Πώς να φτιάξετε όξινο έδαφος για βατόμουρα

0
Πώς να φτιάξετε όξινο έδαφος για βατόμουρα

Τα βατόμουρα είναι γευστικά και θρεπτικά φρούτα και φωτίζουν τον κήπο με τον όμορφο θάμνο γεμάτο με έντονα χρωματιστά μούρα τα καλοκαίρια. Είναι εύκολο να αναπτυχθούν και πολύ παραγωγικά, αρκεί να έχουν τις κατάλληλες συνθήκες καλλιέργειας.

Αν και τα βατόμουρα δεν είναι πολύ απαιτητικά, το μόνο πράγμα που δεν θα αναπτυχθούν χωρίς είναι το όξινο χώμα. Τα βατόμουρα δεν έχουν καλή απόδοση σε αλκαλικό έδαφος. Θα πρέπει να δοκιμάσετε το pH του εδάφους και να το μειώσετε αρκετά ώστε να καλύψει τις απαιτήσεις ενός θάμνου βατόμουρου. Μην ανησυχείς. Η οξίνιση του εδάφους δεν είναι τόσο δύσκολη όσο θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί. Συνεχίστε να διαβάζετε τη δημοσίευση και θα μάθετε πώς να κάνετε όξινο χώμα για βατόμουρα.

Πώς να φτιάξετε όξινο έδαφος για βατόμουρα

Απαιτήσεις εδάφους για βατόμουρα

Ενώ τα περισσότερα φυτά προτιμούν ουδέτερο pH, δηλαδή μεταξύ 6,5 και 7,5, τα βατόμουρα έχουν μοναδικές απαιτήσεις σε pH του εδάφους. Θα αναπτυχθούν καλύτερα όταν το pH του εδάφους είναι μεταξύ 4,3 και 5,5. Αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που προτιμούν τα περισσότερα φυτά. Εάν καλλιεργείτε βατόμουρα μαζί με άλλα φυτά κήπου σας σε ουδέτερο pH εδάφους, τα βατόμουρα θα έχουν αργή ανάπτυξη, κιτρινωπά φύλλα και λίγο ή καθόλου καρπό.

Το όξινο έδαφος είναι πλούσιο σε βακτήρια που αγαπούν τα οξέα. Τα βακτήρια διασπούν τα μέταλλα του εδάφους για να απελευθερώσουν φωσφορικά άλατα, μαγνήσιο και σίδηρο. Αυτά τα σημαντικά στοιχεία είναι εύκολα διαθέσιμα στους θάμνους του βατόμουρου μέσω των ριζών, βοηθώντας τον θάμνο να ανθίσει.

Μειώστε το pH του εδάφους πριν φυτέψετε βατόμουρα και διατηρήστε το εντός του ιδανικού εύρους pH καθ ‚όλη τη διάρκεια ζωής του θάμνου του μύρτιλου για να εξασφαλίσετε υψηλή παραγωγικότητα.

Πώς να δοκιμάσετε το PH του εδάφους σας

Πριν ρυθμίσετε το pH του εδάφους, πρέπει να μάθετε τι είναι αυτή τη στιγμή. Ο μόνος τρόπος για να μάθετε το υπάρχον pH του εδάφους είναι να δοκιμάσετε το χώμα σας. Η δοκιμή του εδάφους θα σας δώσει ένα ακριβές μέτρο του pH του εδάφους και θα σας δώσει μια σωστή ιδέα για το ποσό των τροποποιήσεων που πρέπει να προσθέσετε για να φέρετε το pH στο επιθυμητό επίπεδο.

Μπορείτε να πάρετε ένα δείγμα εδάφους από την περιοχή και να το υποβάλετε σε ένα εργαστήριο εδαφικών δοκιμών, που συνήθως διατίθεται στις υπηρεσίες επέκτασης πανεπιστημίου. Θα σας δώσουν μια πλήρη αναφορά, όχι μόνο με το pH του εδάφους αλλά και με τη θρεπτική σύνθεση, την υφή και το ποσοστό οργανικής ύλης στο έδαφος του κήπου σας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε ένα κιτ δοκιμών εδάφους από ένα κέντρο κήπου. Είναι συνήθως φθηνά, εύχρηστα και σας δίνουν μια καλή ιδέα για το pH του εδάφους. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα τόσο ακριβή όσο θα λαμβάνατε από ένα εργαστήριο δοκιμών εδάφους.

Μόλις μάθετε το pH του εδάφους, δείτε αν βρίσκεται στην περιοχή 4,3 και 5,5. Αν ναι, το χώμα σας είναι τέλειο για την καλλιέργεια βατόμουρων! Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, το χώμα του κήπου σας θα έχει υψηλότερο pH, οπότε θα χρειαστεί να το μειώσετε με κατάλληλες τροποποιήσεις.

Τροποποίηση του PH του εδάφους σας για νέα φυτά βατόμουρου

Ο ιδανικός τρόπος για να μειώσετε το pH του εδάφους πριν φυτέψετε νέα φυτά βατόμουρου είναι να προσθέσετε κοκκώδες θείο. Μπορείτε να περιμένετε να μειώσετε το pH του εδάφους κατά ένα σημείο προσθέτοντας 1 λίβρα θείου σε 25 τετραγωνικά πόδια χώματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το θείο πρέπει να τροποποιηθεί στο έδαφος τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη φύτευση για να του δοθεί χρόνος να σταθεροποιήσει το pH. Στην ιδανική περίπτωση, μπορείτε να διορθώσετε το έδαφος του κήπου το φθινόπωρο και να δοκιμάσετε το pH ξανά την άνοιξη πριν φυτέψετε βατόμουρα.

Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να μειώσετε το pH του εδάφους οργανικά τροποποιώντας το με τύρφη σφάγνου. Αυτή είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή εάν δεν έχετε τροποποιήσει το έδαφος το φθινόπωρο και αναζητάτε τρόπους να καλλιεργήσετε βατόμουρα την άνοιξη. Εάν το υπάρχον pH του εδάφους είναι μεταξύ 5,5 και 7,0, προσθέτοντας 4 έως 6 ίντσες τύρφης σφάγνου στις κορυφαίες 6 έως 8 ίντσες του εδάφους θα οξινίσει το έδαφος αρκετά για να φυτέψει βατόμουρα.

Τροποποίηση του PH του εδάφους σας για υπάρχοντες θάμνους βατόμουρου

Εάν οι θάμνοι του βατόμουρου είναι αδύναμοι, έχουν κίτρινα φύλλα και δεν παράγουν όπως αναμένεται, ο λόγος είναι συχνά το pH του εδάφους. Ελέγξτε το pH του εδάφους για να μάθετε με βεβαιότητα εάν ένα υψηλότερο pH προκαλεί το πρόβλημα.

Εάν το pH είναι υψηλότερο από αυτό που θα ήθελαν τα βατόμουρα σας, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειώσετε το pH του εδάφους για τα υπάρχοντα φυτά βατόμουρου. Το ράντισμα τύρφης σφάγνου αλεσμένου καφέ γύρω από τη βάση του θάμνου είναι αποτελεσματικό στη μείωση του pH. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα βατόμουρα έχουν λεπτές ρίζες κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, αποφύγετε να σκάβετε περισσότερο από μια ίντσα σε βάθος γύρω από εγκατεστημένους θάμνους βατόμουρου.

Τα όξινα λιπάσματα, ειδικά αυτά που περιέχουν θειικό αμμώνιο ή νιτρικό αμμώνιο είναι μια καλή επιλογή για τη διατήρηση του εδάφους σε χαμηλό pH για τα βατόμουρα. Ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε το pH του εδάφους με την πάροδο του χρόνου είναι να χρησιμοποιήσετε πευκοβελόνες ως σάπια φύλλα.

Διατήρηση εδάφους PH για βατόμουρα

Εάν ζείτε σε μια περιοχή όπου το κανονικό pH του εδάφους είναι ουδέτερο ή αλκαλικό, οι τροποποιήσεις θείου που έγιναν πριν από τη φύτευση βατόμουρων δεν θα διαρκέσουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής του θάμνου. Θα χρειαστεί να δοκιμάζετε και να διατηρείτε το pH κάθε δύο μήνες περίπου για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον θάμνο του μύρτιλου. Χρησιμοποιήστε όξινα λιπάσματα, όξινα σάπια φύλλα και άλλα κόλπα που συζητήθηκαν παραπάνω για να διατηρήσετε το pH του εδάφους χαμηλό και να συνεχίσετε να καλλιεργείτε βατόμουρα στις καλύτερες συνθήκες.

συμπέρασμα

Έτσι φτιάχναμε όξινο χώμα για τα βατόμουρα. Δεν είναι δύσκολο να οξινίσετε το έδαφος και να το διατηρήσετε για την καλλιέργεια βατόμουρων. Όταν ο θάμνος ανταποδώσει τη χάρη με καλάθια γεμάτα φρέσκα, ζουμερά μούρα, θα φανεί ότι αξίζει τον κόπο.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar