Το χαλίκι σε γλάστρες και δοχεία αυξάνει την αποστράγγιση;

13
Το χαλίκι σε γλάστρες και δοχεία αυξάνει την αποστράγγιση;

Οι ρίζες των φυτών δεν τα πάνε καλά καθισμένοι σε υγρό έδαφος, οπότε η αποστράγγιση είναι το κλειδί για υγιή φυτά. Πολλά βιβλία και ιστοσελίδες συνιστούν την προσθήκη λίθων, βότσαλων ή chards κατσαρόλας στο κάτω μέρος των δοχείων για την αύξηση της αποστράγγισης. Αυτό είναι τόσο πολύ κοινή λογική που πολλοί κηπουροί το πιστεύουν.

Είναι μύθος. Η προσθήκη λίθων ή άλλου ογκώδους υλικού στο κάτω μέρος μιας κατσαρόλας ΔΕΝ αυξάνει την αποστράγγιση. Οι επιστήμονες το γνωρίζουν αυτό εδώ και 100 χρόνια ή περισσότερο.

Σε αυτή την ανάρτηση θα εξηγήσω γιατί αυτό δεν λειτουργεί, θα συζητήσω μερικούς άλλους κοινούς μύθους που σχετίζονται με την αποστράγγιση και θα σας δείξω πώς να αυξήσετε την αποστράγγιση με τρόπους που λειτουργούν.

Το χαλίκι σε γλάστρες και δοχεία αυξάνει την αποστράγγιση;

Το χαλίκι σε γλάστρες και δοχεία αυξάνει την αποστράγγιση; πηγή: Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ντακότα

Τι συμβαίνει όταν ένα δοχείο εδάφους ποτίζεται;

Πριν συζητήσουμε την επίδραση της προσθήκης λίθων, ας καταλάβουμε τι συμβαίνει όταν ποτίζεται μια κατσαρόλα με χώμα (ή μείγμα χωρίς χώμα). Το νερό προστίθεται στην κορυφή του εδάφους και μερικά τρέχουν έξω από το κάτω μέρος της κατσαρόλας. Το δοχείο φαίνεται να έχει καλή αποστράγγιση, αλλά αυτό είναι μύθος.

Όταν προστίθεται μια μικρή ποσότητα νερού στην κατσαρόλα, μια μεμβράνη νερού καλύπτει το εξωτερικό των σωματιδίων του εδάφους. Δεν έχει προστεθεί αρκετό νερό είτε για να καθίσετε στο κάτω μέρος της κατσαρόλας, είτε για να τρέξετε έξω από την κατσαρόλα.

Όταν προστίθεται περισσότερο νερό, εξακολουθεί να μην εξαντλείται από τον πυθμένα, αλλά αρχίζει να συσσωρεύεται στο κάτω μέρος της κατσαρόλας. Το έδαφος στο κάτω μέρος της κατσαρόλας κορεστεί. όλοι οι χώροι αέρα γεμίζουν με νερό.

Βιβλίο μύθοι κήπων από robert Pavlis

Εάν προστεθεί ακόμη περισσότερο νερό, το έδαφος φτάνει σε ένα σημείο όπου είναι πλήρως κορεσμένο και δεν μπορεί να κρατήσει άλλο. Τώρα η περίσσεια τελειώνει από κάτω.

Τι γίνεται με αυτό το κορεσμένο στρώμα εδάφους; Το νερό εξαντλεί το νερό από αυτό; Όχι. Το κάτω στρώμα του εδάφους παραμένει κορεσμένο. Όταν προστίθεται αρκετό νερό στην κατσαρόλα, υπάρχει πάντα μια κορεσμένη ζώνη στο κάτω μέρος της κατσαρόλας. Αυτό είναι ένα βασικό σημείο που δεν γίνεται κατανοητό από τους περισσότερους κηπουρούς.

Σκαρφαλωμένος υδρόσαλος σε μία μόνο κατσαρόλα, πηγή:

Η κορεσμένη ζώνη (σκαρφαλωμένο τραπέζι νερού) σε μια κατσαρόλα χωρίς πέτρες, πηγή: Βαθιά πράσινη περμακουλτούρα

Η επιστήμη πίσω από τη ζώνη κορεσμού

Υπάρχουν δύο δυνάμεις που δρουν στο νερό στο έδαφος. Η βαρύτητα το τραβάει προς τα κάτω – αυτό φαίνεται προφανές.

Η δεύτερη δύναμη είναι η τριχοειδής δράση, και αυτή η δύναμη τραβάει το νερό πίσω στο έδαφος. Εάν έχετε ποτίσει ποτέ μια κατσαρόλα τοποθετώντας την σε ένα δίσκο με νερό, έχετε δει τριχοειδή δράση. Παρόλο που η βαρύτητα κρατάει το νερό στο δίσκο, το νερό εξακολουθεί να κινείται προς τα πάνω στο έδαφος.

Βιβλίο επιστήμης εδάφους για κηπουρούς από τον Robert Pavlis

Η τριχοειδής δράση δεν είναι πολύ ισχυρή και έτσι το νερό μετακινεί μόνο μια σταθερή ποσότητα ανάλογα με τον τύπο του εδάφους. Ένα μικρότερο μέγεθος πόρων αυξάνει τη τριχοειδή δράση. Τα φορτισμένα σωματίδια, όπως ο άργιλος και το κομπόστ, έχουν ισχυρότερη τριχοειδική δράση από τα μη φορτισμένα (άμμος και λάσπη).

Πίσω στη ζώνη κορεσμού.

Αρχικά το νερό καλύπτει το εξωτερικό των σωματιδίων με μια μεμβράνη νερού. Καθώς η ποσότητα του νερού αυξάνεται, η βαρύτητα έχει περισσότερο αποτέλεσμα και αρχίζει να τραβάει νερό στο κάτω μέρος της κατσαρόλας. Ταυτόχρονα, η τριχοειδής δράση το τραβάει προς τα πάνω, εμποδίζοντάς το να τρέξει έξω από το κάτω μέρος της κατσαρόλας. Το αποτέλεσμα είναι μια κορεσμένη ζώνη στο κάτω μέρος της κατσαρόλας. Σε αυτή τη ζώνη, όλοι οι πόροι γεμίζουν με νερό – γι ‚αυτό ονομάζεται κορεσμένο. Δεν υπάρχει αέρας, κάτι που είναι κακό για τις ρίζες των φυτών.

Καθώς προστίθεται ακόμη περισσότερο νερό, οι τριχοειδικές δυνάμεις δεν μπορούν να ξεπεράσουν τη βαρύτητα και η περίσσεια νερού τρέχει έξω από το κάτω μέρος της κατσαρόλας. Σε κάποιο σημείο οι δύο δυνάμεις βρίσκονται και πάλι σε ισορροπία. δεν τελειώνει άλλο νερό και η ζώνη κορεσμού παραμένει.

Βιβλίο

Υπάρχουν μερικά βασικά σημεία που πρέπει να καταλάβουμε.

  • Το ύψος της ζώνης κορεσμού εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του εδάφους.
  • Η ζώνη κορεσμού υπάρχει στο κάτω μέρος όλων των δοχείων, υπό την προϋπόθεση ότι έχει προστεθεί αρκετό νερό.
  • Το μέγεθος του δοχείου (πλάτος ή ύψος) δεν επηρεάζει το ύψος της ζώνης κορεσμού.

Μια εξήγηση λιγότερης επάρκειας

Εδώ είναι ένας άλλος τρόπος για να σκεφτείτε αυτό το ζήτημα. Το νερό δεν κινείται εύκολα μεταξύ στρωμάτων που έχουν διαφορετικά μεγέθη σωματιδίων. Αυτό παρουσιάστηκε πριν από πολλά χρόνια σε ένα απλό πείραμα. Ένα δοχείο είχε χαμηλότερο επίπεδο άμμου (μεγάλα σωματίδια) και ένα ανώτερο επίπεδο λάσπης (μικρότερα σωματίδια) Νερό στάζει στην κορυφή. Μπορείτε να δείτε στην εικόνα ότι το νερό (οι μαύρες περιοχές) κινήθηκε προς τα κάτω από τη βαρύτητα μέχρι να φτάσει στο στρώμα άμμου (α). Σε εκείνο το σημείο, το νερό άρχισε να κινείται πλάγια αντί να κινείται προς τα κάτω (β). Καθώς προστέθηκε περισσότερο νερό, ο αργαλειός έγινε κορεσμένος και οι τριχοειδικές δυνάμεις δεν μπορούσαν πλέον να ξεπεράσουν τη βαρύτητα και άρχισε να κινείται στην άμμο (γ).

Νερό που κινείται μεταξύ λάσπης και άμμου, που δείχνει τη ζώνη κορεσμού

Νερό που κινείται μεταξύ λάσπης και άμμου, που δείχνει τη ζώνη κορεσμού

Η κίνηση του νερού σε αυτό το πείραμα δεν διαφέρει από το νερό που κινείται σε μια κατσαρόλα με χώμα. Η λάσπη είναι το χώμα, και οι βράχοι είναι η άμμος. Το νερό δεν μετακινείίζεται εύκολα από το έδαφος στο στρώμα βράχου (εικόνα β). Το μέγεθος των σωματιδίων είναι μία από τις παραμέτρους που υπάρχουν εδώ.

Τι συμβαίνει όταν προσθέτετε πέτρες στο κάτω μέρος ενός δοχείου;

Πολλές πηγές ισχυρίζονται ότι η προσθήκη λίθων στο κάτω μέρος ενός δοχείου αυξάνει την αποστράγγιση. Για να γίνει αυτό, οι πέτρες θα πρέπει να ξεπεράσουν τη βαρύτητα και τις τριχοειδικές δυνάμεις.

Οι πέτρες δεν αλλάζουν τη βαρύτητα!

Οι πέτρες δεν θα αλλάξουν τα χαρακτηριστικά των πόρων στο έδαφος και έτσι δεν θα αλλάξουν τη τριχοειδή δράση του εδάφους.

Μόλις καταλάβετε πώς το νερό κινείται μέσα από το έδαφος και την επίδραση αυτών των δύο δυνάμεων, βλέπετε γρήγορα ότι οι βράχοι στο κάτω μέρος της κατσαρόλας δεν μπορούν να μειώσουν τη ζώνη κορεσμού, ώστε να μην αυξήσουν την αποστράγγιση.

Η κατανόηση αυτού του θέματος οδήγησε σε έναν νέο μύθο. Η προσθήκη λίθων σε μια κατσαρόλα „μειώνει την αποστράγγιση“ με αποτέλεσμα μια ζώνη κορεσμού. Αυτό δεν είναι σωστό. Όπως αναφέρθηκε ήδη, η ζώνη κορεσμού υπάρχει με και χωρίς τις πέτρες, και στην πραγματικότητα το ύψος αυτής της ζώνης είναι το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις. Οι πέτρες δεν μειώνουν την αποστράγγιση. Δεν δημιουργούν τη ζώνη κορεσμού.

Σκαρφαλωμένος υδρόδρομος, με και χωρίς πέτρες, πηγή: Βαθιά πράσινη περμακουλτούρα

Σκαρφαλωμένο τραπέζι νερού, με και χωρίς πέτρες, πηγή: Βαθιά πράσινη περμακουλτούρα

Τι είναι ο σκαρφαλωμένος υδάτινος πίνακας;

Πολλές πηγές κηπουρικής που κατανοούν αυτό το ζήτημα χρησιμοποιούν τον όρο „σκαρφαλωμένο τραπέζι νερού“, καθώς „οι πέτρες που προστίθενται στις γλάστρες προκαλούν έναν σκαρφαλωμένο υδρό τραπέζι“.

Ο όρος „σκαρφαλωμένος υδρόψυχος“ χρησιμοποιείται αντί του όρου „ζώνη κορεσμού“.

Έχω ήδη συζητήσει το πρώτο θέμα με αυτό – οι πέτρες δεν προκαλούν έναν σκαρφαλωμένο υδρόψυχο ή μια ζώνη κορεσμού.

Ομάδα Facebook θεμελιωδών αρχών κήπων

Το δεύτερο ζήτημα είναι η χρήση του όρου. Στη γεωλογία, ένας σκαρφαλωμένος υδάτινος πίνακας είναι μια περιοχή στο έδαφος ήταν το νερό που συλλέγεται πάνω από ένα στερεό σχηματισμό, όπως ο σκληρός άργιλος, ή ο βράχος. Αυτό δεν συμβαίνει ακριβώς σε μια κατσαρόλα και έτσι ο όρος χρησιμοποιείται λανθασμένα όταν οι κηπουροί το χρησιμοποιούν για να μιλήσουν για το υγρό στρώμα σε γλάστρες.

Ωστόσο, ο όρος είναι τώρα καλά εδραιωμένος στα γραπτά κηπουρικής και κηπουρικής και θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι ο πυθμένας της κατσαρόλας είναι ένας „στερεός σχηματισμός“ που παγιδεύει το νερό. Για τους λόγους αυτούς, πιστεύω ότι η χρήση του είναι αποδεκτή.

Είναι πρόβλημα ένας σκαρφαλωμένος υδάτινος πίνακας;

Αφού είπαν στους αναγνώστες να μην χρησιμοποιούν βότσαλα επειδή προκαλεί ένα σκαρφαλωμένο τραπέζι νερού, οι συγγραφείς πηγαίνουν για να τους προειδοποιήσουν για τους κινδύνους της υγρής ζώνης, αλλά αυτό είναι πραγματικά ένα πρόβλημα;

Αυτό εξαρτάται……

Εάν ποτιάτε προσθέτοντας μικρές ποσότητες νερού, δεν δημιουργείτε ποτέ υγρή ζώνη, ακόμη και πάνω από πέτρες, οπότε δεν είναι πρόβλημα.

Εάν οι ρίζες γεμίσουν την κατσαρόλα και χρησιμοποιήσουν γρήγορα την περίσσεια νερού, δεν είναι επίσης πρόβλημα. Ούτε τα φυτά που τους αρέσουν οι υγρές ριζική ζώνη. Τα φυτά με μικρά ριζωμένα συστήματα που παραμένουν πάνω από τον σκαρφαλωμένο υδρόψυχο, όπως στα μεγάλα δοχεία, επίσης δεν έχουν πρόβλημα. Τα φυτά σε μικρές γλάστρες που στεγνώνουν γρήγορα αναπτύσσονται μια χαρά ακόμη και με ένα στρώμα λίθων.

Θυμηθείτε ότι όλες οι γλάστρες, ακόμη και αυτές χωρίς πέτρες, έχουν σκαρφαλωμένο τραπέζι νερού και ότι δεν έχουν όλα τα φυτά σε γλάστρες σάπιες ρίζες! Εάν έχετε αγοράσει ποτέ ένα φυτό που συνδέεται με τη ρίζα, μπορείτε εύκολα να δείτε ότι δεν βλάφτηκε από τον σκαρφαλωμένο υδρόγειο.

Μπορείτε να δείτε καθαρά ότι ένας ισχυρισμός όπως „η προσθήκη λίθων στο κάτω μέρος μιας κατσαρόλας θα σαπίσει τις ρίζες σας“ είναι ένας μύθος ή τουλάχιστον μια υπερβολή. Δεν υπονοώ ότι πρόκειται για καλή πρακτική, αλλά δεν οδηγεί πάντα σε σάπιες ρίζες.

Δηλώσεις όπως, „Η τοποθέτηση χαλικιού στο κάτω μέρος του δοχείου μπορεί να αποτρέψει την ελεύθερη ροή νερού μέσω του μέσου γλάστρας και έξω από τις οπές αποστράγγισης.“ είναι επίσης λανθασμένες. Το χαλίκι δεν αλλάζει τη ροή του νερού στο έδαφος.

Γιατί ο Στόουνς έχει πρόβλημα;

Δεδομένου ότι ακόμη και οι γλάστρες χωρίς πέτρες έχουν σκαρφαλωμένο τραπέζι νερού, το πρόβλημα δεν είναι η ύπαρξη υγρής ζώνης. Το πρόβλημα είναι διπλό.

  • Οι πέτρες μειώνουν την ποσότητα του εδάφους στην κατσαρόλα.
  • Οι πέτρες ανεβάζουν τον σκαρφαλωμένο υδρόψυχο ψηλότερα στην κατσαρόλα (δείτε την παραπάνω εικόνα).

Ως εκ τούτου, οι ρίζες έχουν λιγότερο έδαφος για να αναπτυχθούν και είναι πιο κοντά στην υγρή ζώνη. Η ποσότητα του ακόρεστου εδάφους μειώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερος συνολικός αέρας στο έδαφος και ο αέρας είναι κρίσιμος για τη σωστή ανάπτυξη των ριζών. Η προσθήκη λίθων έχει το ίδιο αποτέλεσμα με τη χρήση μικρότερων δοχείων.

Πώς αυξάνετε την αποστράγγιση;

Η αποστράγγιση στο έδαφος είναι συνάρτηση του μεγέθους των πόρων (που καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος των σωματιδίων) και των χαρακτηριστικών φόρτισης των σωματιδίων. Εάν αυξήσετε το μέγεθος των πόρων ή μειώσετε τη φόρτιση, η αποστράγγιση αυξάνεται.

Ορισμένα μέσα γλάστρας δεν έχουν σχεδόν κανένα σκαρφαλωμένο τραπέζι νερού. Για παράδειγμα, οι ορχιδέες γλιστρούν σε μεγάλα κομμάτια φλοιού ή φλοιού καρύδας. Το μέγεθος των πόρων αυτών είναι τόσο μεγάλο, που η τριχοειδής δράση είναι σχεδόν μηδενική, οπότε η βαρύτητα τραβά όλο το νερό έξω από το κάτω μέρος της κατσαρόλας.

Το έδαφος του κάκτου περιέχει πολλή άμμο και πέτρες, οι οποίες δημιουργούν μεγάλους χώρους πόρων στο έδαφος με αποτέλεσμα έναν πολύ μικρό σκαρφαλωμένο υδρόψυχο.

Μπορείτε να αυξήσετε την αποστράγγιση οποιουδήποτε εδάφους αυξάνοντας το μέγεθος των πόρων. Η προσθήκη άμμου στο περισσότερο έδαφος γλάστρας θα το επιτύχει αυτό. Το κλειδί είναι να το αναμίξετε με το έδαφος, όχι να το τοποθετήσετε στο κάτω μέρος της κατσαρόλας.

Ο περλίτης και ο βερμικουλίτης θα εργαστούν επίσης για την αύξηση της αποστράγγισης.

Ομάδα Facebook θεμελιωδών αρχών κήπων

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar