Πώς να επικονιάζετε τις μηλιές – Απόλυτος οδηγός

0
Πώς να επικονιάζετε τις μηλιές – Απόλυτος οδηγός

Το μήλο ή Malus Domestica είναι ένα από τα πιο καλλιεργημένα φρούτα δέντρων παγκοσμίως. Τα μήλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους, όπως το μαγείρεμα, η παρασκευή μηλίτη ή ακόμα και ως επιδόρπιο. Υπάρχουν τόσες πολλές ποικιλίες μήλων, το καθένα από αυτά έχει διαφορετικό σχήμα, χρώμα και γεύση. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς είναι δυνατόν να έχετε τόσες πολλές παραλλαγές ενός μόνο φρούτου;

Η διασταυρούμενη επικονίαση είναι ένας τρόπος για τους καλλιεργητές να πάρουν το καλύτερο από δύο ποικιλίες και να τις εκτρέφουν για να παράγουν μια νέα ποικιλία. Αυτό παράγει επίσης πολλές νέες διαφορετικές γεύσεις μήλων! Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς συμβαίνει η διασταυρούμενη επικονίαση μεταξύ των μηλιών. Μπορείτε επίσης να γονιμοποιήσετε μόνοι σας τις μηλιές.

Τι είναι η διασταυρούμενη επικονίαση;

Διασταυρούμενη επικονίαση είναι η διαδικασία μεταφοράς της γύρης από ένα λουλούδι στα ύπερα ενός άλλου λουλουδιού. Η επικονίαση συμβαίνει φυσικά με τη βοήθεια πολλών παραγόντων όπως ο άνεμος, τα έντομα, το νερό, κ.λπ. Όταν η γύρη από το αρσενικό μέρος του λουλουδιού μεταφέρεται στο στίγμα του θηλυκού τμήματος του λουλουδιού, εμφανίζεται επικονίαση.

Ακολουθεί γονιμοποίηση αμέσως μετά, κατά την οποία το άνθος μεγαλώνει σε καρπό. Τα δέντρα ή τα λουλούδια που έχουν τη γύρη είναι γνωστά ως επικονιοποιητές και το μέσο μέσω του οποίου επικονιάζονται ονομάζονται επικονιαστές. Αυτά τα δύο παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επικονίαση.

Ωστόσο, η ίδια μέθοδος επικονίασης δεν είναι κατάλληλη για όλα τα είδη φυτών. Μερικές φορές είναι δύσκολο για ένα φυτό ή ένα δέντρο να επικονιαστεί από μόνο του. Σε αυτή την περίπτωση, γίνεται τεχνητή διασταυρούμενη επικονίαση. Κατά τη διάρκεια της τεχνητής διασταυρούμενης επικονίασης, η γύρη μεταφέρεται χειροκίνητα στο άλλο λουλούδι είτε του ίδιου τύπου είτε διαφορετικού.

Πώς να γονιμοποιήσετε τις μηλιές;

Συνηθέστερα, η επικονίαση στις μηλιές συμβαίνει με τη βοήθεια εντόμων όπως οι μέλισσες. Οι μέλισσες έρχονται στο λουλούδι να ανθίσουν για να ρουφήξουν το νέκταρ. Σε αυτή τη διαδικασία, μεταφέρουν επίσης τη γύρη από το ένα λουλούδι στο άλλο, βοηθώντας στην επικονίαση των μηλιών. Ομοίως, μπορούμε να γονιμοποιήσουμε και διάφορες ποικιλίες μηλιών. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι επικονιαστές και οι επικονιαστές διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στην επικονίαση, επομένως το πρώτο βήμα για την επικονίαση διαφορετικών ποικιλιών μηλιών θα πρέπει να είναι η επιλογή των καλύτερων επικονιαστών και επικονιαστών.

Επιλέγοντας τον καλύτερο γονιμοποιητή

Πρέπει να προσέξετε τα ακόλουθα τρία πράγματα όταν επιλέγετε ένα γονιμοποιητή.

● Αρχικά, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο γονιμοποιητής που μαζέψατε ανθίζει ταυτόχρονα με τη μηλιά με την οποία θέλετε να τη διασταυρώσετε. Για παράδειγμα, το Royal Empire είναι ένα πρώιμο άνθισμα, οπότε αν συνδυαστεί με το Nittany, είναι μια πολύ κακή επιλογή, καθώς ο Nittany είναι αργά ανθισμένος. Ωστόσο, το Royal Empire είναι μια εξαιρετική επιλογή για το Liberty, καθώς και οι δύο είναι πρώιμοι.

● Δεύτερον, βεβαιωθείτε ότι ο γονιμοποιητής σας δεν είναι τριπλοειδής ή στείρος γύρης. Θα χρειαστείτε άλλα δύο δέντρα για να εξασφαλίσετε καλή επικονίαση για τριπλοειδείς γονιμοποιητές. Επίσης, και οι δύο δεν θα πρέπει να είναι τριπλοειδείς οι ίδιοι, γεγονός που καθιστά δύσκολη και δύσκολη την επικονίαση με τριπλοειδείς γονιμοποιητές όπως Bramley’s Seedlings, Ribston Pippin κ.λπ. Γύρη στείρα σημαίνει ότι μπορούν να επικονιαστούν από άλλες μηλιές, αλλά δεν παράγουν γύρη οι ίδιες. Έτσι, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως γονοποιητές, όπως Gravenstiem, Red Winesap, Jonagold κ.λπ.

● Τρίτον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μήλο καβούρι για να γονιμοποιήσετε μήλα υπό την προϋπόθεση ότι έχει λευκά άνθη, όπως δηλώνεται από το North Carolina State Cooperative Extension. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε καλλιεργημένες μηλιές για να γονιμοποιήσετε άλλες μηλιές.

Αυτογόνιμες Μηλιές

Ορισμένες μηλιές είναι αυτογονιμοποιούμενες ή αυτογόνιμες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να επικονιαστούν από τα δικά τους λουλούδια ή από άνθη των διαφορετικών δέντρων του ίδιου τύπου. Αν και μπορούν να παράγουν καρπούς με αυτογονιμοποίηση, οι αποδόσεις είναι συχνά πολύ χαμηλές επειδή συνήθως οι μηλιές δεν μπορούν να αυτογονιμοποιηθούν σωστά. Η ποιότητα των καρπών των αποδόσεων είναι επίσης πολύ κακή σε σύγκριση με τις αποδόσεις που παράγονται μέσω διασταυρούμενης επικονίασης.

Καλύτεροι επικονιαστές για μηλιές

Ο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενος επικονιαστής για τις μηλιές είναι οι μέλισσες. Εκτός από τις μέλισσες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέλισσες και βομβίνοι, αν και δεν είναι τόσο συνηθισμένοι. Πρόκειται για μέλισσες που μπορούν να διαχειριστούν εάν τους παρέχεται κατάλληλος χώρος διαβίωσης.

Για παράδειγμα, οι κτίστες είναι μοναχικές μέλισσες που προτιμούν μια κοίλη δομή από χαρτόνι ή ακόμα και χάρτινα καλαμάκια. Μπορείτε ακόμη και να τα φτιάξετε στο σπίτι κόβοντας κομμάτια μπαμπού ή ξύλου με προ-τρυπημένες τρύπες. Οι μέλισσες Mason είναι διαθέσιμες τόσο σε εγγενείς όσο και σε μη γηγενείς τύπους που χρησιμοποιούνται για την επικονίαση οπωρώνων. Τα πιο κοινά είδη γηγενών κτιστών μελισσών που χρησιμοποιούνται για την επικονίαση οπωρώνων ονομάζονται Osmia Lignaria ή Blue Orchard. Τα πιο κοινά μη ιθαγενή είδη ονομάζονται Hornfaced Bee ή Osmia Conifrons.

Εκτός από τις διαχειριζόμενες μέλισσες, οι άγριες μέλισσες και άλλες άγριες μέλισσες συχνά επισκέπτονται και γονιμοποιούν τις μηλιές. Για να ενθαρρύνετε περισσότερες επισκέψεις από άγριες μέλισσες, συνιστάται να φυτέψετε ανθοφόρα φυτά χωρίς καλλιέργεια κοντά στον οπωρώνα. Φροντίστε να τα φυτέψετε σε περιοχές που δεν είναι εκτεθειμένες σε φυτοφάρμακα.

Πώς να κάνετε τεχνητή διασταυρούμενη επικονίαση της μηλιάς;

Δεδομένου ότι η αυτογονιμοποίηση δεν είναι πάντα επιτυχημένη και δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν μέλισσες για να επιτρέψουν τη φυσική διασταυρούμενη επικονίαση, μπορείτε επίσης να κάνετε τεχνητή σταυρογονιμοποίηση. Ονομάζεται επίσης επικονίαση με τα χέρια. Εάν οι μηλιές σας δεν αποδίδουν αρκετούς καρπούς με φυσική διασταυρούμενη επικονίαση, θα πρέπει να κάνετε τεχνητή επικονίαση για να έχετε καλές αποδόσεις. Μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για να μάθετε πώς να επικονιάζετε με το χέρι.
● Χρησιμοποιήστε μια μπατονέτα ή ένα μικρό πινέλο και στροβιλίστε σε μια συσκευασία από άνθη μηλιάς ή γύρη.
● Εφαρμόστε τη μπατονέτα στο πλησιέστερο σύμπλεγμα λουλουδιών ή σε όλα τα λουλούδια που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.
● Επαναλάβετε τη διαδικασία καθημερινά μέχρι οι ανθήρες του λουλουδιού να ροδίσουν και να συρρικνωθούν.
● Ο καλύτερος χρόνος για επικονίαση είναι εντός 12-72 ωρών από το άνοιγμα του άνθους και η προτιμώμενη θερμοκρασία είναι 60-70 βαθμούς Φαρενάιτ.

Οι πιο συμβατές μηλιές για διασταυρούμενη επικονίαση

Εάν θέλετε να γονιμοποιήσετε τις μηλιές, πρέπει να φυτέψετε μια ποικιλία επικονιαστών, διαφορετικά θα καταλήξετε να έχετε λίγους έως καθόλου καρπούς. Υπάρχουν πολλοί φτωχοί επικονιαστές με φυτά μηλιάς, επομένως πρέπει να φυτέψετε έναν καλό επικονιαστή για να εξασφαλίσετε τη μέγιστη απόδοση.
Μερικοί φτωχοί επικονιαστές περιλαμβάνουν:
· Gravenstein
· Μπάλντουιν
· Βασιλιάς
· Winesap
· Τζούτσου
Επομένως, θα πρέπει να φυτέψετε την ποικιλία μήλων καβούρι με αυτόν τον τύπο ποικιλίας για να ενθαρρύνετε τη διασταυρούμενη επικονίαση.

Βήματα για την επικονίαση ποικιλιών μηλιάς

Για να έχετε τη μέγιστη απόδοση, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι παρέχετε στις μηλιές σας τα καλύτερα δυνατά μέτρα για την επικονίαση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, μπορείτε να μάθετε πώς λειτουργούν οι γονιμοποιητικές ποικιλίες μηλιών.
● Φυτέψτε ένα μήλο καβούρι που έχει περίοδο ανθοφορίας παρόμοια με αυτή του υπάρχοντος δέντρου σε απόσταση 50 ποδιών το ένα από το άλλο.
● Παρακολουθήστε το δέντρο που σκοπεύετε να γονιμοποιήσετε. Εάν η γύρη μεταφέρεται στο δάχτυλό σας με ένα απλό άγγιγμα, είναι έτοιμη για επικονίαση. Εάν το στίγμα του λουλουδιού φαίνεται υγρό και κολλώδες, είναι έτοιμο να δεχθεί τη γύρη για επικονίαση.
● Αναζητήστε τους επικονιαστές των εντόμων όπως οι μέλισσες και άλλα έντομα. Εάν επισκέπτονται συχνά το δέντρο, μπορεί να μην χρειαστεί να κάνετε επικονίαση με το χέρι. Κόψτε τα άνθη του δέντρου που θέλετε να γονιμοποιήσετε και βάλτε τα σε έναν κουβά με νερό. Αυτό θα προσελκύσει περισσότερες μέλισσες επιτρέποντας στα δέντρα σας να επικονιάσουν.
● Εάν χρειάζεται, κάντε επικονίαση με το χέρι όπως εξηγήθηκε παραπάνω. Κάντε το καθημερινά για να εξασφαλίσετε την επιτυχή επικονίαση των μηλιών.

Παράγοντες που επηρεάζουν τους επικονιαστές και την επικονίαση

Αρκετοί παράγοντες μειώνουν τον ρυθμό επικονίασης, ένας από τους πιο συνηθισμένους είναι τα φυτοφάρμακα. Η εκμάθηση αυτών των παραγόντων είναι σημαντική γιατί μπορεί να σας ενημερώσει γιατί οι μηλιές σας έχουν χαμηλότερη απόδοση από το συνηθισμένο.

Φυτοφάρμακα ή ορισμένα εντομοκτόνα είναι επιβλαβή για τους επικονιαστές. Αυτός είναι ο λόγος που πολλές ετικέτες φυτοφαρμάκων συμβουλεύουν να μην χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Η χρήση φυτοφαρμάκων κατά την περίοδο της ανθοφορίας θα οδηγήσει σε πολύ χαμηλό ποσοστό επικονίασης. Εάν υπάρχει απόλυτη ανάγκη για φυτοφάρμακα, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πολύ προσεκτικά, διασφαλίζοντας ότι δεν βλάπτουν τις μέλισσες. Για παράδειγμα, η χρήση τους τη νύχτα, όταν η επίσκεψη από τις μέλισσες είναι η καλύτερη ιδέα, καθώς το φυτοφάρμακο θα στεγνώσει πριν επιστρέψουν οι μέλισσες το πρωί.

Το άγχος από τις μετακινήσεις είναι ένας άλλος πολύ κοινός παράγοντας που επηρεάζει τους επικονιαστές και τελικά επηρεάζει την επικονίαση. Πάνω από ένα εκατομμύριο μέλισσες μεταφέρονται μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Καλιφόρνια. Μεταφέρονται σε ένα τόσο πολυσύχναστο περιβάλλον με ελάχιστο έως καθόλου αερισμό που τους προκαλεί το θάνατο.

Λιγότερη ποσότητα επικονιαστών παρά τα φυτευμένα δέντρα μπορούν επίσης να επηρεάσουν το ποσοστό επικονίασης. Εάν υπάρχουν πολλά δέντρα φυτεμένα αλλά λιγότερες επισκέψεις από μέλισσες και άλλους επικονιαστές, θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη διασπορά της γύρης στο στίγμα. Έτσι, εάν διαχειρίζεστε έναν οπωρώνα με μεγάλο αριθμό μηλιών, βεβαιωθείτε ότι έχετε επίσης αρκετούς επικονιαστές για να εξασφαλίσετε επιτυχή επικονίαση.

συμπέρασμα

Οι μηλιές μπορούν να βρεθούν σε πολλούς διαφορετικούς τύπους. Για να επιτύχετε διαφορετικές γεύσεις μήλων ή διαφορετικούς σκοπούς, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς φτιάχνονται αυτά τα μήλα. Η διασταυρούμενη επικονίαση είναι η διαδικασία που μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε πολλές διαφορετικές γεύσεις ενός μόνο φρούτου. Η σωστή επικονίαση των μηλιών είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την απόκτηση καλών καρπών. Αυτό το άρθρο καλύπτει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πώς να επικονιάζετε τις μηλιές, από το τι επηρεάζει την επικονίαση μέχρι το τι μπορείτε να κάνετε για να μεγιστοποιήσετε την απόδοσή της.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar