London Cottage Garden Cottage Garden διδάγματα – London Cottage Garden

0
London Cottage Garden Cottage Garden διδάγματα – London Cottage Garden

1 Απριλίου 2022 – Ανοιξιάτικη κηπουρική, Συμβουλές και έμπνευση

Έχω μάθει κάποια μαθήματα στον κήπο του εξοχικού σπιτιού και κάποια μαθήματα τα αγνοώ και κάποια από τα οποία δεν κατάφερα να μάθω απολύτως τίποτα.

Μαθαίνοντας ένα μάθημα με τουλίπες

τουλίπες κήπου εξοχικών σπιτιών

Υπέροχες τουλίπες

Είχα φανταστικές εμφανίσεις στο παρελθόν, αλλά στις μέρες μας η προστασία των βολβών και των νέων βλαστών από τους σκίουρους γίνεται πιο δύσκολη και αδύνατη. Επίσης, οι βολβοί που φυτεύονται στα όρια συχνά δεν ευδοκιμούν και παράγουν ένα μικροσκοπικό λουλούδι ή καθόλου. Πραγματικά αναρωτιέμαι αν αξίζει τον κόπο.

Προστατεύω τους νεοφυτεμένους βολβούς με συρμάτινο κλος και τους κρατάω αναμμένους τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Οι σκίουροι όχι μόνο έσκαβαν τους βολβούς, αλλά έτρωγαν και τους νέους βλαστούς. Βρήκα ακόμη και μια γλάστρα με όμορφες τουλίπες σε γεμάτο άνθος καταστράφηκε ολοσχερώς από σκίουρους που έκοψαν κάθε κεφάλι, για κανένα λόγο εκτός από βανδαλισμό φαίνεται.

Η σκόνη τσίλι και οι μπάλες σκόρου ως αποτρεπτικά δεν λειτούργησαν καθόλου. Μην σπαταλάς τον χρόνο σου μαζί τους.

Αυτό το φθινόπωρο, λοιπόν, θα σκέφτομαι πολύ σκληρά για το ποιες ποικιλίες τουλίπας μπορώ να βασιστώ καλύτερα χωρίς πολύ κόπο και ίσως είναι αντίο στις δόξες του παρελθόντος.

Μαθαίνοντας ένα μάθημα με νάρκισσους

νάρκισσους κήπου εξοχικών σπιτιών

Καλλιεργούσα νάρκισσους σε όλη μου την κηπουρική και δεν μπορούσα να φανταστώ ότι δεν φυτεύω περισσότερο κάθε φθινόπωρο. Από πείρα βρίσκω ότι χρειάζομαι το χρώμα τους τον Φεβρουάριο για να ξεκινήσω τις ελπίδες της Άνοιξης και δεν χρειάζομαι αυτά που ανθίζουν τον Απρίλιο, όταν τόσα άλλα μεγαλώνουν γρήγορα.

Τα προηγούμενα λάθη ήταν η φύτευση ψηλών εύρωστων ποικιλιών με τόσο δυνατό φύλλωμα που χρειάζεται μέχρι τον Ιούλιο για να σβήσει. Μερικά είναι τέρατα και τώρα τα έχω ξεθάψει όλα αυτά. Δεν ταιριάζουν σε μια αίσθηση κήπου εξοχικής κατοικίας.

Δυστυχώς φέτος τόσα πολλά λουλούδια έχουν φαγωθεί από γυμνοσάλιαγκες ή περιστέρια ή οτιδήποτε άλλο αναρωτιέμαι αν αξίζει τον κόπο. Το ίδιο είπαν και άλλοι κηπουροί. Μοιάζουν έτσι

νάρκισσους κήπου εξοχικών σπιτιών

μασκαρισμένοι και τσιμπημένοι νάρκισσοι

Όπως και με τις τουλίπες, θα πρέπει να βρω ποιες τρώγονται περισσότερο από άλλες. Νομίζω ότι το έντονο κίτρινο προσελκύει τους σάπιους περισσότερο από τα χλωμά ή τα λευκά, οπότε αυτό θα ήταν μια αρχή. Μάλλον δεν μπορώ να κάνω λάθος με τους κοντούς πρώιμους νάρκισσους και έχω γράψει για αυτούς εδώ.

Θυμηθείτε να κόψετε τα φύλλα του epimedium

φυτά κήπου εξοχικών σπιτιών

Πολύ όμορφα επιμήδεια αειθαλή φύλλα

Τα φύλλα του Epimedium μεγαλώνουν φρέσκα τον Μάρτιο και μπορούν να κρέμονται όλο το χρόνο, μερικές φορές αλλάζουν χρώμα και δείχνουν αρκετά καλά όλο το χειμώνα. Ωστόσο, τα μικροσκοπικά ακανθώδη λουλούδια ξεπροβάλλουν μέσα από τα φύλλα πολύ νωρίς την Άνοιξη και αν δεν κόψω τα φύλλα γύρω στα Χριστούγεννα, τα λουλούδια θα πνιγούν εντελώς από τα παλιά φύλλα και δεν θα δω καθόλου τα λουλούδια. Τότε θα πρέπει να το αγνοήσω ή να κόψω επίπονα κάθε μίσχο φύλλου πολύ πολύ προσεκτικά για να αποφύγω να κόψω τα λουλούδια.

Μάθημα – κόψτε όλα τα φύλλα του epimedium τον Δεκέμβριο, παρόλο που φαίνονται πολύ όμορφα και μην ξεχάσετε να το κάνετε όπως έκανα φέτος.

Ένα σκληρό μάθημα με τον Celandine

αγριόχορτο κήπου εξοχικών σπιτιών

Φικαρία

Κάθε χρόνο το μικρό φυτό του μικρότερου Celandine γνωστό και ως ζιζάνιο, προσπαθεί να καλύψει κάθε εκατοστό των συνόρων μου. Το μόνο πλεονέκτημα είναι ότι τα κίτρινα λουλούδια είναι καλά για την άγρια ​​ζωή και τα φύλλα πεθαίνουν τον Μάιο/Ιούνιο και έτσι εξαφανίζονται από τα μάτια. Αλλά οι μικροί βολβοί είναι απασχολημένοι να πολλαπλασιάζονται υπόγεια με τους βολβούς τους στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού και τον επόμενο χρόνο είναι πάλι εκεί, αλλά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟι από αυτούς. Φέτος διέπρεψαν πραγματικά τον εαυτό τους και έβαλαν χαλί σε κάθε εκατοστό των συνόρων και κάθε ρωγμή και χαραμάδα.

φυτά κήπου εξοχικών σπιτιών

Φικαρία

Προσπάθησα να μην με νοιάζει, αλλά μετά νοιαζόμουν, πολύ, και άρχισα να προσπαθώ να τα σκάψω/τραβώ, αλλά το να απαλλαγώ είναι εντελώς αδύνατο. Οπότε το μάθημα εδώ είναι να τα ξεθάψετε όταν φτάσουν για πρώτη φορά στον κήπο σας, αν δεν θέλετε να εξαπλωθούν.

Επιτυχία να απαλλαγούμε από το άγριο σκόρδο

Με είχε κατακλύσει το λευκό ανθισμένο κρεμμύδι/άλλιο με τα τριγωνικά φύλλα που έβγαιναν παντού. Ονομάζεται επισήμως Allium triquetrum αλλά λέγεται πολύ αγενείς λέξεις εδώ γύρω. Έχει βολβούς στο μέγεθος ενός μπιζελιού, μύριζε φρικτά και αποδείχτηκε αδύνατο να το ξεθάψεις. Απλώς δεν το ήθελα και ο μόνος τρόπος που το αντιμετώπισα ήταν να τραβήξω τα φύλλα για να λιμοκτονήσουν οι βολβοί και μπορώ να αναφέρω ότι φέτος δεν έχω δει ΕΝΑ ανεπιθύμητο λουλούδι. Επιτυχία! Οπότε καμία φωτογραφία!

Αφήστε μερικά τα λεγόμενα ζιζάνια ήσυχα

φυτά κήπου εξοχικών σπιτιών

Υπέροχες πικραλίδες

Αφού διάβασα πολύ από Τζακ Γουόλινγκτον και κυρίως το τελευταίο του βιβλίο Μια Πιο Πράσινη Ζωή Έχω αλλάξει στάση μερικοί πένθιμα ενδύματα χήρας. Τώρα αφήνω τις πικραλίδες ήσυχες και τις καλωσορίζω θετικά στον κήπο. Συνήθιζα επίσης να ξεθάψω το φυτό τριχωτού μπλε αλκανέτου, αλλά τώρα συνειδητοποιώ ότι είναι μια εξαιρετική προσθήκη για την άγρια ​​ζωή και σε λογικά πλαίσια μπορεί να μείνει. Απλώς ξεθάβω ίσως ένα στους τρεις και αφήνω τα υπόλοιπα.

Εξακολουθώ να μην θέλω το σκόρδο, αλλά μπορώ να επιτρέψω μερικά brambles, πολύ κισσό και λίγο αλκάνι τώρα χωρίς να τα βλέπω ως πρόβλημα. Η αλλαγή της εδραιωμένης στάσης μας για τα πράγματα στον κήπο μπορεί πραγματικά να κάνει τη ζωή πολύ πιο εύκολη.

Υπάρχουν λοιπόν τα δικά μου Μαθήματα στον κήπο του εξοχικού σπιτιού και ελπίζω να βοηθήσουν να αποφευχθούν μερικά από τα λάθη που γίνονται εύκολα. Μπορείτε να κάνετε τα δικά σας λάθη – καλή τύχη και καλή κηπουρική.

Παρακαλώ εγγραφείτε παραπάνω εάν θέλετε τα διαλείποντα ιστολόγιά μου να εμφανίζονται στα εισερχόμενά σας.

Τις καλύτερες ευχές, Τζούλι

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar