισμό της ωρίμανσης των μήλων.

Συμπτώματα ωρίμανσης μήλου

Μερικοί από τους ενδεικτικούς δείκτες ωριμότητας περιλαμβάνουν:

 1. Δεν υπάρχει καμία δυσκολία στο διαχωρισμό του μίσχου της μηλιάς από το κλαδί. Ο καρπός που δεν είναι αρκετά ώριμος είναι δύσκολο να αφαιρεθεί από το δέντρο.
 2. Φροντίστε να μην είναι πολύ μαλακό. Η υφή των ώριμων μήλων είναι σφιχτή και τραγανή, αλλά όχι εύθραυστη. Τα μήλα πρέπει να είναι σφιχτά και ανθεκτικά στους μώλωπες.
 3. Ήρθε η ώρα να γευτείτε! Τραγανό και ζουμερό, όχι ξινό και αμυλώδες, είναι τα χαρακτηριστικά των ώριμων μήλων. Καθώς ένα μήλο ωριμάζει, η οξύτητα και τα επίπεδα αμύλου του πέφτουν.
 4. Εκτός αν πρόκειται για τύπο πράσινου μήλου, το χρώμα του φλοιού/δέρματος φόντου (το τμήμα του φλοιού του μήλου που δεν είναι κόκκινο) αλλάζει από πράσινο σε κίτρινο.
 5. Όταν κοιτάζετε μέσα στην κατάθλιψη του στελέχους, το χρώμα της φλούδας αλλάζει από πράσινο σε κίτρινο.
 6. Η σάρκα του ανοιχτού πράσινου μήλου αντικαθίσταται με κρέμα ή λευκό.
 7. Από λευκό σε σκούρο καφέ, ο σπόρος του μήλου μετατρέπεται σε μήλο

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζουμε πότε πρέπει να αφαιρέσετε ένα μήλο από ένα δέντρο. Παρατηρήστε το αν μπορείτε να βρείτε ένα στο δάσος! Τα κόκκινα ή κίτρινα μήλα είναι κοινά και πρέπει να πέφτουν εύκολα από το δέντρο. Ψάξτε για λευκή σάρκα και καφέ σπόρους κόβοντας το μήλο στη μέση. Εάν το μήλο είναι εξαιρετικά ξινό, δεν θα έχει πολύ καλή γεύση.

Τα μήλα διαφόρων τύπων ωριμάζουν με ποικίλους ρυθμούς και εμφανίζουν διάφορους δείκτες ωριμότητας. Η αλλαγή της θερμοκρασίας, η στάθμη του νερού και η ένταση της ηλιοφάνειας έχουν όλα αντίκτυπο στη διαδικασία ωρίμανσης των μήλων. Όταν οι μέρες είναι ζεστές και ηλιόλουστες αλλά οι νύχτες είναι ψυχρές και τραγανές, το κόκκινο χρώμα στις φλούδες των μήλων είναι πιο ζωντανό. Είναι δυνατόν τα μήλα στην πιο ηλιόλουστη πλευρά του δέντρου να είναι έτοιμα για συγκομιδή πριν από αυτά στην πιο σκοτεινή πλευρά. Τα κρατικά γραφεία επέκτασης και τα φυτώρια στην περιοχή σας μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε για τις τάσεις ωρίμανσης των μήλων στην περιοχή σας.

Εποχή μήλων: Η ετήσια φθινοπωρινή συγκομιδή των ώριμων, τοπικών μήλων

Για να δούμε τώρα, σε ποιο μήνα είμαστε; Η κορύφωση της συγκομιδής των μήλων σημειώνεται τον Σεπτέμβριο. Ενώ τα περισσότερα από τα μήλα που βλέπουμε στα σούπερ μάρκετ είναι ώριμα τον Σεπτέμβριο, ορισμένα είδη είναι έτοιμα ήδη από τον Ιούλιο και άλλα δεν είναι έτοιμα μέχρι τον Οκτώβριο ή ακόμα και τον Νοέμβριο! Μπορείτε να δείτε ποια μήλα ωριμάζουν ποια εποχή του χρόνου, ελέγχοντας τις παρακάτω λίστες.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να ξεκινήσει η συγκομιδή των μήλων; Μια μεγάλη ποικιλία από φρέσκα μήλα μπορεί να αγοραστεί από τα τέλη Ιουλίου έως το τέλος του έτους. Θα παρατηρήσετε ότι ορισμένες ποικιλίες μήλων χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ωριμάσουν από άλλες! Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ημερομηνιών ωρίμανσης για τα είδη που καλλιεργούνται σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία.

Όταν πρόκειται για φύτευση μηλιάς, το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, μπορείτε να πειραματιστείτε με μια ποικιλία από ώριμα μήλα και να επιλέξετε μερικά είδη για να φυτέψετε στην αυλή σας.

Καλοκαιρινά μήλα: Πρώιμες ποικιλίες μήλων

Μερικά μήλα ωριμάζουν τους καλοκαιρινούς μήνες Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Οι μαζικές πωλήσεις καλοκαιρινών μήλων είναι λιγότερο συχνές αφού δεν διατηρούνται καλά.

 • Anna Apple (Ιούλιος)
 • Gravenstein Apple (Ιούλιος)
 • Lodi Apple (Ιούλιος)
 • Dorsett Golden Apple (Ιούλιος-Αύγουστος)
 • Vista Bella Apple (Ιούλιος-Αύγουστος)
 • Early Blaze Apple (Αύγουστος)
 • Paula Red Apple (Αύγουστος)
 • Ginger Gold Apple (Αύγουστος-Σεπτέμβριος)
 • Ozark Gold Apple (Αύγουστος-Σεπτέμβριος)

Φθινοπωρινά μήλα: Ποικιλίες μήλων μεσαίας σεζόν

Τα μήλα που ωριμάζουν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο συλλέγονται συχνά. Εάν είστε τακτικός στο μπακάλικο, είναι πιο πιθανό να συναντήσετε μήλα του φθινοπώρου. Οι κλασικές ποικιλίες μήλων για το φθινόπωρο περιλαμβάνουν:

 • McIntosh Apple (Σεπτέμβριος)
 • Μήλο Honeycrisp (Σεπτέμβριος)
 • Cortland Apple (Σεπτέμβριος)
 • Golden Delicious Apple (Σεπτέμβριος)
 • Ambrosia Apple (Σεπτέμβριος)
 • Jonathan Apple (Σεπτέμβριος)
 • Empire Apple (Σεπτέμβριος)
 • Jonagold Apple (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος)
 • Gala Apple (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος)
 • Red Delicious Apple (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος)
 • Cox’s Orange Pippin Apple (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος)

Μπορείτε να φορέσετε το ζεστό πουλόβερ και τη φανέλα σας όταν πηγαίνετε για «μάζεμα μήλου» το φθινόπωρο (βλ. φωτογραφία παραπάνω). Θυμηθείτε το χαριτωμένο καλάθι συγκομιδής!

Μήλα τον Χειμώνα: Μήλα Τελευταία Εποχής

Ήρθε η ώρα για το τελευταίο μήλο της σεζόν: μήλα τελευταίας εποχής ή χειμωνιάτικα Σε γενικές γραμμές, αυτά τα μήλα είναι τεράστια και μπορούν να αποθηκευτούν για μήνες κάθε φορά. Εδώ είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή μήλα του χειμώνα:

 • Fuji Apple (Νοέμβριος)
 • Braeburn Apple (Νοέμβριος)
 • GoldRush Apple (Νοέμβριος)
 • Newtown Pippin Apple (Νοέμβριος)
 • Wolf River Apple (Νοέμβριος-Δεκέμβριος)
 • Enterprise Apple (Νοέμβριος-Δεκέμβριος)
 • Pink Lady Apple/Cripps Pink Apple (Νοέμβριος-Δεκέμβριος)

Μετά το μάζεμα, ωριμάζουν τα μήλα;

Ορισμένα μήλα μπορούν να συγκομιστούν ακόμα κι αν το δέντρο δεν τα παράγει πλέον λόγω της ωριμότητάς τους. Εάν ένα μήλο πέσει από ένα δέντρο πολύ νωρίς, δεν θα ωριμάσει. Τα μήλα που είναι πολύ ανώριμα για να ωριμάσουν στην αποθήκευση δεν θα μπορούν να το κάνουν.

Ένα μήλο που είναι «ώριμο» δεν είναι πάντα ώριμο. Η ωρίμανση ενός φρούτου στα μήλα σημαίνει απλώς ότι έχει φτάσει στο στάδιο της ανάπτυξής του, όταν θα συνεχίσει να ωριμάζει μόνο του ακόμη και μετά τη λήψη του από το δέντρο. Είναι πιθανό ένα «ώριμο» μήλο να μην είναι πραγματικά «ώριμο».

συμπέρασμα

Τα φρούτα για αποθήκευση πρέπει να μαζεύονται όταν είναι «ώριμα», αλλά όχι αρκετά ώριμα. Εάν σκοπεύετε να φάτε ένα μήλο αμέσως, μπορείτε να το αφήσετε στο δέντρο για όσο χρόνο θέλετε!

Τα συγκομισμένα μήλα χάνουν την υγρασία τους μόλις αφαιρεθούν από το δέντρο τους (γι‘ αυτό τα μήλα του παντοπωλείου καλύπτονται με λεπτό κερί σφράγισης). Τα φρέσκα μήλα διατηρούν επίσης το αρχικό τους χρώμα όταν αποθηκεύονται.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar