Τι είναι ο φλώρας; – Κάρολ Τζ.

9
Τι είναι ο φλώρας; – Κάρολ Τζ.

Πρόσφατα άρχισα να διαβάζω. Μερικοί αρχαίοι κύριοι: Όντας μια εξέταση ορισμένων ανθρώπων, φυτών και κήπων από Tyler Whittle (1966, Εκδοτική Co. Τάπλινγκερ, Α.Ε.)

Οι καλές μέρες της γραφής στον κήπο. Δεν λέω ότι τα βιβλία κηπουρών αυτές τις μέρες είναι βαρετά. Απλά λέω ότι διαβάζοντας βιβλία από 50 -ω περίμενε- πριν από 56 χρόνια, εισάγει ένα σε ένα στυλ γραφής που δεν βλέπουμε συχνά αυτές τις μέρες.

Θα μπορούσα να παραθέσω και να παραθέσω και να παραθέσω αποσπάσματα από αυτό το βιβλίο, αλλά αντ ‚αυτού θα ακονίσω τη λέξη „floracrat“ της οποίας γράφει, „Σε ένα βασανισμένο απόγευμα είδα πέντε είδη ορειβατών σόμπας τα οποία, αν υπάρχει μια τέτοια λέξη (και πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν) άξιζαν να ονομάζονται floracrats.“

Οι Φλορακράτες. Τι υπέροχη λέξη! Αλλά είναι μια λέξη που δεν φαίνεται να έχει ορισμό ή ακόμα και ευρεία χρήση. Πρέπει να το διορθώσουμε αυτό!

Πρώτον, έκανα μια διαδικτυακή αναζήτηση για τη λέξη, και το διαδίκτυο σκέφτηκε ένα βιβλίο με αυτή τη λέξη για τον τίτλο του, αλλά ο συγγραφέας χρησιμοποιεί τη λέξη για να μιλήσει για ορισμένους γραφειοκράτες και βοτανολόγους, όχι για λουλούδια. Δεδομένου ότι αυτό το βιβλίο γράφτηκε πριν από μερικά χρόνια, θα αφήσουμε τον ορισμό αυτού του συγγραφέα να είναι ο δεύτερος ορισμός της λέξης.

Στον πρώτο ορισμό!

Η πρόταση πριν από αυτή που ανέφερα παραπάνω μας δίνει το πρώτο μας στοιχείο για τον ορισμό του „floracrat“. „Στα εύκρατα σπίτια των βοτανικών κήπων, ένιωσα ακριβώς σαν raffles σχετικά με τα κοσμήματα του στέμματος, ή Billy Bunter έξω από ένα κλειδωμένο ντουλάπι.“

Ο Γουίτλ, ο οποίος είναι Βρετανός, με πήγε σε μια μικρή τρύπα κουνελιού για να ψάξω πληροφορίες για τον Ραφλς και τον Μπίλι Μπάντερ. Αυτό που έχουν κοινό είναι ότι δεν μπορούσαν να φτάσουν σε αυτό που ήθελαν. Ό,τι κι αν ήταν, ήταν ανέφικτο.

Ανέφικτος! Τώρα μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι floracrats είναι ανέφικτοι για εμάς τους απλούς θνητούς κηπουρούς, που μπορεί να φαίνονται αλλά δεν μπορούν να αγγίξουν. Είναι μακριά μας, ίσως λόγω του κλίματος που καλλιεργούμε, ή ίσως του κόστους, ή ποιος ξέρει γιατί; Οι floracrats είναι μόνο για κάποιο λόγο όχι κάτι που είναι πιθανό να αναπτυχθούμε με επιτυχία στους δικούς μας κήπους.

Περαιτέρω, διάβασα, „Εξωτικά όπως αυτά έχουν μια κρεατώδη ποιότητα ομορφιάς. Είναι κομψά και ευαίσθητα, αλλά πολύ βολικά για να είναι «όμορφα» με τη συνηθισμένη έννοια.»

Στη συνέχεια απαριθμεί μερικούς από αυτούς τους ορειβάτες σόμπας, που είναι ο λόγος του για έντονα, αχαλίνωτα αναρριχητικά φυτά.

Υπάρχει το Αμπέλι του Ματιού του Καβουριού (δεν το έχω ξανακούσει), Αντιγόνη (επίσης νέο για μένα και όχι αρκετά ανθεκτικό για τον κήπο μου), Beaumont (επίσης νέο για μένα και δεν μπορώ να το βρω σε μια γρήγορη αναζήτηση), τρομπέτες μεσογειακών αγγέλων (Μπιγκνόνια τουίντια) (Είμαι εξοικειωμένος με Μπιγκονία) και τρεις ποικιλίες λουλουδιών πάθους (οι οποίες υποθέτουμε ότι είναι Πασιφλόρα σπ., μερικά από τα οποία μπορώ να μεγαλώσω.)

Τι κοινό έχουν όλα αυτά τα λουλούδια;

Εκτός από το ότι είναι υπέροχα λουλούδια στα αμπέλια, δεν φαίνεται να έχουν πάρα πολλά κοινά εκτός από το Whittle που τα θεωρούσε κομψά και ευαίσθητα, με μια κρεατώδη ποιότητα ομορφιάς. Και πιθανότατα θα τα περιγράφαμε με μια πιο ενθουσιώδη λέξη από το „όμορφη“.

Έτσι, πίσω στον ορισμό μας για το floracrat, εδώ είναι η καλύτερη ευκαιρία μου σε αυτό, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία Whittle μας άφησε σε αυτή την αναφορά σε αυτό το βιβλίο.

φλουοκράτης

φλωρές

ουσιαστικό

  1. Ένα ανθισμένο φυτό που είναι ανέφικτο για έναν κηπουρό λόγω του κλίματος ή άλλων περιορισμών του κήπου ή των συνθηκών ζωής τους.
  2. Ένα ανθισμένο φυτό που έχει εξωτική εμφάνιση που θα περιέγραφε κανείς ως κομψό και λεπτό, ακόμη και κρεατώδες, σίγουρα πολύ περισσότερο από όμορφο.
  3. Ένα έντονο ανθισμένο αμπέλι αξιοσημείωτης ομορφιάς.

flor-a′·crat′ic, λουλουδάτος-α’·crat′i·cal adj. λουλουδάτος-α′·crat′i·cal·ly adv.

Ναι, βλέπω ότι είναι τρεις ορισμοί, αλλά μια τέτοια λέξη χρειάζεται όλους αυτούς τους ορισμούς.

Μερικές δειγματοληπτικές προτάσεις…

Πήγε στο τοπικό ωδείο για να δει όλους τους φλωροκράτες να ανθίζουν αφειδώς σε μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα.

Το προσωπικό στο τοπικό κέντρο κήπου συμβουλεύει τους νέους κηπουρούς να αποφεύγουν τους floracrats μέχρι να έχουν περισσότερη εμπειρία στη φροντίδα των φυτών.

Τι είναι ένας φλώρας που θα ήθελες να μεγαλώσεις (να γνωρίσεις) κάποια μέρα;

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar