Πώς να μεγαλώσετε δρομείς φράουλας;

0
Πώς να μεγαλώσετε δρομείς φράουλας;

Είναι δυνατό οι φράουλες να «αναπαράγονται» χρησιμοποιώντας σπόρους ή δρομείς. Οι φράουλες έχουν δρομείς, οι οποίοι είναι μακρύι οριζόντιοι μίσχοι που δημιουργούν κλωνοποιημένα φυτά «μωρά» στο τέλος των μακριών στελεχών τους.

Υπάρχουν πολλά μωρά φυτά (γενετικά αντίγραφα του μητρικού τους φυτού) που σχηματίζουν ρίζες και εξαπλώνονται από το μητρικό φυτό. Οι δρομείς με φράουλα ονομάζονται «στολόνια», αλλά για να κάνουμε τα πράγματα εύκολα, θα τους ονομάσουμε «δρομείς». Οι φράουλες μπορούν να καλλιεργηθούν με επιτυχία στην αυλή σας χρησιμοποιώντας δρομείς.

Υπάρχουν πολλά μέρη για να βρείτε δρομείς φράουλας, όπως φυτώρια και διαδικτυακά. Οι κορώνες χωρίς ρίζες προσφέρονται σε δέσμες των δύο ή τριών.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, αυτά τα φυτά που δεν εμπνέουν την όψη δίνουν μερικούς από τους πιο νόστιμους καρπούς. Τα φυτώρια θα ξεκινήσουν να πωλούν αυτούς τους δρομείς εντός των επόμενων εβδομάδων.

Πώς να μεγαλώσετε δρομείς φράουλας

Γιατί;

Γιατί η φύτευσή τους το χειμώνα (μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου) το απαιτεί. Εάν κατοικείτε στις υποτροπικές περιοχές, θα πρέπει να καλλιεργήσετε φράουλες το φθινόπωρο. Τον Απρίλιο, οι κορώνες των φυτών θα αρχίσουν να βγάζουν νέα φύλλα.

Εάν αγοράζετε τους δρομείς σας από ένα αξιόπιστο φυτώριο ή προμηθευτή ταχυδρομικής παραγγελίας, μπορεί να είστε βέβαιοι ότι καλλιεργήθηκαν χωρίς ιούς. Αναφέρονται ως «πιστοποιημένοι δρομείς» στην κοινότητα του τρεξίματος. Οι Certified Strawberry Runner Growers αφαιρούν όλα τα άνθη και τα φρούτα από τα μητρικά φυτά για να τα ενθαρρύνουν να γεννήσουν φυτά δρομέα.

Πρέπει να έχετε τις φράουλες σας έτοιμες για φύτευση το συντομότερο δυνατό μετά την παραλαβή τους. Μπορεί να πλυθούν και οι ρίζες τους να απορροφήσουν το νερό. Τα φύλλα με αποχρωματισμό πρέπει να αφαιρούνται καρφώνοντάς τα πίσω. Κόβουμε τις ρίζες σε μήκος περίπου 10 cm. Φυτέψτε τους δρομείς σας την ίδια μέρα που θα τους ετοιμάσετε. Αν δεν μπορείτε να τα φτάσετε αμέσως, βάλτε τα στο ψυγείο και φυτέψτε τα όσο πιο γρήγορα μπορείτε, ιδανικά την ίδια μέρα.

Πώς να μεγαλώσετε δρομείς φράουλας

Τα καλύτερα μέρη είναι για να καλλιεργήσετε σπόρους φράουλας

Τα ακόλουθα είναι οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αποφασίζετε πού να καλλιεργήσετε φράουλες:

  • θέση με επαρκή αερισμό
  • έκθεση στο ηλιακό φως

Είναι δυνατή η καλλιέργεια τους σε κρεβάτια, γλάστρες και καλάθια. Εκτός από το ότι διατηρούν τα φρούτα μακριά από το έδαφος και μακριά από βρωμιά και γυμνοσάλιαγκες, το μέτριο μέγεθός τους τα κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή στην κάθετη κηπουρική.

Πρέπει να βάλετε τα φυτά σας στο κατάλληλο βάθος. Εάν φυτέψετε τους δρομείς σας πολύ βαθιά, το στέμμα (το τμήμα από το οποίο αναπτύσσονται τα φύλλα) μπορεί να αποσυντεθεί και να καταστεί άχρηστο. Οι μουσκεμένες κάλτσες και τα παπούτσια είναι απίθανο για τους λάτρεις της φράουλας! Οι ρίζες θα είναι εκτεθειμένες εάν τοποθετήσετε τους δρομείς σας πολύ ρηχά. Με εκτεθειμένες ρίζες, η εγκατάσταση του φυτού μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο. Κατά τη φύτευση, μην αφήνετε τις ρίζες να διπλώνουν ή να διπλασιάζονται πάνω τους.

Πώς να φυτέψετε Strawberry Runners;

Ο καθορισμός του ακριβούς βάθους για τη φύτευση δρομέα είναι κρίσιμος. Οι δρομείς που φυτεύονται πολύ βαθιά θα έχουν τις κορώνες τους (το τμήμα όπου αναπτύσσονται τα φύλλα) αποσύνθεση. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι οι φράουλες απεχθάνονται να έχουν τα πόδια τους βρεγμένα. Ωστόσο, εάν φυτέψετε τους δρομείς σας πολύ ρηχά, οι ρίζες θα είναι εκτεθειμένες. Με εκτεθειμένες ρίζες, το φυτό μπορεί να μην είναι σε θέση να αναπτυχθεί σωστά. Κατά τη φύτευση, προσέξτε να μην επιτρέψετε στις ρίζες να διπλωθούν ή να διπλασιαστούν.

Μια εξαιρετική πρόταση για τη φύτευση φυτών δρομέα είναι να φτιάξετε αναχώματα από χώμα και να τα τοποθετήσετε σε σειρές. Σε περιόδους έντονης βροχόπτωσης, αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι έχουν αρκετή αποστράγγιση. Σχηματίστε τη γη σε μακριές ράχες ύψους περίπου 10 εκατοστών για να το κάνετε αυτό. Με τα χέρια σας, σπρώξτε απαλά τη γη μαζί καθώς τη σωρεύετε. Η μέθοδος της ράχης δεν απαιτείται για φύτευση σε μικρότερα υπερυψωμένα κρεβάτια ή δοχεία

Ελέγξτε τη συσκευασία strawberry runner για να μάθετε πόσο πρέπει να απέχουν μεταξύ τους. Συνήθως, είναι μεταξύ 30 και 40 εκατοστών. Λάβετε υπόψη πόσο μακριά πρέπει να τοποθετηθούν οι φράουλες. Απλώστε τις ρίζες πάνω από τις κορυφογραμμές καθώς προχωράτε, ώστε οι δρομείς να μπορούν να ξεκουραστούν από πάνω τους.

Προσθέστε επιπλέον βρωμιά στην περιοχή γύρω από τις ρίζες τώρα. Εάν θέλετε να βοηθήσετε με την αποστράγγιση, κρατήστε την κορυφογραμμή σε τεμαχισμένη μορφή. Αν δείτε ότι το στέμμα του δρομέα ακουμπάει στην επιφάνεια του χώματος, έχετε κάνει σωστά τη δουλειά σας.

Θα πρέπει να ενυδατώνονται καλά σε αυτό το στάδιο. Για να βοηθήσετε την εγκατάστασή τους, χρησιμοποιήστε υγρό λίπασμα. Για την ανάπτυξη των ριζών, κάθε λίπασμα με φύκια μέσα είναι μια εξαιρετική επιλογή. Μόλις εδραιωθούν και μεγαλώσουν, μπορείτε τώρα να τα αφήσετε να ξεκουραστούν.

Συγκομιδή

Σε αντίθεση με άλλα φρούτα, οι φράουλες ωριμάζουν μόνο στο φυτό. Θα πρέπει να επιλέξετε φράουλες μόνο αφού αποκτήσουν ένα υπέροχο κόκκινο χρώμα.

Συμβουλές για την ανάπτυξη Strawberry Runners από το φύλλο, τη ρίζα και τον καρπό του φυτού

  1. Η καλοκαιρινή και η φθινοπωρινή συγκομιδή για μια οικογένεια πέντε ατόμων χρειάζονται περίπου είκοσι πέντε ή περισσότερους δρομείς για να είναι αρκετοί.
  2. Διαφορετικές ποικιλίες παράγουν σε διαφορετικούς χρόνους. Διατίθεται μεγάλη ποικιλία ημερομηνιών καρποφορίας, από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο. Φυτέψαμε τέσσερις διαφορετικούς τύπους (Adina, Low on, Red Gauntlet και Tioga) έτσι ώστε να έχουμε συνεχή συγκομιδή για οκτώ μήνες το χρόνο!
  3. Τα φύλλα των φυτών της φράουλας πρέπει να διατηρούνται στεγνά για να μην μαραίνονται. 3. Αντί να ποτίζετε το φύλλωμα, δοκιμάστε στάγδην άρδευση ή κατευθύνετε το λάστιχο στην επιφάνεια του εδάφους.
  4. Η κακή επικονίαση είναι συχνά η αιτία των φραουλών με ασυνήθιστα σχήματα ή χρώματα. Το να συνορεύεις τη φράουλα σου με ελκυστικά για τις μέλισσες ανθισμένα φυτά όπως το μποράτζο είναι μια καλή ιδέα.
  5. Ο κύκλος αναπαραγωγής της φράουλας θα συνεχιστεί με τα φυτά σας, αφού αρχικά αναπτύχθηκαν από δρομείς. Προτείνουμε την απομάκρυνση όλων των δρομέων που φαίνεται να διεγείρουν περισσότερα φρούτα και μεγαλύτερη σοδειά.
  6. Τα φυτά φράουλας φαίνεται να αποδίδουν καλύτερα μόνο για δύο έως τρία χρόνια τη φορά. Επομένως, είναι καλή ιδέα να πραγματοποιήσετε κάποια αναφύτευση σε αυτό το στάδιο. Αυτή η μέθοδος θα πρέπει να παρέχει μεγαλύτερη και πιο γευστική καλλιέργεια.
Πώς να μεγαλώσετε δρομείς φράουλας

συμπέρασμα

Πολλαπλοί δρομείς αναδύονται από την επιφάνεια του εδάφους ενός εγκατεστημένου φυτού φράουλας. Κάθε δρομέας περιλαμβάνει ένα μικρό φυτό στο τέλος που μπορεί να ριζώσει και να αναπτυχθεί για να δημιουργήσει επιπλέον φυτά.

Τα δύο πρώτα χρόνια ύπαρξης των φυτών κυριαρχούνται από την ανάπτυξη φρούτων και όχι δρομέων, που αποστραγγίζουν τους ενεργειακούς πόρους του φυτού. Τα φυτά μπορούν να πολλαπλασιαστούν από το τρίτο έτος και μετά χρησιμοποιώντας μέρος των δρομέων. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε αδύναμα ή άρρωστα στελέχη φυτών κατά τον πολλαπλασιασμό των φυτών σας! Εάν δεν σκοπεύετε να απαλλαγείτε από τα μητρικά φυτά, περιορίστε τον αριθμό των δρομέων σε πέντε ανά φυτό.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar