Πότισμα φυτών στον ήλιο – Τα σταγονίδια νερού βλάπτουν τα φύλλα;

7
Πότισμα φυτών στον ήλιο – Τα σταγονίδια νερού βλάπτουν τα φύλλα;

Κοινές συμβουλές: δεν πρέπει να ποτίετε τον κήπο το μεσημέρι επειδή τα σταγονίδια νερού λειτουργούν σαν μεγεθυντικά γυαλιά και θα κάψουν φύλλα. Είναι αλήθεια αυτό;

Υπάρχουν και άλλες παρόμοιες πεποιθήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τα φυτά. Πολλές δερματολογικές ιστοσελίδες λένε ότι τα σταγονίδια νερού στο δέρμα θα το κάψουν. Στη δασική βιομηχανία, πιστεύεται ότι μια σταγόνα βροχής μπορεί να θερμάνει ξηρά φύλλα σε σημείο ανάφλεξης και να προκαλέσει δασικές πυρκαγιές.

Η κοινή λογική και η επιστήμη θα αποκαλύψουν την αλήθεια.

Πότισμα φυτών στον ήλιο - Τα σταγονίδια νερού βλάπτουν τα φύλλα;

Πότισμα φυτών στον ήλιο – Τα σταγονίδια νερού βλάπτουν τα φύλλα;

Ένας μεγεθυντικός φακός μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιές

Αν παίζατε με μεγεθυντικό φακό όταν ήταν παιδί, γνωρίζετε ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εστιάσουν την ακτίνα φωτός από τον ήλιο σε ένα σημείο και να το κάνουν πολύ ζεστό. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να κάψετε το δέρμα σας, να κάψετε τρύπες σε χαρτί και ακόμη και να τηγανίσετε τα μυρμήγκια. Τα δοκίμασα όλα και δουλεύει.

Αλλά αν θυμηθείτε πώς συνέβη αυτό, θα θυμάστε ότι έπρεπε να κρατήσετε τον μεγεθυντικό φακό σε ένα συγκεκριμένο ύψος, έτσι ώστε το φως που διατρέχει το γυαλί να επικεντρώνεται σε ένα μικρό σημείο. Σε λάθος ύψος, δεν έγινε τίποτα.

Αυτό θα πρέπει να είναι το πρώτο στοιχείο που θα βοηθήσει στην απομυθοποίηση αυτού του μύθου. Τα σταγονίδια βροχής κάθονται ακριβώς στο φύλλο. Δεν υπάρχει τίποτα που να τους κρατάει σε ένα συγκεκριμένο ύψος για να εστιάσει το φως. Τα χορηγούμενα σταγονίδια βροχής σχηματίζουν ένα φακό που έχει διαφορετικό σχήμα από αυτό που βρίσκετε σε μεγεθυντικό φακό, ώστε οι σταγόνες βροχής να λειτουργούν καλύτερα καθισμένοι σε ένα αντικείμενο.

Εστιάζοντας το φως για να κάψει το έγγραφο,

Εστιάζοντας το φως για να κάψει το έγγραφο, πίστωση Μνήμη μαμούθ

Η επιστήμη των σταγόνων βροχής

Μερικοί έχει γίνει έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της επίδρασης των σταγόνων βροχής στα φύλλα.

Μετά τη δοκιμή διαφόρων διαμορφωμένων σταγονιδίων, συνήχθη το συμπέρασμα ότι τα σταγονίδια σε λείες επιφάνειες όπως τα περισσότερα φύλλα και το ανθρώπινο δέρμα δεν θα έκαιγαν την επιφάνεια. Το σχήμα αυτών των σταγονιδίων είναι τέτοιο ώστε να εστιάζουν το φως σε ένα σημείο κάτω από το φύλλο, οπότε στην πραγματικότητα δεν εστιάζουν το φως και επομένως δεν γίνεται ζημιά.

Βιβλίο μύθοι κήπων από robert Pavlis

Ωστόσο, εάν το σταγονίδιο αιωρείται πάνω από την επιφάνεια είτε από ανθρώπινες τρίχες είτε από τρίχες φυτών, μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Ένα τέτοιο υπερυψωμένο σταγονίδιο σχηματίζει ένα διαφορετικό σχήμα και τώρα εστιάζει τη θερμότητα στο φυτό όπου υπάρχει έλλειψη νερού για ψύξη. Για να προκληθεί ζημιά, το σταγονίδιο πρέπει να έχει το σωστό ύψος για το σχήμα σταγονιδίων – όχι ένα κοινό γεγονός.

Στην περίπτωση σταγονιδίων που κάθονται σε ξηρή βλάστηση, οποιαδήποτε θέρμανση που μπορεί να συμβεί θα ψύχεται από το νερό μέχρι να εξατμιστεί, σε ποιο σημείο σταματά να εστιάζει το φως. Είναι απίθανο τα σταγονίδια να προκαλέσουν δασικές πυρκαγιές.

Κοινός νους

Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι κάθε κηπουρός θα πίστευε αυτόν τον μύθο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βγείτε έξω μετά από ένα μεσημεριανό ντους και δεν χρειάζεστε καν επιστήμονα για να βοηθήσετε με αυτό. Κοίτα τα φύλλα λίγες ώρες μετά από μια τέτοια βροχή. Δεν δείχνουν καμία ζημιά. Εάν τα σταγονίδια νερού το μεσημέρι φύγουν, δεν θα έχουμε σχεδόν κανένα βιώσιμο φυτό.

Βιβλίο επιστήμης εδάφους για κηπουρούς από τον Robert Pavlis

Θα πρέπει να ποτιάτε το μεσημέρι;

Μερικοί άνθρωποι προτείνουν ότι το πότισμα τη νύχτα είναι ένα πρόβλημα επειδή η αργή εξάτμιση του νερού στα φύλλα θα οδηγήσει σε μυκητιασικές λοιμώξεις. Είχα μια προσεκτική ματιά σε αυτό στο Καλύτερο χρόνο στο νερό – Πρωί, Μεσημέρι ή Βράδυ;

Είναι θερμότερο το μεσημέρι και έτσι το νερό εξατμίζεται γρηγορότερα. Περισσότερο νερό θα εισέλθει στο έδαφος αν ποτίσει όταν είναι πιο δροσερό, αλλά αμφιβάλλω ότι αυτό κάνει μεγάλη διαφορά.

Πότε πρέπει να ποτιάτε; Η καλύτερη στιγμή είναι όταν το φυτό το χρειάζεται και όταν έχετε χρόνο να κάνετε το πότισμα. Το πρωί, το μεσημέρι ή τη νύχτα δεν έχει καμία διαφορά.

Βιβλίο

Ομάδα Facebook θεμελιωδών αρχών κήπων

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar