Φύτευση δέντρων – Είναι οι τετράγωνες τρύπες καλύτερες από τις στρογγυλές τρύπες;

5
Φύτευση δέντρων – Είναι οι τετράγωνες τρύπες καλύτερες από τις στρογγυλές τρύπες;

Έχουν υπάρξει αρκετά άρθρα τα τελευταία χρόνια που συνιστούν φύτευση δέντρων σε τετράγωνες τρύπες αντί για στρογγυλές τρύπες. Υποστηρίζεται ότι οι τετράγωνες τρύπες θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη των ριζών στο εγγενές έδαφός σας έξω από την τρύπα φύτευσης, η οποία είναι καλή για την σωστή ανάπτυξη των δέντρων.

Δουλεύει αυτό; Να αρχίσουμε όλοι να κάνουμε τετράγωνες τρύπες για να φυτέψουμε δέντρα;

Φύτευση δέντρων - Είναι οι τετράγωνες τρύπες καλύτερες από τις στρογγυλές τρύπες;

Φύτευση δέντρων – είναι οι τετραγωνικές τρύπες καλύτερες από τις στρογγυλές τρύπες;, πηγή: Επιστροφή στο τώρα

Το πρόβλημα: Ρίζες

Ρίζα δεσμευμένη πολυετής

Ρίζα δεσμευμένη πολυετής, πηγή: Κιθ Γουίλιαμσον

Πιθανότατα έχετε δει το πρόβλημα είτε με τα αγορασθέν δέντρα είτε με τα πολυετή. Το φυτό έχει μείνει πάρα πολύ καιρό στην κατσαρόλα και οι ρίζες έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν μέσα στο δοχείο σχηματίζοντας αυτό που είναι γνωστό ως κατάσταση που συνδέεται με τη ρίζα ή τις ρίζες. Αυτή η ανάπτυξη των ριζών μπορεί να οδηγήσει στον στραγγαλισμό των ριζών τα μελλοντικά χρόνια και στο θάνατο του φυτού. Αυτό είναι ένα πιο σοβαρό πρόβλημα με τα δέντρα και τους θάμνους, καθώς οι ρίζες τους παραμένουν ξυλώδεις και αναπτύσσονται σε πάχος κάθε χρόνο, αλλά παρεμποδίζει επίσης την ανάπτυξη πολυετών φυτών.

Υπό την προϋπόθεση ότι οι ρίζες που περιβάλλονται διορθώνονται κατά το χρόνο φύτευσης, οι νέες ρίζες θα αναπτυχθούν από το κέντρο του δέντρου, προς την άκρη της τρύπας φύτευσης. Τι θα γίνει τότε;

Η θεωρία πάει κάπως έτσι. Δεδομένου ότι η τρύπα είναι στρογγυλή, ακριβώς όπως μια κατσαρόλα και το έδαφος έξω από την τρύπα δεν έχει διαταραχθεί, οι ρίζες των δέντρων συμπεριφέρονται σαν να βρίσκονται ακόμα σε μια κατσαρόλα. Αρχίζουν να κυκλοφορούν γύρω από την τρύπα, δημιουργώντας τελικά μια μεγάλη μάζα από ρίζες.

Η λύση: Μια τετραγωνική τρύπα

Όταν οι ρίζες φτάνουν στην άκρη μιας τετράγωνης τρύπας, ακολουθούν κατά μήκος της ευθείας άκρης, φτάνοντας τελικά σε μια γωνία. Οι ρίζες δεν είναι πολύ καλές στο να στρίβουν μια σωστή γωνία, έτσι τείνουν να αναπτύσσονται πέρα από την άκρη της τρύπας, στο εγγενές έδαφος. Οι γωνίες αποτρέπουν το πρόβλημα της ρίζας.

Ελαττωματική λογική με τετράγωνες τρύπες

Είναι σωστή η λογική των τετραγώνων οπών;

Το έδαφος δεν είναι πλαστικό

Όταν οι ρίζες φτάνουν στο πλαστικό δοχείο συναντούν μια επιφάνεια που είναι τόσο λεία όσο και σκληρή. Δεν μπορούν να μεγαλώσουν μέσα από αυτό. Μπορούν μόνο να στρίψουν αριστερά, δεξιά, πάνω ή κάτω.

Βιβλίο μύθοι κήπων από robert Pavlis

Η άκρη μιας στρογγυλής τρύπας δεν είναι σκληρό πλαστικό. Ακόμα κι αν το ανέγγιχτο έδαφος είναι σκληρό, εξακολουθεί να έχει κάποιο πορώδες που επιτρέπει στις ρίζες να αναπτυχθούν σε αυτό. Ακόμα κι αν δεν μπορούν να πάνε ευθεία, θα γυρίσουν και θα ψάξουν για ένα διαφορετικό άνοιγμα στο εγγενές έδαφος.

Η τρύπα δεν είναι στρογγυλή

Οι άνθρωποι έχουν μακρο μάτια – βλέπουν μόνο τη μεγάλη εικόνα και για εμάς η τρύπα κοιτάζει γύρω. Αλλά φαντάσου να είσαι ριζική συμβουλή. Είσαι πολύ μικρός και η άκρη της τρύπας μοιάζει με έναν τεράστιο επίπεδο τοίχο. Λόγω του μεγέθους σας, δεν μπορείτε να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ ενός καμπύλου τοίχου και ενός επίπεδου τοίχου. Αυτό μοιάζει πολύ με το να είσαι σε μια παραλία στον ωκεανό. Βλέπουμε έναν οριζόντιο ορίζοντα επειδή είμαστε πολύ μικροί για να δούμε την καμπυλότητα της γης.

Σε μια ρίζα, η άκρη της τρύπας φαίνεται επίπεδη, είτε είναι στρογγυλή είτε τετράγωνη.

Οι ρίζες δυσκολεύονται να στρίψουν μια γωνία

Ένας από τους λόγους που οι τετράγωνες τρύπες ισχυρίζονται ότι λειτουργούν καλύτερα είναι ότι οι ρίζες δυσκολεύονται να στρέψουν μια γωνία 90 μοιρών. Έτσι, όταν φτάσουν στη γωνία του τετραγώνου είναι ευκολότερο για αυτούς να πάνε κατευθείαν μέσα από τον τοίχο, σε εγγενές έδαφος.

Βιβλίο επιστήμης εδάφους για κηπουρούς από τον Robert Pavlis

Αλλά…….. όταν οι ρίζες αναπτύσσονται από το κέντρο σε μια στρογγυλή τρύπα χτυπούν την άκρη σε λιγότερο από 90 μοίρες. Η στροφή σε αυτή τη μικρότερη γωνία θα ήταν ακόμα πιο δύσκολη για αυτούς από το να στραφούν σε γωνία 90 μοιρών. Εάν μια τετραγωνική τρύπα 90 μοιρών κάνει τις ρίζες να μεγαλώνουν ευθεία, μια στρογγυλή τρύπα θα είναι ακόμα πιο πιθανό να τις κάνει να αναπτυχθούν ευθεία. Που σημαίνει ότι οι στρογγυλές τρύπες πρέπει να λειτουργούν καλύτερα από τις τετράγωνες.

Η ισχυριζόμενη λογική είναι ελαττωματική.

Η επιστήμη υποστηρίζει μια τετράγωνη τρύπα;

Μπορούμε να συζητήσουμε τη λογική της χρήσης μιας τετράγωνης τρύπας, αλλά η καλή επιστήμη υπερτερεί της λογικής κάθε φορά. Τι λέει η επιστήμη;

Υπάρχουν πολυάριθμα μη επιστημονικά άρθρα στο διαδίκτυο σχετικά με τα οφέλη από τη χρήση τετραγωνικών οπών, αλλά όλα φαίνεται να αντιγράφονται από ένα σε The Guardian, ένα περιοδικό που είναι διαβόητο για την προώθηση μύθων. Η πηγή αυτή δεν περιέλαβε αναφορές σε επιστημονικές μελέτες για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό τους, αν και υπονοεί ότι υπάρχουν.

Βιβλίο

Μπόρεσα να βρω μόνο ένα. ερευνητική μελέτη που εξέτασε διαφορετικές διαμορφωμένες τρύπες και χρησιμοποίησε δρυς (Κουέρκους Βιργινάνα) δενδρύλλια. Δοκίμασε τις τετραγωνικές τρύπες, τις στρογγυλές τρύπες και τις διαμορφωμένες αστεριών τρύπες. Εάν οι γωνίες 90 μοιρών σε μια τετράγωνη τρύπα είναι αποτελεσματικές, οι μικρότερες γωνίες μιας τρύπας σε σχήμα αστεριού θα πρέπει να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικές.

Διαπίστωσαν ότι το σχήμα της τρύπας δεν επηρέασε την ανάπτυξη των δέντρων ή την ανάπτυξη των ριζών στο εγγενές έδαφος.

Δοκίμασαν επίσης στρογγυλές τρύπες που ήταν κωνικό προς τα κάτω και διαπίστωσαν ότι ήταν ελαφρώς καλύτερες από τις στρογγυλές τρύπες χωρίς το κώνο. Αν σκάψεις με ένα φτυάρι, φυσικά κτυπάς λίγο την τρύπα, κάτι που μπορεί να είναι καλό.

Είναι μόνο μία μελέτη, με ένα είδος δέντρου, αλλά δεν υποστηρίζει τη χρήση μιας τετράγωνης τρύπας.

Προτάσεις φύτευσης δέντρων

Έχω αναπτύξει έναν πλήρη οδηγό φύτευσης δέντρων: Φύτευση δέντρων με τον σωστό τρόπο.

Κατά το σκάψιμο της τρύπας είναι σημαντικό να σκάψτε το αρκετά βαθιά για να χωρέσει τη ριζική μπάλα. Μην χαλαρώνεις το χώμα κάτω από τη ριζική μπάλα.

Θα μπορούσε να βοηθήσει να τραχύνει μέχρι την άκρη της τρύπας για να διευκολύνει τις ρίζες να αναπτυχθούν στο εγγενές έδαφος.

Ομάδα Facebook θεμελιωδών αρχών κήπων

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar