Τα θρυμματισμένα φύλλα ντομάτας σκοτώνουν αφίδες;

14
Τα θρυμματισμένα φύλλα ντομάτας σκοτώνουν αφίδες;

Το μιμίδιο που απεικονίζεται παρακάτω υποδηλώνει ότι τα θρυμματισμένα φύλλα ντομάτας είναι ένας καλός τρόπος για να απαλλαγείτε από τις αφίδες. Ποιος να το ‚ξερε;

Αυτό το μιμίδιο κάνει τους γύρους και με βάση τα σχόλια, πολλοί από εσάς θα το δοκιμάσετε. Γιατί? Γιατί να μην χρησιμοποιήσετε απλά το Google και να κάνετε μια γρήγορη αναζήτηση για να βρείτε τα γεγονότα; Αυτό δεν λειτουργεί πάντα, αλλά στην περίπτωση αυτή τα γεγονότα είναι άμεσα διαθέσιμα.

Τα θρυμματισμένα φύλλα ντομάτας σκοτώνουν αφίδες;

Τα θρυμματισμένα φύλλα ντομάτας σκοτώνουν αφίδες;

Ελέγξτε την πηγή

Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνω όταν βλέπω ένα νέο μιμίδιο κηπουρικής είναι να ελέγξω την πηγή επειδή τα περισσότερα μιμίδια κηπουρικής είναι λάθος. Αυτό το μιμίδιο έχει την πηγή πάνω του, οπότε είναι εύκολο να ελεγχθεί.

Έψαξα στην ιστοσελίδα πηγής για αυτό το μιμίδιο, αλλά δεν μπορούσα να το βρω – δεν είδα κανένα μιμίδιο, αλλά έχουν άρθρα κηπουρική. Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που προτείνουν:

Έχω απομυθοποιήσει πολλές από τις συμβουλές τους σε αυτή την ιστοσελίδα. Αυτό δεν είναι καλό σημάδι.. Αυτός ο ιστότοπος θα δημοσιεύσει σαφώς κάθε είδους ανοησία για να σας κάνει να κάνετε κλικ στις διαφημίσεις του. Αλλά, ίσως η τοματίνη είναι ένα πράγμα που έχουν δίκιο και λειτουργεί στις αφίδες;

Τι είναι η Τοματίνη;

Η Βικιπαίδεια λέει, „τοματίνη (μερικές φορές ονομάζεται τοματίνη ή γλυκοπερσικίνη) είναι γλυκοαλκαλοειδές, που βρίσκονται στους μίσχους και τα φύλλα των φυτών τομάτας και στα φρούτα σε πολύ χαμηλότερες συγκεντρώσεις. Έχει μυκητιωτικές, αντιμικροβιακές και εντομοκτόνες ιδιότητες».

Βιβλίο μύθοι κήπων από robert Pavlis

Αυτό ακούγεται ελπιδοφόρο, είναι ένα εντομοκτόνο.

Τα φυτά κάνουν χιλιάδες φυσικά εντομοκτόνα – έτσι αποτρέπουν την κατανάλωση από σφάλματα. Στην πραγματικότητα, το 99,9% των εντομοκτόνων που καταναλώνετε από φρούτα και λαχανικά είναι φυσικά.

Πόση τοματίνη έχουν οι ντομάτες;

Μια απλή αναζήτηση Google θα σας πει αυτό. Οι ντομάτες έχουν υψηλή ποσότητα τοματίνης στο 0,04%, που είναι 400 ppm.

Γιατί είναι σημαντικός αυτός ο αριθμός; Η δόση οποιουδήποτε δηλητηρίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποσότητα. Ακριβώς επειδή οι ντομάτες περιέχουν ένα εντομοκτόνο δεν σημαίνει ότι υπάρχει σε μια δόση που είναι αρκετά υψηλή για να κάνει οποιαδήποτε βλάβη όταν γίνεται σε ένα σπρέι.

Βιβλίο επιστήμης εδάφους για κηπουρούς από τον Robert Pavlis

Πόση τοματίνη υπάρχει στο σπρέι;

Το μείγμα αποτελείται από 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα φύλλα και ένα λίτρο νερό (4 φλιτζάνια). Δύο φλιτζάνια ψιλοκομμένα φύλλα περιέχουν πιθανώς πολύ αέρα, αλλά ας είμαστε γενναιόδωροι και ας υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει αέρας. Στην περίπτωση αυτή, το μείγμα έχει ως αποτέλεσμα αραίωση 1/3 (2 φλιτζάνια προστίθενται σε συνολικά 6 φλιτζάνια).

Δεδομένου ότι οι ντομάτες περιέχουν 400 ppm, αυτό το μείγμα έχει μέγιστη συγκέντρωση τοματίνης 130 ppm.

Αλλά…. ένα λεπτό μόνο. Πώς ξέρεις ότι όλη η τοματίνη εξήχθη από τα φύλλα; Όχι, δεν θα το κάνεις. Αφήνοντας τα φύλλα να κάθονται όλη τη νύχτα είναι ένας πολύ φτωχός τρόπος για να εξαγάγετε οποιαδήποτε χημική ουσία.

Πώς διαλυτή είναι η τοματίνη στο νερό; Δεν είναι.!!!

Με βάση την προτεινόμενη μέθοδο εκχύλισης, δεν θα υπάρχει σχεδόν καμία τοματίνη στο σπρέι.

Τι λέει η επιστήμη;

Είναι απίθανο κάποιος επιστήμονας να έχει μετρήσει την επίδραση των θρυμματισμένων φύλλων τομάτας στις αφίδες, στην οποία περίπτωση δεν θα υπήρχε επιστημονική απόδειξη για τον ισχυρισμό στο μιμίδιο. Δεδομένου ότι γνωρίζουμε ότι η τοματίνη είναι ένα εντομοκτόνο, η καθαρή ένωση πρέπει να έχει δοκιμαστεί και όπως αποδεικνύεται ήταν.

Βιβλίο

Η σίτιση από το αφίδα πατάτας δεν επηρεάστηκε στα 500 ppm και η θνησιμότητα επηρεάστηκε ελάχιστα.

Μια άλλη μελέτη εξέτασε αφίδες σε φυτά μπάμιες και βρήκε τους ακόλουθους αριθμούς (# αφίδες/3 φύλλα):

  • Έλεγχος – 13
  • Νεμ (3%) – 6,5
  • Εκχύλισμα σκόρδου – 5,2
  • Τοματίνη (1.000 ppm) – 9,4

Στα 1.000 ppm η τοματίνη μείωσε τον αριθμό των αφιδών κατά 28%, αλλά δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό όσο το σκόρδο ή το Neem. Μπορείτε να περιμένετε ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ χαμηλότερο στις 130 ppm.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι τα είδη αφίδας μπορούν να μια διαφορά, κάτι που οι κηπουροί τείνουν να αγνοούν. Υποθέτουν ότι μια μέθοδος ελέγχου παρασίτων για αφίδες λειτουργεί σε όλα τα είδη.

Οι αφίδες επιτίθενται στις ντομάτες;

Από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, „Στις αρχές της άνοιξης, φτερωτές αφίδες μεταναστεύουν σε χωράφια τομάτας από άγριους ξενιστές και αρχίζουν να δημιουργούν αποικίες στα φυτά. Δύο είδη αφιδών είναι κοινά στις ντομάτες, την πατάτα και τις πράσινες αφίδες ροδάκινου.“

Εάν τα ζωντανά φυτά ντομάτας δεν μπορούν να ελέγξουν τις αφίδες, είναι απίθανο ότι ο πολτός, τα αραιωμένα φύλλα θα κάνουν τη δουλειά.

Αφίδες στις ντομάτες, πηγή: Επέκταση του Ιλινόις

Αφίδες στις ντομάτες, πηγή: Επέκταση του Ιλινόις

Τα θρυμματισμένα φύλλα ντομάτας σκοτώνουν αφίδες;

Η δοκιμή της τοματίνης για τον έλεγχο των αφιδών υποδηλώνει ότι στις αραιωμένες αναλογίες στο μιμίδιο, δεν θα ελέγχει τις αφίδες. Μπορεί να ελέγχει ορισμένα είδη, αλλά αν δεν υπάρχει επιστήμη που να υποστηρίζει αυτή την άποψη, πρέπει να συμπεράνουμε ότι είναι απίθανο να λειτουργήσει.

Δεδομένης της μεθόδου εκχύλισης αργού που χρησιμοποιείται και του γεγονότος ότι η τοματίνη δεν είναι διαλυτή στο νερό, μπορούμε να περιμένουμε ελάχιστη έως καθόλου τοματίνη στο συνιστώμενο σπρέι.

Ακόμη και το NEEM και το σπρέι σκόρδου λειτουργούν καλύτερα.

Αυτός ο μύθος καταρρίφθηκε!

Ομάδα Facebook θεμελιωδών αρχών κήπων

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar