Πώς να μεγαλώσετε έναν κήπο με τσάι με βότανα

23
Πώς να μεγαλώσετε έναν κήπο με τσάι με βότανα

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που ήπια τσάι από βότανα. Ήμουν στο κολέγιο και ήμουν στο σπίτι ενός φίλου όταν άρχισε να πονάει το στομάχι μου. Της ρώτησε ευγενικά: «Θέλεις λίγο τσάι;» Της είπα ότι δεν μου άρεσε το τσάι, νομίζοντας ότι εννοούσε παγωμένο γλυκό τσάι, που ήταν το μόνο τσάι που ήξερα ότι υπήρχε. Είπε, «Είναι τσάι χαμομηλιού, όπως αυτό που του δίνει η μητέρα του Peter Rabbit μετά την αγχωτική μέρα του στον κήπο του κυρίου McGregor». Είπα, εντάξει, θα το δοκιμάσω. Έτσι, μου έφερε μια κούπα με ένα φακελάκι τσαγιού Celestial Seasonings Sleepy Time και βρήκα αμέσως ανακούφιση. Από εκείνη τη στιγμή κόλλησα! Αγόρασα το κουτί ποικιλίας Celestial Seasonings και έτσι ξεκίνησα το ταξίδι μου με τσάι από βότανα. Δεν θα φανταζόμουν ποτέ ότι μια μέρα θα έγραφα άρθρα για τα φυτά και το πώς να καλλιεργήσω έναν κήπο με τσάι με βότανα, αλλά τα βότανα άρχισαν να μου μιλάνε και δεν έχουν σταματήσει!

Αναπτύξτε τον δικό σας κήπο με τσάι από βότανα

Σας αρέσει ήδη να πίνετε τσάι από βότανα; Παίρνετε τα περισσότερα ή όλα τα βότανά σας από το κατάστημα ή στο διαδίκτυο; Τότε ίσως ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε τον δικό σας κήπο με τσάι με βότανα! Δεν χρειάζεται καθόλου μεγάλη αυλή ή καν αυλή. Τα παράθυρα και οι αυλές μπορούν να λειτουργήσουν αν αυτό είναι που έχετε. Ένας από τους πρώτους κήπους με τσάι με βότανα ήταν ένα περβάζι παραθύρου σε μια πολυκατοικία δεύτερου ορόφου. Αυτό που χρειάζεστε είναι μια επιθυμία να καλλιεργήσετε μερικά βότανα τσαγιού και μια προθυμία να τα φροντίσετε. Μόλις καθιερωθούν, χρειάζονται πολύ λίγη συντήρηση και σε αντάλλαγμα θα δώσουν φρέσκα βότανα για πόση!

Τσάι από βότανα σε συσκευασία εναντίον οικιακής καλλιέργειας

Η διαφορά μεταξύ των βοτάνων σε φακελάκια τσαγιού σε κουτί και αυτών που μαζεύετε φρέσκα από τον κήπο σας είναι εκπληκτική! Ακόμα κι αν καλλιεργείτε μόνο ένα βότανο που σας αρέσει να πίνετε, θα βρείτε τη ζωντάνια του να αντηχεί στα κύτταρα του σώματός σας με τρόπο που δεν μπορούν να κάνουν τα αποξηραμένα, συσκευασμένα φακελάκια τσαγιού. Τα φακελάκια τσαγιού σε κουτί έχουν τη θέση τους και μερικά είναι σίγουρα υψηλότερης ποιότητας από άλλα. αγαπώ Παραδοσιακά Φάρμακα και Τσάι γιόγκι ειδικά, και να έχετε πάντα στη διάθεσή σας μερικά κουτιά όπως το Throat Coat, το Detox και το Stress Relief. Αλλά η ανάπτυξη του δικού σας κήπου με τσάι με βότανα αυξάνει την ικανότητά σας να κατανοείτε και να εκτιμάτε τον ευρύ κόσμο των δυνατοτήτων τσαγιού.

Ακριβώς όπως τα τρόφιμα αυτές τις μέρες, τα βότανα σας θα μπορούσαν να προέρχονται από οπουδήποτε και είναι πολύ πιθανό να παραχθούν σε μαζική κλίμακα. Το να γνωρίζουμε από πού προέρχεται το τσάι μας – ακριβώς πού και πώς καλλιεργούνται τα φυτά και πώς και πότε συλλέγονται – προσθέτει θρεπτικά συστατικά και αξία που δεν μπορούμε να λάβουμε από έναν κατασκευαστή. Επισκεφτείτε το Sustainable Herbalism Hub μας για να μάθετε περισσότερα.

Βαζάκια με αποξηραμένα βότανα σε σειρά σε ξύλινα ράφια.

Είναι πολύ ωραίο να καλλιεργείτε και να στεγνώνετε τα δικά σας βότανα για τσάι!

Εύκολα στην καλλιέργεια αγαπημένα τσαγιού από βότανα

Σε προηγούμενο άρθρο του ιστολογίου Chestnut, Τελετές τσαγιού από βότανα, μοιράστηκα μερικά βότανα που είναι δημοφιλή αγαπημένα για την παρασκευή τσαγιού. Παρακάτω είναι μερικές επεξεργασίες καλλιέργειας για αυτά τα βότανα τσαγιού, ώστε να έχετε εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες που (ελπίζουμε) να σας δίνουν την αυτοπεποίθηση να τα καλλιεργήσετε μόνοι σας! Όλα τα βότανα που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, εκτός εάν υποδεικνύεται διαφορετικά, έχουν καλή απόδοση σε μέσο έδαφος. Και αν θέλετε να εμβαθύνετε στις φαρμακευτικές ιδιότητες αυτών των βοτάνων, σκεφτείτε να εγγραφείτε στο Chestnut’s Διαδικτυακό πρόγραμμα εμβάπτισης βοτάνων.

Ιερός βασιλικός (Tulsi) που αναπτύσσεται σε ένα μπάλωμα

Το εύκρατο tulsi μπορεί να αποδώσει πολύ υλικό από φυτικό τσάι σε μία μόνο καλλιεργητική περίοδο!

Ιερός βασιλικός (Ocimum tenuiflorumLamiaceae)

Αυτό είναι εξαιρετικό για να ξεκινήσετε γιατί ο ιερός βασιλικός, γνωστός και ως tulsi, είναι τόσο εύκολο να αναπτυχθεί, που δεν θα απογοητευτείτε! Ωστόσο, θα χρειαστείτε ένα σταθερό ζεστό, ηλιόλουστο μέρος. Ο ιερός βασιλικός είναι εύκολο να κατευθύνει τη σπορά, και Αυστηρά Φαρμακευτικά έχει πολλές ποικιλίες για να διαλέξετε. Ocimum africanum, ή εύκρατο tulsi, είναι η ποικιλία που επανασπορίζεται σε εύκρατα κλίματα και έχει αυτή τη δημοφιλή και γνωστή γεύση τσιχλόφουσκας. Τα άλλα τουλσί μπορεί να μυρίζουν έντονα γαρύφαλλο, καθώς έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ευγενόλη. Το εύκρατο tulsi πρόκειται επίσης να βλαστήσει καλά, ενώ οι ποικιλίες Amrita, Krishna και Vana απαιτούν ένα πιο έμπειρο χέρι κηπουρού.

Άμεση σπορά μετά την τελευταία ημερομηνία παγετού στο δικό σας ζώνη. Ο πλήρης ήλιος και το μέτριο έως υγρό έδαφος θα παράγουν πλούσια φυτά. Όσο περισσότερη απόχρωση έχει το tulsi, τόσο πιο μακρό γίνεται. Διαστημικά φυτά σε απόσταση 1 έως 1,5 ποδιών (30–45 cm). Θα αυξηθούν από 1 έως 2 πόδια (30–60 cm). Εάν βρίσκεστε στη ζώνη 10 ή πιο ζεστή, το τούλι σας θα γίνει θάμνος! Διαφορετικά, τα φυτά τούλσι σας θα είναι μονοετή που μάλλον θα σπείρουν μόνοι τους. Το μέσο πότισμα θα κάνει. Συγκομιδή όλο το καλοκαίρι μέχρι τον πρώτο παγετό.

μέντα (Μέντα Χ πιπερίτα, Lamiaceae)

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι πολλά από αυτά τα αγαπημένα βότανα τσαγιού ανήκουν στην οικογένεια της μέντας (Lamiaceae). Οι μέντες ποικίλλουν πολύ σε γεύσεις και συνήθειες και είναι τα πιο δημοφιλή βότανα που χρησιμοποιούνται για γαστρονομικούς και αρωματικούς σκοπούς. Γενικά, είναι εύκολο να αναπτυχθούν. Νομίζω ότι οι μέντες είναι τα βότανα άνεσης. Η μέντα προσφέρει μια ισχυρή οσφρητική εμπειρία και είναι τόσο γνώριμη γεύση, που μπορεί να σας μεταφέρει πίσω σε μια παιδική ανάμνηση. Ένα υπέροχο τσάι από βότανα για μετά το δείπνο, φρέσκο ​​ή αποξηραμένο, με άρωμα μέντας ζεσταίνει το δωμάτιο όπως κάνει το πεπτικό μας σύστημα.

Αυτό το βότανο είναι εύκολο να πολλαπλασιαστεί από μια διαίρεση ενός μητρικού επιθέματος. Είμαι έκπληκτος με το πόσο τραχύ και άχαρο μπορώ να είμαι με το Μέντας και θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν ξανά με κέφι, κάτι που φέρνει μια πολύ σημαντική σημείωση: Φυτέψτε μέντα σε μια γλάστρα ή σε ένα σημείο όπου πραγματικά δεν σας πειράζει να απλωθεί, γιατί θα το κάνει!

Η μέντα προτιμά πολύ νερό και ήλιο και θα πεθάνει τον χειμώνα σε εύκρατες ζώνες αλλά θα ξαναβγεί την άνοιξη. Έχει ύψος περίπου 1 πόδι (30 cm) το πολύ και μπορεί να συγκομιστεί όλη την εποχή. Τα φύλλα αλλάζουν γεύση καθώς ανθίζουν. Δοκιμάστε το όλη τη σεζόν για να δείτε ποια γεύση προτιμάτε!

Ένα χέρι κρατά ένα φρεσκοκομμένο μπουκέτο γλυκάνισου ύσσωπου στον κήπο.

Μία από τις πολλές συγκομιδές ύσσωπου γλυκάνισου του καλοκαιριού. Τόσο το φύλλο όσο και το λουλούδι κάνουν νόστιμο τσάι από βότανα.

Ύσσωπος γλυκάνισου (Agastache foeniculumLamiaceae)

Εάν θέλετε να κάνετε τα παιδιά σας να ενδιαφερθούν για την καλλιέργεια φυτών για να πίνουν, τότε φυτέψτε γλυκάνισο ύσσωπο! Είναι εξαιρετικά εύκολο να βλαστήσει από σπόρους, αναπτύσσεται γρήγορα μόλις περάσει η τελευταία ημερομηνία παγετού, είναι εύκολο στη συγκομιδή και έχει μια γλυκιά συνδυαστική γεύση μέντας-γλυκάνισου-γλυκύρριζας. Όχι μόνο αυτό, φέρνει ομορφιά στον κήπο σας με τσάι με βότανα! Ο ύσσωπος γλυκάνισου παράγει μωβ μίσχους λουλουδιών που είναι σαν μαγνήτες για τις μέλισσες, τις ζωγραφισμένες πεταλούδες κυρίας και μονάρχης και τα κολίβρια. Φτιάχνει ένα υπέροχο παγωμένο τσάι—προσθέστε λίγο μέλι και θα έχετε μια υγιεινή απόλαυση να προσφέρετε στα παιδιά (και στον εαυτό σας, φυσικά) μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού!

Η βλάστηση θα βελτιωθεί αν στρωματίζω ο σπόρος ύσσωπου γλυκάνισου σας. Για πολλούς από τους σπόρους που σπέρνουμε, τους βάζουμε σε επίπεδα μεμονωμένων κυττάρων για να βλαστήσουν. Αλλά αυτό το κάνει καλύτερα απλώς να σπείρει σε ένα ανοιχτό επίπεδο, ψεκάζοντας τους σπόρους στην επιφάνεια του εδάφους και στη συνέχεια σφίγγοντας τους ελαφρά. Φυτέψτε τα μωρά μετά την τελευταία ημερομηνία παγετού, σε μια ηλιόλουστη τοποθεσία.

Θα φτάσουν σε ύψος περίπου 1 έως 2 πόδια (30-60 cm) και μπορούν να φυτευτούν αρκετά κοντά μεταξύ τους – εγώ φυτεύω το δικό μας σε απόσταση περίπου 8 ίντσες (20 cm) μεταξύ τους. Ο ύσσωπος γλυκάνισου είναι ένα ετήσιο που σπέρνει μόνο του και επίσης θα επανέλθει ως βραχύβιο ποώδες πολυετές. Συγκομίστε όλη την εποχή και κόψτε τις άκρες στις αρχές του καλοκαιριού για να διατηρήσετε το φυτό να παράγει τρυφερά φύλλα για τσάι.

Ένα κομμάτι βάλσαμου λεμονιού μεγαλώνει στην άκρη μιας κουρεμένης περιοχής γκαζόν.

Το βάλσαμο λεμονιού είναι ευχάριστο να εξαπλωθεί από ένα μητρικό φυτό. Πριν από τρία χρόνια, αυτό ήταν ένα μικρό φυτό! Η φύτευσή του ανάμεσα σε κομμένες περιοχές μπορεί να το κρατήσει υπό έλεγχο.

Βάλσαμο λεμονιού (Melissa officinalisLamiaceae)

Ένα άλλο πολυετές φυτό της οικογένειας μέντας που φτιάχνει χορταστικά μπαλώματα – βάλσαμο λεμονιού – όπως υποδηλώνει το όνομά του, έχει μια γεύση λεμονιού που εξισορροπείται από γήινους τόνους γείωσης. Όλο το χρόνο, στα Απαλάχια Όρη όπου μένω, το βάλσαμο λεμονιού βγάζει φύλλα. Το χειμώνα, τα φύλλα είναι πολύ μικροσκοπικά, αλλά πολύ δυνατά σε γεύση λεμονιού, που σημαίνει ότι μπορούμε να παρασκευάσουμε φρέσκο, νόστιμο τσάι ακόμα και όταν κάνει παγωνιά έξω! Το βάλσαμο λεμονιού είναι ένας χαρούμενος σύμμαχος που φέρνει τόσο τις μέλισσες όσο και τις νεράιδες στον κήπο σας. Φυτέψτε το κοντά στο σπίτι σας για να μπορείτε να τρίβετε συχνά τα φύλλα και να μυρίζετε το φρέσκο ​​άρωμα στα δάχτυλά σας.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar